Annonce

Annonce

Svar: 18 mdr og lære at falde i søvn


8. juli 2017

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Frustrerede familie

Tak for jeres brev - og velkommen til. Jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med jer :)

Det er rigtig dejligt, at I har koblet sengene sammen, så jeres dreng sover i egen seng, men stadig får den nærhed, som han lyder til at have behov for. Det fungerer rigtig godt for både jer og ham, og når og hvis han vågner i løbet af natten, så er der mulighed for lige at berolige med lidt kærtegn, beroligende ord osv, og så sover han videre. Det lyder fint og det behøver I ikke ændre på - det er selve putningen, som giver problemer hos jer.

I fortæller, at jeres dreng ofte puttes kl ca 20, sover først ca 21.30-22 og står så op kl ca 07, og så sover han middagslur fra 12-15.. Jeg vil skønne, at hans søvnbehov er ca 13 timer i døgnet (max 13.5) med den alder han har. Og det betyder, at hvis han står op kl 07 og sover 3 timer til middag, så vil hans puttetidspunkt ikke være før kl 21...

Når I putter ham allerede kl 20, så er han simpelthen ikke parat til at sove og det betyder at han protesterer mod putning, rejser sig, hopper rundt osv. Og han lærer at det at skulle sove er forbundet med et meget langt ritual og netop forbundet med at tiden trækkes ud.. så selvom I putter ham i slyngevuggen og med bevægelser i den til sidst så kan lulle ham i søvn, så sover han ikke før efter en time, fordi han faktisk ikke er parat. Og han lærer ikke, at det at blive puttet er forbundet med et ca. 15 minutters ritual, en fornemmelse af træthed og parathed i kroppen - og derfor er I nødt til at putte ham så sent, at I med sikkerhed ved, at han vil kunne sove inden for ca 15 minutter.

Og det betyder faktisk, at hvis han lige nu ikke sover før klokken er 21.30-22, så skal I ikke putte ham før. I skal her putte ham med det ritual, som I gerne vil give ham og som gør ham trygt ved at sove. Det kan meget fint være at læse godnathistorie for ham, vise ham billeder og læse lidt igen, så han vænnes til at ligge og lytte og mærke roen komme over sig, ligesom han meget gerne må få en puttebamse, putteklud osv. Eller måske blive sunget godnatsang for... Ritualet skal ligne sig selv, det skal være det samme aften efter aften.

Og det vil derudover være rigtig godt, hvis I giver ham et bad om aftenen, som hjælper ham med at slappe af i kroppen. Badet afsluttes med god frottering med håndklædet, blive smurt med lidt creme osv. få nattøj på og blive gjort klar til natten. Og så vil det være rigtig godt med et godnatmåltid lige før han puttes - det kan være en portion grød, en portion havregryn med lidt ...


Annonce

... sukker og mælk, eller det kan være rester fra aftensmaden - et stykke rugbrød med en frikadelle eller lignende. Derefter får han børstet tænder og så bliver han puttet. Badet bør ligge ca en time før putning og godnatmåltidet lige før han kommer i seng.

I takt med at han begynder at blive puttet, så sent at han er parat, og dette ritual bliver genkendeligt for ham, så kan I begynde at rykke hans puttetidspunkt frem. Det gøres med små bitte skridt over flere uger. Det vil sige, at I putter ham kl 22 og holder fast i dette aften efter aften og så rykker I tidspunktet frem til 21.45, 21.30, 21.15, 21.00 indtil I rammer det tidspunkt, som er hans udregnede puttetidspunkt/behov. I kan ikke rykke tidspunktet frem aften efter aften, nogle aftener er I nødt at bibeholde samme tidspunkt flere aftener i træk, og en aften kan I pludselig putte ham noget tidligere, men aftenen efter skal han puttes lidt senere igen.. den fleksibilitet er nødt til at være der, men gradvist kan I rykke puttetidspunktet frem.

Og imens I gør dette, så er det meget vigtigt, at I ikke forlænger hans dagssøvn. Det er ikke meningen, at han skal begynde at sove længere om morgenen eller begynder at sove længere middagslur. Det er hans søvn om aftenen, som skal forlænges. Derfor skal han vækkes om morgenen og op kl 07, hvis det er hans stå op tidspukt - og dette gælder uanset om det er hverdag, weekend, eller ferie.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I takt med at han begynder at sove længere nattesøvn, fordi hans puttetidspunkt gradvist rykkes frem, så vil han ofte af sig selv begynde at afkorte sin dagssøvn - det er dog ikke altid, at det sker, og hvis han ikke gør det, så må I også her gerne begynde at afkorte dagssøvnen lidt. Ikke ved at fjerne en times søvn fra dagen på en gang, men ved at afkorte med ca 15 minutter af gangen. Det er ikke et spørgsmål om at fjerne søvn fra ham men om at give ham den søvn han har behov for, fordelt på en måde, så dag, aften og nat også hænger sammen for jer.

Det kan sagtens være, at han vil trives bedst med en rytme, hvor han sover 10 timer fra ca 21 til 07 og sover 3 timer fra 12-15, og så skal I naturligvis ikke ændre noget, andet end at putte ham, når han er parat.. Men det kan også være, at han (og I) vil trives bedre, hvis han sover f.eks. 2 timer til middag og 11 timer om natten - og for at nå dertil, så er I nødt til over mange uger at forsøge at forlænge hans nattesøvn gradvist, for på den måde også at få afkortet hans dagssøvn :)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke med ham fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Strømper

Strømper skal passe til barnets fod og gerne være en lille smule længere.

Til de spæde børn, kan man købe frotté strømper som er dejligt bløde og med næsten ingen elastik og dermed ikke noget, som strammer.

Strømper kan være af uld, bomuld eller af et blandingsprodukt og det kan være en god idé at medtænke, hvad materiale du vælger at købe strømper i. Til børn der sveder meget, kan uld være en fordel. Det samme gælder om vinteren, hvis dit barn f.eks. skal have...

Læs mere i Babylex

Bleskift

Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.

Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.

Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de gode smid-sutten-lidt-væk-råd. Det er gået over al forventning. Barnet har nu kun sut om natten og i yderste fortvivlelses-tilfælde - og det accepterer han faktisk. Godt du findes! Vi manglede lige det der bløde spark i måsen :)

Tak fra en glad mor


Annonce