Annonce

Annonce

Svar: Glutenallergi eller Cøliaki og børns udvikling


4. september 2003

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Angelika

Du kan til enhver tid få dit barn testet for allergi, enten ved en blodprøve eller ved en priktest. Men da du selv har Cøliaki ved du sikkert også at glutenallergi ikke er det samme som Cøliaki.

Cøliaki er en kronisk tarmsygdom, hvor personen ikke tåler gluten, som findes i de fire kornsorter byg, rug, hvede og havre. Der er således en intolerance overfor gluten, hvilket ikke må forveksles med en allergisk reaktion overfor gluten.

Hvis jeg var dig ville jeg henvende mig til Dansk Cøliaki Forening, læs mere på www.coeliaki.dk, som forhåbentlig vil kunne oplyse dig om, hvorvidt en allergi test vil kunne bruges i forbindelse med diagnosticeringen af Cøliaki.

Med hensyn til børns udvikling er der jo store individuelle forskelle. De udvikler sig forskelligt og i hvert sit tempo. Det der har størst betydning er at der hele tiden er en udvikling i gang.

Et kort oprids kunne se sådan her ud (husk det er kun en vejledning):

0 - 3 mdr. Barnets arme og ben strækkes gradvist mere og mere ud og når det ligger på ryggen lærer det at holde hovedet og følge personer og genstande med øjnene. Barnet smiler mere bevidst og begynder at pludre. Omkring to mdr´s alderen begynder barnet at sutte på sine hænder og kan ved tre mdr´s alderen vende hovedet, når det ligger på maven, og kigge sig omkring.

3 - 6 mdr. Barnet iagttager sine hænder og hændernes bevægelser, er nu også mere vågen end tidligere. Kan efterhånden holde hovedet selv og vende sig om efter en lyd. Pludrer højt, ler og hviner. I oprejst stilling støttes let på benene og sidst i perioden begynder barnet at gøre hoppebevægelser. Når barnet ligger på maven kan det arbejde sig op i strakt arm og trille om på ryggen. I rygleje begynder barnet at kunne gribe efter sine fødder og trille om på siden. Barnet griber i begyndelsen usikkert men hænderne bliver efterhånden dygtigere til at holde på ranglen og skifte fra ...


Annonce

... hånd til hånd, samt putte den i munden.

6 - 9 mdr. Barnet kan på maven dreje rundt om sig selv og kan fra ryggen trille bevidst om på maven. Legetøj puttes i munden og bankes i bordet. De første forsøg på at bevæge sig rundt i verden gøres ved at rulle, krybe, skubbe sig baglæns. Når barnet sidder op vil det i begyndelsen sidde foroverbøjet, men vil langsomt lære at rette sig op og sidde uden støtte. Barnet taler med enslydende stavelser som da-da og ma-ma. Står med strakte ben.

9 - 12 mdr. Fra at kunne stå på hænder og knæ og rokke, begynder barnet at kunne kravle og rejser sig op ved støtte og går rundt. Barnet bruger pincet-greb (tommel og pegefinger) og kan efterligne lyde for tilsidst i perioden at kunne sige små ord f.eks mad og hej. Barnet kan også forstå en lille besked f.eks find bolden og kom her. Barnet kender sit eget navn og kender forskellige familiemedlemmer og viser sin glæde for forældrene ved at putte sig til dem. Barnet rækker armene op for at blive taget op.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Da din datter kun er fire måneder er det stadig vigtigt at hun ligger så meget som muligt. Det er fra liggende stilling, fra kryben og kravlen, at barnet udvikler muskulatur og balanceevne til at kunne sidde selv. Din datter må gerne sidde hos dig, men det er endnu for tidligt at sidde i høj stol og det er heller ikke hensigtsmæssigt at "stable hende op" med diverse puder.

Det er fint at hun gerne vil støtte på benene og det skal du selvfølgelig lade hende gøre, men du skal støtte hende godt imens. Du kan f.eks gribe om hendes hænder og lade hende selv trække sig op fra rygleje. Når hun ligger på ryggen kan du hjælpe hende til at dreje ved at tage fat om hendes lægge og bøje kræ og hofte og så trille fra side til side. Læg også gerne legetøj, som hun skal række sig efter. En tur i svømmehallen er også godt og legeting som ruller. En vuggetur eller en gyngetur i et lagen er også godt.

God fornøjelse

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æg

Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.

I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.

Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...

Læs mere i Babylex

Søvn

Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.

Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......

Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.

Endnu engang tusind tak.


Annonce