Annonce

Annonce

Svar: Gråd inden søvn - 3 mdr.


26. juni 2017

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mor til Johannes

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at jeres dreng stadig er plaget af refluks, men også som om, at det har hjulpet ham, at blive sat op i medicin. Det er godt :)

Det er rigtig fint, at du nogle gange vælger at amme ham i søvn og lader ham sove hos dig, men jeg forstår godt, at du også gerne vil lade ham sove i barnevognen og andre steder - du har jo også praktiske ting, som du skal nå og det er her rart at kunne udnytte tiden, hvor han sover...

Det er godt, hvis du stadig kan amme ham før han skal sove, så du netop med brystet hjælper ham til ro. Det vil være rigtig godt, hvis du kan forsøge at erstatte brystet med en sut. Det vil sige, at når han er færdig med at spise hos dig, og slipper brystet, så forsøger du at få ham til at tage en sut. Det at sutte på sutten, vil hjælpe mælken igennem mave- og tarmsystem, og det vil gøre hans tendens til refluks mindre, så han netop bedre kan overgive sig til søvnen.

Du kan også prøve at svøbe ham før du ammer ham. Et svøb kan hjælpe ham til rent fysisk at holde sammen på sig selv, så han ikke oplever skiftet fra din favn og ned, hvor han skal sove helt så voldsomt. Han vil stadig føle sig omsluttet og holdt, men det vil være af et klæde og ikke af dine arme.

Start med at skifte hans ble og i forbindelse med skiftning, så svøber du ham. Derefter ammer du ham, og så skal du se på ham, se på hans øjne og lyt til hans vejrtrækning. Prøv at lægge ham fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere, og når du kan se, at han er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Erstatte brystet med en sut og derefter stille og roligt putte ham fra din favn ned i hans seng, lift, barnevogn.... Stå lidt ved ham, hold dine hænder roligt på ham, så han fornemmer, at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hans krop, så der er lidt tyngde, vug ham blidt, imens han ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser - hvis han ligger i liften, så sving liften stille og roligt frem og tilbage. Hvis han puttes i barnevognen, så tril ham lidt, så du på den måde luller ham ind i søvnen og vænner ham til at sove, uden at være i din favn.

Hvis han trods dette græder, så kan det godt være fordi han er generet af sin refluks. Det er her vigtigt, at I eleverer hans hovedgærde, så han ikke ligger helt fladt. Det kan du gøre ved at komme en lille pude, et sammenrullet håndklæde eller lignende ind under madrassen i hovedenden, så hele madrassen løftes lidt op ...


Annonce

... der.

Og så kan det også tænkes, at jeres dreng græder, fordi han lukker overskudsenergi ud. Det er helt normalt hos små børn og det lyder som om, at det også kan være tilfældet hos jer. Der er her ikke tale om en ulykkelig gråd, men mere om at han græder et par minutter. Han har svært ved at lade roen komme over sig, græder lidt overtræt gråd, men græder kortvarigt - og falder så til ro. Det at du fortæller, at han græder, men pludselig finder ro og falder i søvn, og at du sjældent tager ham op, da det forværre gråden - det lyder faktisk som en måde, han lukker overskudsenergi ud og at han derefter er parat til at sove.

Det lyder derfor rigtig fint, at du netop putter ham, når du fornemmer, at han er parat. Triller ham i vognen, forsøger at berolige ham med dine hænder, nærhed osv. men hjælper ham ind i søvnen, hvor han ligger - og så falder han i søvn. Selvom det er hårdt, at han skal græde lidt før han sover, så lyder det ikke til at være en gråd, der på nogen måde skader ham... Naturligvis vil det være godt, hvis du kan amme ham mere eller mindre i søvn, så gråden helt kan undværes, men det er ikke sikkert, at du altid kan det.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når han ofte vågner med gråd efter en lille times tid, så må du prøve at vurdere, om han skal hjælpes videre i søvnen og hvordan du så bedst kan gøre det. Nogle gange vil det være godt, hvis du kan være der, stå parat til med det samme at berolige ham og lulle ham ind i søvnen igen. Hvis han er svøbt, kan svøbet nogle gange hjælpe ham videre og ellers kan du hjælpe ham med dine hænder. Andre gange er det fint at trille barnevognen eller lignende - og atter andre gange, er du nødt til at tage ham op, give ham lidt mælk og få ro på og derefter så prøve at putte ham igen.

Nogle gange må du også gerne vælge at lægge dig med ham og amme ham i din seng, og så være parat, når han viser tegn på at ville vågne op, tilbyde ham brystet og på den måde med det samme lulle ham videre ind i søvnen, så du sikrer ham mindst en lidt længere lur midt på dagen...

Og så kan det nogle gange også være en god idé, at du ammer ham af to omgange, når han er vågen og før han puttes, så han ammes - og derefter bliver skiftet - og så ammes igen før han så puttes. At amme ham af to omgange kan godt være med til at gøre, at han så falder bedre i søvn, ligesom det kan være med til at sikre, at han kan sove en lidt længere lur, før han vågner og har brug for mælken igen...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klip i mellemkødet (Episiotomi)

I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.

Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.

Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...

Læs mere i Babylex

Faderskab

Et barn, der er født i Danmark, skal som udgangspunkt have registreret en far. Det er vigtigt, fordi barnet har ret til at kende sin biologiske baggrund, og fordi faderskabet giver både barnet og faren en række rettigheder og pligter.

Hvis I forældre er gift, så får faderen automatisk faderskabet. Hvis I forældre ikke er gift, så skal du ansøge om faderskabet - og det skal du gøre i forbindelse med barnets fødsel og inden for 4 uger. Hvis I ikke har anmeldt faderskabet inden for...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.

För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!

Tack
/Erika


Annonce