Brev:
Vil kun ammes i søvn
Kære Helen
Vi er i Asien hele familien i to måneder. Mindstemanden på 8,5 mdr er den sidste uge blevet umulig at putte uden at blive ammet helt i søvn. Han ammer nu alt for meget. Hver halvanden/anden time om natten og 2-3 gange om dagen, når han skal sove.
Amningen eskalerede allerede fra flyveturen, hvor jeg ammede ham meget hele natten i flyet for at han ikke vækkede de store af vores børn. De første nætter ammede jeg også ekstra, fordi jeg prøvede at holde ham sovende for, at han kom ind i den nye dagsrytme her, hvor dag og nat er næsten byttet om. Den første uge kunne far dog godt putte ham til lur i favnen, men pludselig vil han kun ammes og bliver helt ulykkelig ellers. Jeg har forsøgt at liste sutten i hans mund igen og igen, når han har spist lidt, men han bliver igen ulykkelig - jeg kan først få brystet ud uden vedvarende gråd, når han er klar til slet ikke at sutte mere dvs sover let. Han når ikke at registrere, at brystet fjernes, sådan som du anbefaler, når man blidt afvænner fra at amme i søvn. Jeg har dog kun prøvet ad 3-4 omgange, hvor jeg forsøgte adskillige gange.
Jeg er i tvivl om, hvad der er på spil.
Måske driller maven. Han har lidt forstoppelse, og vi har nu givet ham ekstra movicol for at klare det (han får i forvejen fast movicol pga forstoppelse i samråd med børnelæge). Han spiser kun lidt kogte grøntsager, fisk/kylling og brød fra god restaurant og ellers har vi køkken her i villaen og laver havregrød, grøntsagsmos og giver ham skrællet frugt. Han får både mos, brød og bløde stykker af grønt/frugt. Han drikker kun mineralvand fra flaske, og jeg skolder alt eller skyller det i mineralvand. Så hvis det er fremmede bakterier, der gør det, er det små mængder, der skal til i hvert fald.
Måske er han ekstra tørstig pga varmen og den høje luftfugtighed. Han sover dog i køligt rum med aircondition. Men den ekstra amning burde jo slukke tørsten rigeligt! Og vi giver ham vand ofte. Hans tis ser også lys nok ud.
Måske er det indtrykkene, der giver uro. Men vi bor i egen villa og har været samme sted i en uge nu og bliver her 3 uger endnu. Vi er ikke på en masse udflugter, men har 3/4 af tiden her i villaen, hvor vi bare bader og højst spiser på restauranten lige ved siden af. Og vi lader ham ikke blive båret rundt af andre (selvom tilbudene er mange her). Så der burde være ro nok på til en baby, synes jeg. Selvfølgelig er det en anden hverdag end bare mig og ham derhjemme, men han er jo omvendt vant til sine brødre, og far har også altid været meget indenover.
Han har aldrig sovet ret godt, men tåleligt de to sidste måneders tid dvs 4 timer i streg om natten om op til 2,5 time om dagen (for det meste med lidt syngen og vuggen undervejs i vognen eller med hånden på hoften).
Han ...
... spiser selvsagt ikke en masse mad om dagen med al den amning. Han spiser vel 1 dl i gennemsnit ved hvert måltid, og vi giver ham mad 1-2 gange mellem hver lur. Han burde vel få 2 gange mellem hver lur, men hvis jeg ved, han endte med at amme sig i søvn, så giver jeg ham ikke mad igen efter kun en time fx. Så venter jeg hellere og lader ham blive mere sulten til eet måltid tættere på næste lur. Men stor appetit har han ikke.
Han trives ellers. Griner, undersøger og er oppe på knæ og "rokke". Han er lidt pylret i disse dage, men har også masser af gode timer, hvor han trives.
Han er en stor dreng på næsten 13 kg og 80 cm nu. Men var næsten 5 kg, da han blev født, så det skyldes, at han startede stor. Han mangler dog ikke noget på sidebenene og var til den tunge side på kurven, da sundhedsplejersken besøgte os lige inden afrejse.
Jeg havde tænkt at amme ham lidt mere end normalt i hans alder for dels at sikre væske i varmen og dels fordi han så er dækket bedre ind af mine vacciner. Jeg er altså glad for at amme og har også masser af mælk, men jeg kan ikke holde til at sove så afbrudt om natten ovenpå det søvnunderskud, der i forvejen er fra det første halve års meget afbrudte søvn. Jeg tænker heller ikke, at det er godt for ham at amme så forholdsvis meget.
Vi ønsker at afvænne ham blidt, så det med at lade ham skrige sig hæs, er ikke vores stil! Omvendt må vi også handle nu, inden der etableres for stærk en vane. Vi aftaler hele tiden at prøve at lade far tage over, men når han så græder, bliver vi meget i tvivl om, om han simpelthen bare har ondt i maven/har tænder på vej/er overvældet/i tigerspring/find selv på flere... og så lader vi ham amme, fordi vi ikke nænner andet, hvis nu han faktisk trænger til nærheden eller væsken. Vi er "bløde" anlagte, og det kræver noget af os at lade ham græde, selvom han er i favn. For det er det, der sker uanset hvad vi gør, hvis han ikke får brystet....
Bonusinfo: Han vil(le) gerne tage flaske og har fået det 1-2 gange om måneden om natten tidligere (sidst for et par uger siden). Vi har flaske og modermælkserstatning med hjemmefra.
Mit spørgsmål til dig er, hvor og hvordan vi skal sætte ind.
Jeg længes naturligvis mest efter bedre nætter, men jeg tænker måske også, at dagsamningerne tager noget plads for den rigtige mad. Hvilke amninger starter vi med at fjerne - og skal vi tålmodigt fortsætte med at prøve at erstatte brystet med sut/vuggen/syngen osv eller må der lidt barskere metoder til? Eller har du andre forslag?
Samtidig vil jeg høre, hvor mange amningerr, du tænker, vi skal "lande" på her, mens vi rejser. Mon ikke mere end de normale ca 3 amninger i døgnet, ville være godt ift ekstra væske og dækning fra mine vaccinationer?
Mange hilsner fra
Moderen
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
Viden om børn:
Kosttilskud - børn
Følgende kosttilskud anbefales til børn:
- D-vitamin tilskud gives til alle børn i alder 0-4 år. Der gives 10 mikrogram dagligt. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren skal forsætte med D-vitamin gennem hele barndommen/livet.
- Calcium gives til børn, der har mælkeallergi eller til børn, hvor forældrene ikke ønsker at give deres barn mælkeprodukter. Der gives 500 mg dagligt fra 1 års alderen.
- Jerntilskud...
Babyslynge
En babyslynge er et klæde, som man på forskellig vis binder omkring sig. Oftes er der et spænde eller en ring i den ene ende. Når Slyngen bindes fremkommer en lomme, hvori baby ligger eller sidder.
Slyngens fordel er at den yder støtte til hele babys krop og hoved, både når dit barn ligger og sidder. Der er mulighed for at variere bærestilling, hvilket er godt, hvis barnet bæres ofte eller længere tid af gangen.
I en babyslynge kan du normalt bære din baby længe...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.