Annonce

Annonce

Svar: Problemer med at overgive sig til søvnen


19. juni 2017

Kategori:
Alder:
2 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og dejligt at høre, at mit sidste svar hjalp dig lidt videre :)

Det er nok begrænset, hvor tidligt du kan putte din datter, men jeg forstår godt, hvis du gerne vil forsøge at afkorte puttetiden, så det ikke tager 40 minutter for hende at falde i søvn - eller måske snarere at du skal sidde hos hende i 40 minutter, for det er lang tid at bruge på putning om aftenen, hvor du også har andre praktiske ting, som du skal have klaret. Som jeg læser dit brev, så sidder du hos hende om aftenen, når hun skal sove, og det er naturligt dette som frustrerer dig - og måske dette, som faktisk gør, at hun nogle gange vågner op. Hun er lige ved at sove, men kikker så efter dig og begynder så at synge, lege eller lignende, som om at din tilstedeværelse forstyrrer hende mere end det hjælper hende...

Har du prøvet at gå fra hende og lade hende ligge? Hvad sker der så? Hvis hun bliver ked af det, så skal du naturligvis ikke gå, men nogle børn kan godt have glæde af at ligge og tumle lidt rundt i deres seng, komme af med lidt overskudsenergi, før de skal sove. Og hun må gerne være i sin seng, ligge og pludre, synge, gumle på sin sut, lege med sin bamse osv. før hun er klar til at sove. Hun må gerne bruge 20-30 minutter i sengen, før hun kan overgive sig til søvnen, hvis hun i øvrigt er glad og tryg ved at være der - og det behøver du ikke sidde og vente på.

Vælger du at gå fra hende, så er det dog vigtigt, at du er kortvarigt væk, så hun hele tiden er tryg ved at være i sengen og ikke føler sig alene. Det er ikke meningen, at hun skal begynde at blive ked af det. Det er vigtigt, at hun stadig er glad for at komme i seng og forbinder det at sove med noget trygt, dejligt og rart. Derfor skal du gå tilbage til hende, selvom hun ikke græder eller kalder på dig, så du viser hende, at du stadig er der for hende, og at hun trygt kan lægge sig til at sove, og du skal naturligvis sætte dig hos hende, holde i hånden, læse en godnathistorie, synge en godnatsang, hvis og når der er behov for dette, så hun får din hjælp til at overgive sig til søvnen, når hun er parat.

Du kan også bruge det, som jeg kalder strygetøj metoden. Din datter har en alder nu, hvor hun bliver mere og mere bevidst om, at når hun er puttet i seng, så sidder mor og de ældre søskende i stuen og hygger. Hun får en fornemmelse af, at når hun skal sove, så foregår der noget dejligt, som hun ikke er en del af - og som hun naturligt gerne vil være en del af. Måske har hun endda oplevet et par gange at komme med tilbage i stuen og her har hun set, at der er slikskål på bordet eller lignende og er naturligt blevet bekræftet i, at der foregår noget rigtig hyggeligt, når hun skal sove....

Derfor er det vigtigt, at du nu signalerer, at når ...


Annonce

... hun skal sove, så sker der ikke noget spændende. Der er ikke noget hun går glip af, og hun kan lige så godt lægge sig til at sove, fordi det du laver er temmelig kedeligt... Og det er så her at strygetøj metoden kommer ind. Det går ud på, at du stiller dig på værelset eller lige uden for døren, og her står du så og stryger tøj og lægger tøj sammen. Det er vigtigt, at hun kan se dig fra sin seng. Det er vigtigt, at hun ikke behøver rejse sig for at se, at du er der, men netop kan ligge stille i sin seng og se dig, blive betrygget i, at du er der, uden at du sidder direkte hos hende.

Og når du så står og stryger og/eller lægger tøj sammen, så kan I pludre lidt sammen. Hun kan kalde på dig "moar?", og du kan svare "ja, jeg er lige her nat-nat" eller lignende. Så hun hører, at du er der for hende. Hvis hun rejse sig, så kan du sige f.eks. "læg dig ned skat, læg dig ned", så hun hører, hvad det er, du forventer af hende. Det er vigtigt, at hun selv lægger sig ned, fordi det gør, at hun så ofte bliver liggende. Hvis du igen og igen går hen og lægger hende ned, så kan det virke næsten som en fjeder, hvor hun rejser sig hver gang. At stå i nærheden og lave noget praktisk er altså beroligende og betryggende. Hun får følelsen af, at du ikke går fra hende, du er der, passer på hende osv. men laver kedelige ting, så hun kan ligeså godt lægge sig til at sove - og du sidder ikke og venter på at hun skal sove. Så når hun er lige ved at falde i søvn, så kan hun se, at du er igang med noget kedeligt...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Stille og roligt kan du så udvide denne metode ved, at du begynder at gå til og fra. Du kan f.eks. sige "jeg henter lige noget mere tøj, så kommer jeg igen", du går, og kommer tilbage med en ny bluse i favnen. Det er trygt for hende, fordi det hele tiden bekræfter hende i, at I kun går kortvarigt, og samtidig stiller det ikke nogen krav til hende om, at hun skal sove. Det er derfor noget helt andet end at sige "nu går jeg og så skal du prøve at sove" - for så stritter hun naturligt imod. Hun skal derimod føle sig helt tryg ved, at du går lidt frem og tilbage. Du er kun kortvarigt væk og kommer tilbage, ligesom hun kan kalde på dig, hvis hun har brug for dig.

På den måde kan du arbejde på, at hun stille og roligt lærer at ligge i sin seng og falde i søvn uden at du behøver sidde hos hende i 40 minutter. Og hun må som sagt gerne bruge lidt tid i sengen før hun falder i søvn. Nogle børn (og voksne) sover meget hurtigt, når først hovedet lægges på puden, men rigtig mange har brug for lidt tid til at koble fra og slippe dagen - og det er helt okay at give hende denne tid, men det vil være fint, at du ikke underholder eller nødvendigvis er der imens...

Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sutteflaske

For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.

Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.

Sutteflaske-sutterne findes...

Læs mere i Babylex

Nakkefoldsscanning

En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge, og her kigger man via et ultralydsapparat, som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.

Denne scanning kaldes også 1. trimester-scanning, og man ser efter:
- om der er liv
- om der er mere end ét foster
- hvor langt du er henne - man fastsætter datoen for forventet fødsel.

Hvis du ønsker at vide, om dit barn kan have en kromosomafvigelse som f.eks. Downs Syndrom, så...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.

Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.

Tak fordi du har skrevet den!

Hilsen de glade forældre


Annonce