Annonce

Annonce

Svar: Puttefest


18. juni 2017

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Jannie

Tak for dit brev og dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar, og at det nu går bedre med morgenmaden igen :)

Der er ingen tvivl om, at alder og udvikling spiller ind hos jer - og en del af jeres datters protester mod at sove, handler naturligt om, at hun nu viser mere egen vilje, gerne vil bestemme lidt mere selv og naturligt forsøger at finde ud af, hvad det hun gør, gør ved dig. Og det er, som du selv er inde på, helt naturligt, at hun især afprøver grænser overfor dig. Det er fordi hun er tryg, ved at du elsker hende og vil elske hende uanset, hvad hun gør, hvordan hun opfører sig - så du skal se det som et sundhedstegn og noget godt - selvom det kan være lidt svært :)

Netop i 18-20 måneders alderen vil de fleste børn have en periode, hvor de har svært ved at sove. I denne alder, har mange børn svært ved at overgive sig til søvnen og når de endelig sover, så sover de ofte afbrudt og uroligt. Nogle børn vågner med skrig og kan græde ulykkeligt om natten. Det handler om, at børn i denne alder begynder at have farefornemmelse.

Hun oplever verden mere og mere farlig, fordi hun nu begynder motorisk at kunne bevæge sig meget mere rundt. Hun klatrer op og finder ud af, at hun ikke selv kan komme ned, hun løber hurtigt og falder, slår hul på knæet osv. Hun oplever modstand fra andre børn, at de tager legetøjet fra hende, skubber til hende, nogle bider måske og hun møder også modstand fra jer, I holder fast i hende, så hun ikke løber ud på vejen, I siger mere "Nej!" i løbet af dagen osv. osv. Alt sammen med til at give en spirende farefornemmelse og en uro, når hun skal sove og også om natten.

Det gør det svært for hende at slippe dagen og overgive sig til søvnen og samtidig drømmer hun ekstra meget, når hun skal sove, fordi hun i drømme bearbejde alle oplevelser... Derfor er det rigtig godt, at du prioriterer at give hende den nærhed og ro, som hun viser behov for og netop sidder hos hende, bruger ca 15 minutter på at gøre hende tryg, så hun kan sove - ligesom det er rigtig godt, at du er i nærheden, når hun vågner om natten.

Når det så er sagt, så er det dog også vigtigt, at se på hvor meget hun sover og måske skal hendes puttetidspunkt ligge lidt senere nu... I 18-24 måneders alderen vil de fleste børn trives med godt 13 timers søvn i døgnet, og det kan f.eks. være sådan fordelt, at hun sover ca 11 timer om natten og 2 timers middagslur. Det betyder, at hvis hun starter dagen kl 07, så vil det være passende at putte hende omkring kl 20... Samtidig kan det også være en god idé at hun ikke starter dagen alt for sent, jo senere hun står op, jo sværere vil det være at putte hende til middagsluren og jo mere vil jeres rytme rykke sig, så dagen let skrider for jer.

Det er en god idé med et bad om aftenen, og badet må gerne ligge ca 1 time før hun puttes og blive afsluttet med god frottering med håndklædet, blive smurt med lidt creme, få lidt babymassage osv. Og det er også stadig en god idé med et godnatmåltid som en ...


Annonce

... fast del af putteritualet. Derefter kan hun så få børstet tænder og blive puttet.

Og her skal du så overveje, om hun begynder at se din tilstedeværelse som underholdning og sjov. Altså - hvis det virker, at du sidder hos hende, læser historie, taler om dagen og hun så ligger sig stille og roligt ned og sover, så skal du gøre det. Men hvis hun begynder at rejse sig, hoppe rundt, tror at I skal lege - netop fordi du sidder der, så kan det være nødvendigt, at du går kortvarigt til og fra, for at vise hende, at det ikke er legetid, men sovetid. Ikke fordi hun skal blive ked af det, men fordi du med dit kropssprog viser hende, at hvis du skal sidde der, så er det meningen, at hun skal sove... Ofte er det kun nødvendigt at gå til og fra et par gange, så forstår hun godt, at hun skal ligge ned, hvis hun vil have historie...

En anden mulighed er at bruge det, som jeg kalder strygetøjmetoden. Det går ud på, at du stiller dig og laver noget praktisk i nærheden. Altså gennemføre et dejligt og trygt ritual med godnathistorie osv. og når det så er tid til at gå, så vil det være godt at være i nærheden og lave noget praktisk. Det kan være at stryge tøj eller lægge tøj sammen. Du skal stå i værelset eller lige ved døren - det er vigtigt, at hun ikke behøver rejse sig for at se om du er der, hun skal ikke behøve sætte sig op eller stige ud af sengen for at blive betrygget i, at du ikke er gået fra hende - hun skal kunne se dig, hvor hun ligger ned.

Og så kan du småpludre lidt med hende, berolige hende med ord, men uden at du sidder der. Du er der, men sidder ikke direkte hos hende. Imens du står og stryger kan du således sige "jeg er lige her, læg dig ned skat, mor passer på dig, nat-nat" eller hvad du nu vil sige.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det at være i gang med noget praktisk, som at lægge tøj sammen eller stå og stryge tøj, signalerer at der ikke sker noget spændende nu. Mor har noget kedeligt at lave, der er ikke noget sjov for dig. Hun får på den måde en fornemmelse af, at du ikke bare sidder og venter på at hun skal sove.

Hun kan også kalde på dig "Moooaar", og du kan svare og reagere på hende "ja, jeg er lige her, sove nu skatterpige", så hun igen og igen hører, at det er det hun skal, men samtidig er tryg ved det, fordi du ikke går fra hende, du er der, passer på hende.

Stille og roligt kan du så udnytte det at skulle lave noget praktisk – f.eks. gå frem og tilbage med rent tøj som skal lægges på plads – du har et formål med at gå frem og tilbage, som ikke handler om, at hun skal sove. Du kan derfor sige f.eks. "jeg henter lige noget af dit tøj, så kommer jeg igen" i stedet for "nu skal du lægge dig til at sove og så kommer jeg igen". Det sender nogle andre signaler og gør hende mere tryg og rolig ved at være i sin seng...

Det kan være en god måde at lære hnde, at hun godt kan falde i søvn "alene", at det er trygt og dejligt at være i sin seng - også selvom verden lige nu kan synes mere farlig :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Graviditet

Det første tegn på, at du er gravid, er normalt udebleven menstruation, eller at du bløder meget lidt. Derudover kan du få kvalme - især om morgenen. Dine bryster kan vokse og blive ømme. Du kan også opleve at være ekstra træt.

Har du mistanke om, at du er gravid, så er det en god idé at tage en graviditetstest. Du bør også altid kontakte din læge, for at aftale tid til en graviditetskonsultation.

Graviditeten varer normalt 40 uger, og lægen vil beregne din...

Læs mere i Babylex

Sele til barnevogn

Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.

Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.

Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de gode smid-sutten-lidt-væk-råd. Det er gået over al forventning. Barnet har nu kun sut om natten og i yderste fortvivlelses-tilfælde - og det accepterer han faktisk. Godt du findes! Vi manglede lige det der bløde spark i måsen :)

Tak fra en glad mor


Annonce