Annonce

Annonce

Svar: Hjælp til døgnrytme og putterutine


18. juni 2017

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære A

Tak for dit brev og velkommen til :)

Den dagsplan du sender, ser umiddelbart meget fin og meget alderssvarende ud. Jeg tænker dog, at det vil være rigtig fint, hvis du nu øger din dreng til to skemåltider dagligt, så han får skemad både til frokost og til aften, Derudover er det meget fint med amning før hver lur, ligesom det er fint med de 3 lure i døgnet - og at I nogle dage kan springe den sidste lur over, hvis han er vågnet sent af sin middagslur. Det lyder som det skal og som man kan forvente af jeres dreng og en alder på 5.5 måned.

Man kan godt overveje, om han måske skal puttes en lille smule senere om aftenen. Det at han ofte sover sin 3. lur omkring kl 17.30, kan godt gøre, at han måske skal puttes kl 21-21.30 i stedet for.. naturligvis afhængig af hvor lang den 3. lur har været. Men når han ofte har svært ved at overgive sig til søvnen og ofte også vågner efter en times tid, hvor han virker meget frisk, så kan det godt være, at han måske skal puttes lidt senere end han bliver lige nu - det kan være et forsøg værd...

Samlet set vil det være rigtig fint, hvis han f.eks. sover fra kl 21-21.30 til 7.30 og igen sover 2 timer om formiddagen, 1.5 time til middag og så sover 1 times 3. lur... Så er hans søvnbehov fint dækket ind...

Som nævnt tænker jeg, at du skal øge ham til to skemåltider nu, så han tilbydes både frokost og aftensmad. Og når han så bliver 6 måneder lige om lidt, vil det være rigtig godt at du introducerer lidt morgengrød. Det betyder, at en dagsplan kommer til at se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre

Morgen 7.30-8: Tilbydes lidt grød, evt. med lidt frugtmos som topping, vand af kop. Dette måltid introduceres først omkring 6 måneders alderen, når han trives med de to skemåltider dagligt.

Formiddag 8.30-9: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11-11.30: Tilbydes lidt grød (anden type end om morgenen) eller tilbydes grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur

Eftermiddag 15: Ammes som nu, hygger og tumler.

Ammes og puttes til 3. lur ca kl 17.30

Aften 18.30-19: Tilbydes lidt grøntsagsmos, vand af kop.

I ...


Annonce

... hygger om aftenen, tumler, leger

Ammes og puttes til natten ca kl 21-21.30 - afhængigt af hvor lang dagens 3. lur har været, og hvor sent den ligger...

Sen aften/først på natten 23-01: Ammes rigtig godt og puttes tilbage i egen seng igen. Alt efter hvor sent han har fået denne amning kan han have behov for en amning midt nat... Det kan også være, at han vil trives rigtig godt med amning kl 21, 01 og 06...

Jeg tænker, at jeres dreng nok skal have lidt mere mad, og det at han vågner, sover så uroligt og virker brystsøgende om natten netop kan være tegn på at hans indtag skal sættes lidt op. Og mæthed skal skabes hele dagen igennem, derfor vil det være rigtig godt med flere små måltider og stadig lige så meget amning i dagtimerne, som du plejer. Så skemaden kommer ud over hans vanlige indtag af mælk.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er helt naturligt, at han skal have mælk som en fast del af sit putteritual, og at han endnu ikke tager en bamse eller klud til sig. De fleste børn er mellem 12-18 måneder, før de begynder at bruge en puttebamse eller putteklud bevidst :)

Det er dog rigtig godt, hvis I kan arbejde lidt på, at han ikke falder i søvn med brystet i munden eller i din favn, men lige når at registrerer, at han godt kan sove uden. At han flyttes fra din favn og ned i sin seng lige der, hvor han næsten sover, men ikke sover helt. Du må gerne stå ved ham, berolige ham med dine hænder, nærhed, kærtegn osv. så du på den måde luller ham ind i søvnen, men gerne der, hvor du ønsker, at han skal sove.

I takt med at han bliver ældre, så vil skemaden naturligt begynde at fylde mere og vil på sigt erstatte amningerne, så når han bliver 7 måneder vil han f.eks. skulle lære at sove uden at blive ammet før sin formiddagslur... men det kommer hen af vejen, det er ikke endnu. Lige nu er det vigtigste, at du får ham fyldt tilstrækkeligt op med både mad og mælk hele dagen igennem, så han forhåbentlig kan sove lidt mere sammenhængende nattesøvn :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - læs også meget gerne min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du dagsplaner, opskrifter osv. og guides igennem måned for måned...

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ruske

Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.

Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...

Læs mere i Babylex

Arp

Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.

Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.

Evt. arp...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.

1000, 1000 tak!

Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊

De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.


Annonce