Annonce

Annonce

Svar: Svært ved at sove - 8 mdr.


2. juni 2017

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære E´s mor

Tak for dit brev :)

Det er rigtig godt, at du er opmærksom på, at E ikke længere skal have så meget bryst om natten. Det påvirker hendes indtag af morgengrød, så hun ikke spiser nok fra hun vågner og mætheden skal netop skabes hele dagen igennem. Det er derfor vigtigt, at du forsøger at holde igen med mælken om natten.

Når hun søger brystet om natten, så er det højst sandsynligt på grund af den udvikling, som hun går igennem lige nu. Der sker udviklingsmæssigt meget, hun er i separationsfasen og det betyder, at hun lige nu vil søge dig ekstra meget. Hun har brug for din nærhed og tryghed. Hun har brug for at mærke dig, have dig helt tæt på, fordi hun på den måde er sikker på, at du ikke forsvinder fra hende - og derfor kan hun lige nu godt have tendens til at ville søge brystet ekstra - det er ekstra tryghed for hende. Men her er det vigtigt, at du forsøger at holde igen og at du siger til dig selv, at hun jo kan få masser af tryghed, nærhed, tæt fysisk kontakt osv. uden at hun behøver brystet.

Nogle gange er løsningen, som du skriver, at tilbyde hende en flaske f.eks. aften eller sen aften, for at se om det kan mætte hende lidt ekstra - og evt. lære hende at falde i søvn i egen seng. Fordelen ved flasken er jo, at den kan gives der, hvor du ønsker at hun lærer at sove (i sin seng) og du undgår skiftet fra din favn, som hun måske reagerer på.

En anden fordel er, at far også kan give flaske, så far kan f.eks. give hende flaske sen aften og du kan sove et andet sted - så er brystet ikke længere en mulighed. Og far kan sove sammen med hende, give hende masser af nærhed, tæt fysisk kontakt osv. Far kan det hele, bare ikke amme - og far kan også styre hendes indtag af mælk, så hun ikke får for meget. Hun skal kun have flaske/mælk sen aften og skal ikke have andet resten af natten, men starte dagen med morgengrød...

Man kan naturligvis godt sige, at det vil være dumt at introducere en flaske, nu hvor hun er 8 måneder gammel og skal trappes ud af mælken. Flasken skal også fjernes, når hun bliver 12 måneder.. Men nogle gange vil det fungere bedre, netop fordi du kan styre flasken på en anden måde og hun ikke kan søge den og tage for sig, som hun naturligt kan med brystet - og det er trods alt bedre at I får de næste 4 måneder til at fungere og hjælper hende med at finde den rette balance mellem mad og mælk, finde ud af at sove, være tryg ved sin seng osv. end at de næste 4 måneder går op i hat og briller og du, hun og far bliver mere og mere frustrerede...

Sååå.... vænne hende til ikke at få mælk efter midnat og evt. lade far tage over om natten i en periode. Evt. give flaske aften eller sen aften, som du selv foreslår, hvis det kan hjælpe hende væk fra brystet, og det giver jer lidt mere styring :)

Hvis hun ikke vil tage flaske, eller du vil ...


Annonce

... forsøge at komme ud af amningerne om natten og far ikke kan tage over, så må du forsøge at lirke brystet ud af munden på hende og dermed afkorte amningerne mere og mere. Du kan godt vælge at lægge dig med hende og amme hende i din seng, men du skal forsøge at lirke brystet ud af munden på hende, før hun sover helt. Altså fjerne brystet lige der, hvor hun godt fyldt med mælk, smiler til dig, triller om på siden og sover.

Om natten må du i første omgang forsøge at hjælpe hende videre i søvnen uden brystet, men i stedet med kærtegn, stillingskift, beroligende ord osv. Og hvis det ikke fungere og hun er nødt til at blive ammet, så amme hende - men igen - lirke brystet ud af munden på hende igen og igen, så hun ikke fyldes med mælk. Hun får trøst og ro, men mælkeindtaget skal sættes ned. Og samtidig med, at du så trækker brystet til dig og afkorter amningen mere og mere, så skal du sætte kærtegn, putteklud og lignende i stedet. Så du på sigt netop kan berolige hende med dine hænder, kærtegn osv. og uden at hun behøver få brystet i munden.

Dagsplanen ser umiddelbart fin ud - mit forslag ser således ud:

Vågner og dagen starter - og skal ikke have bryst tidlig morgen...

Morgen 7.30: Havregrød, evt. med lidt frugtmos som topping, vand af kop.

Puttes til morgenlur ca 8.15

Formiddag 10: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden og frugtmos, vand af kop.

Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg og suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk. Det kan være rester fra aftensmaden eller det kan være en middagsret fra glas, der passer til 8 mdrs. alderen, Vand af kop


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet

Ammes og puttes til middagslur ca kl 13 - du må gerne trille hende en lang tur, så du på den måde hjælper hende til at sove en lidt længere lur midt på dagen.

Eftermiddag 15: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtmos og vand af kop.

Aften 17.30-18: Familiemad - almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Der skal være mad i stykker og også stadig moset mad. Vand af kop.

Tilbydes en banan eller måske en godnatgrød kl ca 19, får derefter børstet tænder.

Ammes (eller flaske) og puttes ca 19.30

Sen aften 23: Ammes (eller flaske) og sover herefter uden yderligere til næste morgen tidlig, hvor dagen så starter med grød.

Du må gerne som nu erstatte brystet (eller flasken) med en sut, hvis det kan hjælpe hende til at overgive sig til søvnen og dermed hjælpe hende til at sove uden brystet. Du skal blot være opmærksom på, at du ikke får skabt en vane, hvor hun så begynder at få behov for sutten i munden gentagende gange hele natten. Men lige nu lyder det som om, at en sut også kan være en god løsning for jer :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ammestillinger

Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.

Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.

Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...

Læs mere i Babylex

Vælling

Vælling er en tilskudsblanding, og det minder i sammensætning om en tynd grød. Tilskudsblading adskiller sig fra modermælkserstatning ved at have et højere indhold af protein og visse mineraler. I følge sundhedsstyrelsen er der ikke grund til at give barnet tilskudsblanding fremfor modermælkserstatning. Og børn der bliver ammet har heller ikke ernæringsmæssigt brug for at få vælling.

Vælling kan tidligst gives til barnet fra 6 mdr.´s alderen, og det anbefales, at man ikke giver...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg bliver nødt til at skrive igen, for at fortælle, hvor glad jeg er for at du har den her hjemmeside!

Det er så fantastisk at have et sted, hvor der er en faglig person, men også utroligt omsorgsfuld, som gider at høre og svare på alle de bekymringer og tanker man har som mor. :-D

Kærlig hilsen
Camilla, snart mor til to


Annonce