Annonce

Annonce

Svar: Hovedomfang for lille


30. maj 2017

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Hej med dig

Tak for dit brev :) Det er rigtig godt du skriver, og jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig og også svare, når du spørger.. men pas nu på ikke at læse for meget på nettet og blive unødigt urolig!

Babyer får målt hovedomfang, når de bliver født og derefter jævnligt de næste måneder frem. Det er primært for at sikre sig, at hovedet vokser som det skal. Ligesom barnet skal tage på i vægt og vokse i længden, så skal hovedet også gradvist blive større.

Det er vigtigt, at man måler hovedomfanget flere gange for at få en vurdering af, hvorvidt hovedet vokser som det skal - og det kan faktisk være svært at måle helt præcist, for det er svært at sætte målebåndet helt præcist hver gang... Faktisk kan målet af hovedomfanget lige efter fødslen også være lidt upålideligt, fordi barnets hoved ofte ændrer form efter fødslen. Derfor bør man egentlig gå ud fra det mål sundhedsplejersken eller lægen har lavet første gang efter man er kommet hjem fra fødegangen...

Og er man i tvivl, er det derfor godt at få det tjekket en ekstra gang, og jeg tænker, at det er derfor jeres sundhedsplejerske har sendt jer videre - og det er bedre at tjekke en gang for meget:)

Det betyder også, at forældre nogle gange bekymrer sig for meget - fordi der faktisk viser sig ikke at være nogen problemer... Et lille hoved kan ses hos helt raske børn, som blot ligner deres forældre eller bedsteforældre - nogle familier har små hoveder, andre har store hoveder...

Når det så er sagt, så er der også situationer, hvor hovedet ikke vokser helt, som det skal. Der findes flere årsager til, at babyers hoveder ikke vokser helt, som man vil forvente og derfor kan flere undersøgelser komme på tale, men det er mit indtryk, at noget af det, som man ofte vil undersøge først er, om kraniepladerne vokser for hurtigt sammen...

Kraniet er sammensat af plader, som kan forskubbe sig, flytte på sig. Det er ret smart under fødslen og samtidig gør det, at hjernen har plads til at vokse. Hvis kraniepladerne vokser sammen for hurtigt, så kan det gøre, at hjernen ikke har plads til at vokse som den skal. Dette hedder kraniosynostose.

De steder, ...


Annonce

... hvor kraniepladerne støder sammen, kaldes fontaneller og suturer. Den store bløde plet øverst på hovedet er f.eks. en fontanelle. Der sidder også en fontanelle længere tilbage på hovedet. Fontaneller og overgangen mellem de forskellige kranieplader (suturer) lukker sig på forskellige tidspunkter.

Nogle gange lukker den store fontanelle øverst på hovedet for tidligt. Og det kan sagtens være dette, som man vil holde øje med hos jer. Hvis jeres datters fontanelle begynder at lukke sig sammen, så er det vigtigt at skanne hendes hoved, for at se, om den bagerste fontanelle også er lukket, ligesom lægen kan tjekke, om der er andre steder på hendes hoved, som kan give sig, så hjernen stadig har plads til at vokse.

Hvis det viser sig, at hendes kranieplader vokser for hurtigt sammen, så vil man operere. Det vil sige, at man åbne hendes kranieknogler, så der bliver plads til, at hjernen kan vokse. Når man flytter kraniepladerne fra hinanden, så vil der blive dannet ny knoglemasse, og på den måde gør man kraniet større, så der netop bliver plads til hjernen.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan sagtens være, at I får at vide, at der ikke er nogen problemer, og at du har været frygteligt nervøs uden nogen grund. Og det er rigtig hårdt at få at vide, at sundhedsplejersken og lægen er bekymret - det gør naturligt ikke din bekymring mindre! Hvis det viser sig, at jeres datters kranieplader vokser for hurtigt sammen, så er det naturligt meget skræmmende at tænke på, at hun så skal opereres - men det er vigtigt, at man opererer. Man gør det ikke uden grund, og det er en specialistopgave. Lægerne ved hvad de gør...

Såå... selvom det er rigtig hårdt, og du naturligt går og bekymrer dig, så prøv at tage det roligt. Hold fast i at hun trives, udvikler sig rigtig godt, snakker, pludrer osv. Sig til dig selv, at det er vigtigt at hun bliver tjekket, og at I så må tage en dag af gangen og se hvad undersøgelsen viser... Og så vil jeg også lige sige, at hendes kranie jo er vokset ca 4.5 cm på 8 uger (fra 36-40.5 cm), og det synes jeg faktisk lyder okay...

Sender dig et stort knus med på vejen :) Og du må meget gerne melde tilbage, hvad undersøgelsen viser :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

16. februar 2025 | Sygdom | 9 mdr.

Mellemørebetændelse og dræn - 9 mdr.

Kære Helen. Min datter er nu 9 måneder, og hun har igennem de sidste ca. 3...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tilskudsblanding

En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.

En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.

Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....

Læs mere i Babylex

Renlighed

Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.

De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.

At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dine fantastiske sider - det er dejligt at kunne skrive til dig, når man bor i Italien hvor der ikke findes sundhedsplejerske ;o)

Kærlig hilsner
Tanya fra Italien


Annonce