Svar: Slut med Sut - 3 år, 9 mdr.
Kære Laila
Tak for dit brev :)
Det lyder som om, at din dreng i øjeblikket er meget træt og derfor næsten ikke kan overskue dagen og skiftet mellem børnehave og hjemmet - og når han mangler overskud, og det bliver for meget for ham, så efterspørger han sutten.
Derfor tænker jeg, at det bedste du kan gøre lige nu, er at hjælpe ham til lidt mere overskud i hverdagen og måske vil han have brug for en lille middagslur i en periode. Han står rigtig tidligt op, og falder derfor også meget tidligt i søvn, så hvis han kunne sove bare 45 minutter f.eks. mellem kl 12-13, så ville han måske have mere overskud om eftermiddagen, ikke efterspørge sutten så meget og ville så også begynde at gå lidt senere i seng, så han måske ikke startede dagen så tidligt, og på den måde ville I få skabt en bedre rytme for jer alle...
Når han begynder at få lidt overskud og ikke er så træt, så vil I naturligt få færre konflikter og I vil begynde at kunne lave lidt aftaler omkring sutten. At den f.eks. har en fast plads, hvor den kan ligge til han skal i seng. Han kan selv lægge den der og ved, at den så er der, når han skal sove.
Det vil her også være rigtig godt, at du læser bøger om at stoppe med sutten, så han på den måde bliver opmærksom på, at sutten netop er noget man stopper med. Du er på barsel og går hjemme med lillebror, som måske også bruger sut - og det gør det naturligt ikke lettere for storebror at slippe sin sut, og hvis du fjerner storebrors sutter så tager han naturligt en af lillebrors eller begynder måske at sutte på tommelfinger i stedet...
Det er derfor vigtigt, at storebror er med på det at skulle stoppe med sutten og selv kan se idéen med at stoppe. At det er noget særligt at nå dertil, hvor man ikke bruger sut, og at det sker i et samarbejde. Så at læse om det, kan nogle gange være en motivationsfaktor - og hvordan det så skal ske, må I prøve ...
... at finde ud af sammen. Han har en alder nu, hvor du godt kan prøve at tale lidt med ham om det.
Nogle børn har det bedst med at give sutten væk, sende den til nisserne eller til julemanden. Andre børn hænger sutterne på et suttetræ. Suttetræer står ofte hos tandlægen, i parker, i større indkøbscentre osv. Andre børn har glæde af at bytte i en legetøjsforretning - jeg giver sutten og får en ting i stedet... Og så er der også børn, som har det bedst med at være inddraget, og hvor man fjerner sutten gradvist... Det vil sige at i takt med at sutterne bliver mørnede, slidte og ikke dur mere, så skal de kasseres og det er så din dreng som af sig selv smider en sut ud af gangen - og tilsidst er der så ikke flere, og I køber ikke nye...
Det kan også være en god idé at koble sutten til en sutteklud, så han sammen med sin sut har en klud, der stille og roligt tager over for sutten. Eller du kan måske finde en bamse eller lignende, hvor du kan trække en sut på bamsens arm eller ben, så han på den måde får koblet det sammen og på sigt, er det så bamsen, der tager over... Det er dejligt, hvis noget andet kan være hans tryghed og hans substitut for mor fremover.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Med hensyn til hans sprogudvikling, så er det vigtigt, at han ikke går med sut i munden i løbet af dagen, og har han sut i munden, så skal du bede ham om at tage den ud, når han taler, så du kan forstå, hvad han siger. Han skal ikke vænne sig til at tale med sut i munden, det er ikke godt for sproget :)
Det er heller ikke godt for hans tænder, hvis han går rundt med sutten i munden hele tiden, det kan udvikle suttebid - og selvom han skifter til blivende tænder på et tidspunkt, så kan suttebid faktisk godt påvirke de blivende tænder også, så der er god grund til at minimere suttebehovet og bevidst arbejde på dette :)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.
Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...
18. april 2025 | Opdragelse | 4 år
Sur 4 årig pige der råber meget
Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...
16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.
Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....
13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...
10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Reaktion på at være blevet storesøster
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...
Viden om børn:
Fiskeolie og børn
Fiskeolie eller det der også hedder Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk. De er livsnødvendige for os mennesker, både for børn der skal vokse og udvikle sig og for ældre der skal "vedligeholdes". Derfor skal der være omega-3 fedtsyrer tilstede i vores kost.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at du selv spiser og også giver dit barn fisk 2 gange om ugen som hovedmåltid. Derudover næsten hver dag som pålæg til frokost.
Det er vigtigt at variere...
Reservebedste
En reservebedste er en ældre person, der gerne vil hjælpe småbørnsfamilier med at passe børnene, når de er syge, har brug for at blive hentet tidligt eller skal passes en dag, hvor forældrene skal i byen.
I nogle kommuner kan man søge om en reservebedste, hvis man er enlig og ikke har mulighed for at trække på sit netværk, men det er også muligt at søge en reservebedste privat.
Det kan være en rigtig god idé at have en reservebedste (M/K), som kan hjælpe i...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.
Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!
Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.
Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.
Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)
Med venlig hilsen
En familie på fire