Annonce

Annonce

Svar: Baby 10 uger sover ikke om dagen


24. maj 2017

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og tillykke med den lille pige :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.

Det lyder for mig som om, at der kan være en sammehæng mellem din amning og din datters kortvarige søvn. Du fortæller, at hun spiser meget hyppigt, har været oppe på at spise 21 gange i døgnet og det er meget svært for dig at trække tiden imellem amningerne...

Selvom hun som udgangspunkt skal have lov til at spise fleksibelt ved brystet og skal lægges til, når hun viser behov, så er det vigtigt, at du forsøger at hjælpe hende til en god ammerytme.

Det er sådan, at din mælk består af flere dele. Den første del af mælken er meget vandholdig. Det er smart, fordi den virker tørstslukkende. Så nogle gange vil jeres datter naturligt søge dit bryst og die kortvarigt, fordi hun er tørstig. Den næste del af mælken er den egentlige mad. Det ligner lidt letmælk i konsistensen. Og til sidst i brystet ligger den lidt federe mælk, det man kalder fløden.

Det er vigtigt, at du hjælper din datter med at spise fra et bryst af gangen, så hun får alle dele mælk med ud. Hvis hun f.eks. spiser 10 minutter på det ene bryst og 10 minutter på det andet bryst, så får hun får meget vandholdig mælk. Det giver uro i maven, det kan på sigt på virke hendes trivsel, og det vil gøre det svært for hende at finde ro og falde i søvn. Hvis man skal sige det lidt firkantet, så bør du, hvis hun kan spise i 20 minutter, lade hende spise dette af et bryst...

Det er også sådan, at det er hyppigheden af amning, som øger din mælkeproduktion. Det betyder, at det giver mere mælk, hvis du ammer hver anden time, end hvis du ammer hver 4 time. Og da du ammer så hyppigt som du gør, så mangler du sandsynligvis ikke mælk. Den hyppige amning gør også, at hun når at få alle dele mælk og hun tager således godt på, men det må overvejes, om du måske overproducerer...

Overproduktion kan være med til at give en ubalance mellem den vandholdige mælk og den egentlige mad. Det kan også gøre at barnet ofte græder, virker vågen, irritabel og har svært ved at finde ro. Måske kløjs jeres datter i mælken under amning. Amningen kan godt føles lidt som en kamp, hvor hun tager fat, slipper, tager fat, slipper igen og igen og hvor hun ofte dier i meget kort tid - måske kun 5 minutter af gangen, så hun på den måde "slatspiser" lidt. Nogle børn får også grøn og tynd afføring...

Din sundhedsplejerskes forslag med at amme ca hver 3 time er udmærket og det vil fint dække din datters behov for mælk, hvis hun spiser 8 måltider i døgnet. Men for at det skal kunne lade sig gøre, så er du nødt til at arbejde på, at hun spiser godt, effektivt og længerevarende fra et bryst af gangen. Og det vil være rigtig godt, at du giver hende mælk, som en fast del af hendes putteritual. Det er helt okay, at du lige nu ammer hende i søvn. Det er vigtigt, at du ikke tror, at du skal lære hende at sove uden brystet eller at du forkæler hende, giver hende dårlige vaner eller andet. Det gør du ikke - mælk skal være en fast del af hendes putteritual og hjælpe hende med at sove.

Det er helt naturligt at hun i en alder af 2 måneder sover bedst i din favn. Hun har det rigtig godt, når hun er der - her mærker hun din varme, din vejrtrækning, hører dit hjerte slå osv. og det minder alt sammen om tiden, hvor hun lå inde i maven. Samtidig føler hun sig naturligt omsluttet af dine arme, og hvis du samtidig går rundt med hende, vugger hende osv. så bliver hun bevæget og lullet ind i søvnen og det er alt sammen genkendeligt og trygt for hende. Det er derfor helt naturligt, at hun protesterer, når I lægger hende fra jer, putter hende ned i lift eller seng, når hun skal sove. Og for at hjælpe hende til dette skift, kan det være en god idé at svøbe hende, så hun stadig føler sig omsluttet og så skiftet ...


Annonce

... fra favn og ned i liften ikke føles for stort og voldsomt for hende... Lige nu, hvor det er så varmt i vejret, så skal du dog være ekstra opmærksom på at løsne svøbet, når hun er faldet i søvn, så du sikrer dig, at hun ikke får det for varmt.

Jeg vil anbefale, at du ammer hende af to omgange. Det vil sige ammer hende, herefter skifter du hende, så hun vågner lidt op til dåd igen, så svøber du hende i forbindelse med skiftningen, og så ammer hende igen, imens hun er svøbt, og derefter skal hun så puttes.

Hvis hun vil tage imod en sut, må du gerne lirke brystvorten ud og udskifte med sutten, men hun skal ammes og have mælk lige inden hun puttes. Sutten gives først, når hun er fyldt op med mælk og har brug for at sutte lidt, for at overgive sig til søvnen.

Se på hende og lyt til hendes vejrtrækning, læg mærke til hendes øjne. Prøv at lægge hende fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når du kan se, at hun er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte hende fra din favn ned i liften. Hun er stadig svøbt, og hun har sin sut. Stå lidt ved hende, hold dine hænder roligt på hende, så hun fornemmer, at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hendes krop, så der er lidt tyngde, vug hende blidt imens hun ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser. Du må gerne svinge liften frem og tilbage og på den måde lulle hende ind i søvnen, du må også gerne komme liften i barnevognen og trille hende en tur, så hun der hjælpes til at sove.

Du må også meget gerne lægge dig med hende i dobbeltsengen i løbet af dagen og amme hende der - lad hende falde i søvn tæt ved dig og vær parat, når hun 20-30 minutter virker søgende og virker til at ville vågne op. Tilbyd hende brystet med det samme og hjælp hende på den måde ind i søvnen igen. Ikke at du skal tilbyde brystet hver 20-30 minut, det er kun første gang hun viser tegn på måske at ville vågne. Og sammen med brystet kan du berolige med dine hænder på hendes krop, lade hende mærke dig og med dine kærtegn osv. vugge hende ind i søvnen igen - i sengen, hvor I ligger sammen. Hun er som sagt så lille, at I ikke skal spekulere i dårlige vaner, men blot gøre det, som giver hende den ro og søvn, som hun har behov for.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når du ammer hende, så vil det som sagt også være godt, at du forsøger at amme fra et bryst af gangen, så hun får "fløden" med ud. Fløden er som sagt vigtig fordi den giver ro i maven og hjælper til bedre søvn. Det betyder, at du med fordel kan starte med at amme hende i den traditionelle stilling, hvor du holder hende igang ved brystet, hjælper hende med at spise effektivt. Og når hun så slipper og skal bøvse, så giver du hende den pause, men derefter lægges hun så til samme bryst igen, men nu i tvillingestillingen. På den måde hjælper du hende til at spise i længere tid fra et bryst og variationen mellem ammestillinger hjælper hende også til at arbejde bedre med brystet og få "tømt" brystet bedre.

Hvis det ikke virker, hvis det ikke hjælper jer til bedre søvn og længere tid imellem hver amning, så synes jeg, at du skal prøve med en flaske, som du selv spørger til. Jeg synes ikke du "bare skal acceptere at hun powernapper sig igennem dagen" og at hun spiser op til 21 gange i døgnet... Det er ikke godt for hverken dig eller din datter :)

Det er ikke sikkert, at du behøver give flasken fast, det kan godt være, at det at få flaske et par gange, hjælper hende til at spise større måltider og dermed få mere ro og sove længere lure, så det kan hjælpe jer ind i en rytme, der vil fungere bedre for jer begge.

Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)

Og læs også meget gerne "Helens bog om amning og flaske". Jeg glæder mig til at følge jeres lille familie!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Snore i børnetøj

Der kan være snore i dit barns tøj - snore kan sidde i hætter og kraver, i handsker osv. og det kan være farligt. Lange snore bør undgås, de kan hænge fast i rutschebanen og klatrestativet på legepladsen, - og i værste fald kan børn blive kvalt ved det.

Se derfor dit barns tøj igennem og er der snore, så kan det være en god idé at afkorte snoren mest muligt. Det vil også være en god idé ikke at binde knuder eller sætte andet på snoren, som kan sætte sig fast i legeredskaber,...

Læs mere i Babylex

Barselsorlov

I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.

Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?

Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.

Tak for det!

Kærlig hilsen
Mor.


Annonce