Svar: Er børnehave det rigtige for vores søn?
Kære bekymrede mor
Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres dreng og af hele jeres situation :)
Jeg synes faktisk, at I skal tage jeres dreng ud af børnehaven igen. I har alle muligheder for at give ham nogle rolige og dejlige måneder derhjemme - far holder længere ferie, du skal på barsel, og selvom det er hårdt med to børn derhjemme, og det kan være lidt meget at overskue, når man lige har født, så lyder det som om, at det vil være bedste løsning for hele familien og i sidste ende den bedste prioritering.
Jeres dreng har det rigtig svært med børnehaven. Han er tydeligvis ikke glad for at være der, han græder, virker fortvivlet og giver udtryk for, om han ikke bare kan få lov til at være hjemme - og jeg synes, det er vigtigt at lytte til dette. Han har altid haft svært ved at skulle skifte situation, det var svært at starte i vuggestue, det var svært at vende tilbage til vuggestuen efter en periode i udlandet - og I ved, at I skal af sted til udlandet igen til oktober. Det betyder langvarig indkøring med tydelig gråd og protester, for så at rejse og starte forfra igen. Det har ingen af jer brug for.
Jeg tror ikke på, at I kan "hærde" ham ved at sende ham af sted, når han så tydeligt er ked af det og ked af at være der. Det er tydeligt at han bliver stresset af situationen, og det er sådan, at det tidsrum, han er i en stresssituation, vil være afgørende for om han kan bruge det positivt eller det vil være ødelæggende for ham. Man siger ofte også, at det tidsrum, som man befinder sig i en meget stresset situation, skal man bruge den dobbelte tid på at komme sig igen.. så har han været i en stressfyldt situation i 2 måneder, ja så tager det altså 4 måneder at komme sig...
Det lyder også - som I selv skriver - som om, at der ikke helt er forståelse for hans behov for støtte og guidning. Han er ikke en forsigtig og genert dreng, han er normalt en dreng, der er glad, social og som øver sig i at være sammen med andre børn og voksne, og det skal han naturligvis støttes i. At være særligt sensitiv betyder ikke, at man er "særligt fintfølende" eller "sart" og dermed ikke tåler noget, det betyder derimod at man oplever verden med større dybde. Det er arveligt og måske ligner han her sin mor eller far...
Særligt sensitivt børn reagerer ofte med særlig følsomhed over for lyde, synsindtryk og berøring. De påvirkes tydeligt af større forsamlinger og reagerer også, hvis der er meget baggrundsstøj. De bryder sig f.eks. ofte heller ikke om tøj, der kradser.
Særligt sensitive børn bliver også meget påvirkede af andres følelser. Hvis de voksne eller de andre børn i børnehaven udtrykker vrede, tristhed, stress eller lignende, så vil jeres dreng reagere på dette med det samme. Han vil på samme måde også reagerer hurtigt på latter og godt humør - det bliver han naturligt også smittet af...
Særligt sensitive børn har ofte en stor retfærdighedssans, og de bliver meget påvirkede af og kan blive meget kede af det, hvis de oplever uærlighed eller at andre lyver. Sker der f.eks. ting i børnehaven, så opfanger de mange små deltaljer og kan blive meget påvirkede af situationen, og det der sker - også selvom de måske ikke selv er en del af den situation der opstår, men ser på det ude fra, så påvirker det dem. De tager det ind på en anden måde, hvor ...
... andre børn måske nogle gange ikke vil se det, ikke vil reagere på det. Man kan sige måske sige at evnen til at sige pyt, glemme det og komme videre, ofte er ekstra svær for de særligt sensitive børn...
Og så er særligt sensitive børn generelt meget tænksomme børn. Jeres dreng vil tænke meget over tingene og stille mange forskellige spørgsmål om livet, og hvordan ting hænger sammen. Han vil ofte også være ret god til at tale om sine følelser, hvad der gør ham glad og ked af det - naturligvis bliver dette mere og mere i takt med, at han bliver ældre, får et større ordforråd og udvikler sig mere og mere sprogligt. Men det er rigtig vigtigt at anerkende hans følelser, og det han giver udtryk for - og lige nu siger han tydeligt, at han ikke bryder sig om børnehaven, han vil ikke være der. Det er ikke rart for ham.
Jeres dreng har brug for tid til at tilpasse sig nye situationer, og han trives bedst med forudsigelighed. Der sker rigeligt med ændringer, når lillebror kommer til, og det vil højst sandsynligt være nok for ham at forholde sig til dette. Og netop fordi han er særligt sensitiv, så vil det være dejligt for ham, hvis han kan være hjemme, få den ro, som han har behov for. Og der er plads til at stille spørgsmål, opleve verden i hans tempo og med støtte fra jer. For naturligvis skal han hjælpes, guides og støttes - men det er også noget helt andet end at "kaste ham ind i børnehavens verden".

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er perfekt, at far har mulighed for at lave ting med ham alene, og det er super, at mor holder barsel. I kan lave ting derhjemme og tage på ture, deltage i legestue, gå på legepladser og andre steder, så han også møder andre børn. Og I kan hjælpe ham med at tage kontakt. Anerkende, at det kan være svært for ham - ikke kalde ham genert og dermed fastholde ham i en rolle, som ikke er passende for ham, men derimod f.eks. sige "kom, skal vi ikke gå hen og sige hej til de andre børn". Og så tage ham i hånden. Hvis han siger nej og trækker sig, så kan I f.eks. sige "jeg ved godt, det er svært, men jeg går med dig og er hos dig hele tiden". Så I på den måde hjælper ham til at være social og støtter ham - og jo flere gange I gør det, jo mere lærer han hvordan, og jo mere vil han så turde selv - og på den måde vil han være langt mere parat til børnehaven, når I så er hjemme i DK igen. Samtidig går der jo rigtig lang tid, omkring 10 måneder, hvis jeg regner rigtigt, før han skal i børnehave igen og det betyder, at han naturligt her vil nå udvikle sig rigtig meget.
Så jeg er helt enig med jer i, at det vil være det bedste for jeres dreng at komme ud af børnehaven. Det vil være rigtig godt, at I giver ham et alternativ til institutionen, inddrager ham i hverdagen, tager på ture, møder andre børn og voksne osv. I skal naturligvis tale med ham, læse historier for ham, spille spil, danse, synge sange, lave rim og remser og alt mulig andet, som kan styrke ham både sprogligt og socialt - men hvor han på en helt naturlig måde guides og støttes og ikke presses eller stilles i situationer, som han lige nu slet ikke kan håndtere - og det er rigtig dejligt, at I faktisk har muligheden for at give ham det, han har brug for :)
Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie videre :)
Rigtig meget held og lykke med det hele!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
Viden om børn:
Allergi børn
Børn fødes ikke med allergi, men alle børn kan få allergi, og det er vigtigt at forebygge allergi i hverdagen.
Allergi er ofte en arvelig sygdom, som tit knytter sig til astma, høfeber, børneeksem og fødevareallergi. Hvis forældre eller søskende har allergi eller har haft behandlingskrævende allergi, så vil risikoen for, at et nyt lille barn også får allergi være større. Men selvom I ikke har allergi i familien, vil der være 5-10% risiko for, at jeres barn udvikler allergi.
Kolik
Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.
Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Endnu engang ros til dig. Det varmer virkelig mit hjerte at læse dine svar til andre. Din grundighed tåler ingen sammenligning og findes ikke hos mange andre! Mange forældre og børn kan prise sig lykkelig for at have dig!
Glæder mig til at læse din bog.
Mange varme hilsner fra
Sophus og mor