Svar: Supplerende spørgsmål ang. mad - 6 mdr.
Kære mor
Tak for alle dine spørgsmål, jeg skal forsøge at komme omkring dem alle så godt som muligt:)
Jeg vil anbefale dig, at du prøver at lave en agurke-ring. Det vil sige skærer 1.5 cm agurk, fjerner kernerne i midten, så det bliver til en ring - og så sætter du agurkeringen på din drengs tommelfinger. Det kan gøre det lettere for ham at holde om den, så han bedre kan sidde og sutte, gnave og gnaske selv.
Han må også gerne få appelsinbåde, melonbåde, ferskenbåde (uden skræl) osv. men det vil være godt, hvis du lige nu holder det for ham og lader ham sidde og sutte på det. På den måde lærer du ham stadig, at mad kan smage lidt forskelligt :) Og stille og roligt bliver han naturligt bedre til at kunne holde og styre det selv. Hvis frugt knækker for let, og hvis han er ved at få tænder, så kan du også vælge at bruge en "frugt-feeder/baby-feeder", som er en lille beholder, hvor du kan komme frugt (og også kogte grøntsager) ned i og så kan han sidde og sutte igennnem dette. Det er naturligvis ikke det samme, som at sidde med frugten direkte i hånden, men det er bedre end ingenting:) Han må også gerne få bær - jordbær eller f.eks. hindbær, som naturligt er lidt blødt i konsistensen...
Du kan også give ham kartoffelbåde lavet i ovnen eller det kan være kogte grøntsagsbuketter som blomkål og broccoli. Det kan også være rodfrugter bagt i ovnen, som han kan sidde med selv. Han må gerne få rodfrugter, men vær opmærksom på inholdet af nitrat, så han ikke for for mange....
Frisk frugt, frugtmos, bær og kogte grøntsager er godt som mellemmåltider i denne alder, og hvor meget han kan spise af det, afhænger helt af hans appetit generelt. Han må gerne få 1 dl, hvis han kan spise det. Men det er bedre, at han spiser mere grød og grøntsagsmos, og hans hovedmåltider skal naturligt være større end hans mellemmåltider.
Han skal stadig have flaske, som han plejer at få. I 6 måneders alderen vil de fleste børn trives med 6 flasker i døgnet, frem mod 7 måneders alderen trappes ned, så han i 7 måneders alderen får 4 flasker og her vil han så få lidt større mellemmåltider og f.eks. ofte få lidt flerkornsgrød om eftermiddagen, så han i 7 måneders alderen får 2 x grød og 2 x grøntsagsmos dagligt og derudover også stadig frugt.
Du må gerne give ham både havregrød og øllebrød. Nogle gange kan det faktisk være en god idé at give ham havregrød til morgenmad og så skifte mellem grøntsagsmos og øllebrød til frokost, fordi det også vænner ham til rugbrødssmagen.
Med hensyn til gluten, så kom der nye anbefalinger i 2015. Førhen var anbefalingen at børn ikke burde tilbydes gluten i kosten før 6 måneders alderen, nu må de gerne få lidt gluten allerede fra 4 måneders alderen. Gluten introduceres gradvist og da der ofte er et meget lavt indhold af gluten i havre og rug, så er det ikke noget problem at give netop havregrød og øllebrød.
Der sker heller ikke noget ved, at du giver ham f.eks. endeskiven af et lyst franskbrød, som han kan sidde og gumle i, ot hqn må i princippet også gerne få lidt pasta og ris. De fleste børn vil dog ofte være ældre, før de kan "tygge sig igennem dette". Og han skal naturligt gradvist lære at spise mad med mere og mere bid. I en alder af 6 måneder, vil det ofte være godt at give hans mad lidt struktur og bid, ved ...
... at tilsætte kogt kød og fisk i hans grøntsagsmos og f.eks. give ham hjemmelavet havregrød, som naturligt også vil have mere struktur end en majsgrød...
Når han bliver 7 måneder kan lidt ris være med til at give lidt mere bid i mosen og han kan derfor f.eks. begynde at få retter som "boller i karry". Og når han bliver 8 måneder, vil han ofte være parat til godt kogte pastaskruer, ligesom han i den alder ofte vil begynde med små brødhapsere. Han må gerne få de fødevarer du nævner allerede nu, men det vil ofte være naturligt at øge hans indtag gradvist og også tilbyde ham mere og mere variation i takt med, at han mundmotorisk bliver bedre og bedre til at spise.
NAN 2 eller andre slags erstatning af typen 2 indeholder ikke noget, der gør dem mere mættende. De mætter ligesom type 1. De vil dog ofte indeholde ekstra jern og derfor anbefaler producenterne, at man skifter til type 2 for at sikre barnets jernbehov. I følge Sundhedsstyrelsen er der dog ikke grund til at skifte til type 2, hvis barnet trives med type 1.
Type 1 er Modermælkserstatning. Denne type erstatning er beregnet til børn fra fødslen og er sammensat, så barnet udelukkende kan leve af dette.
Type 2 er Tilskudsblandinger. Denne type erstatning er beregnet til børn fra 6 måneder og kan gives som tilskud til skemad og familiemad.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Vælling er en tilskudsblanding og kan derfor gives fra 6 måneder. Vælling vil ofte mætte lidt mere end type 1 og 2 fordi der feks. vil være tilsat majsmel. Vælling er i princippet det samme som en tynd grød, og det anbefales, at man giver netop grød i stedet for vælling. Børn har som udgangspunkt ikke behov for de ekstra næringstoffer, der kan være i vælling. De vil være fint dækket ind, hvis de spiser varieret skemad og stadig får erstatning.
Mæthed til natten skabes normalt ved at du tilbyder ham mange små måltider hele dagen igennem. Du skal forsøge at finde balancen mellem at give ham skemad nok og også give plads nok til mælk i maven :) Derfor er det bedre, at han spiser 1 dl. skemad og derefter tager imod sin flaske, end at han spiser 1.5 dl. skemad og afviser flasken eller ikke drikker nok. Hvis han ikke indtager nok om dagen, vil han naturligt søge det ekstra om natten :)
Jeg vil anbefale dig, at du forsøger at give ham en flaske sen aften, før du selv går i seng. Det kan højst sandsyligt lade sig gøre at få ham til at spise den i søvne. På den måde bliver han fyldt ekstra op til natten og kan sove sammenhængende indtil næste morgen tidlig, hvor han så får flaske igen. De to flasker som ofte forsvinder sidst vil ofte være flasken aften og sen aften f.eks. kl 20 og 23.30....
Modermælkserstatning er meget vigtig for et barn på 6 måneder. Modermælkserstatning bør stadig være hans hovedindtag. Det er vigtigt for at han vokser og trives som han skal, at han får mælk nok. Han skal have modermælkserstatning til han er 1 år og du bør give ham mme af flaske og også bruge mme i hans grød og mos, så hans mad bliver ekstra energiberiget.
Jeg vil anbefale dig meget min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du opskrifter (så I kan spise det samme), der er dagsplaner, og du guides igennem måned for måned, ligesom du kan slå fødevarer op, hvis du er i tvivl om, hvad han må få, hvornår og hvordan :)
Fortsat rigtig god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Høj stol til baby
Når barnet begynder at kunne sidde selv, er det en god idé at anskaffe en høj stol. Så kan barnet sidde med ved bordet under måltiderne, og det kan også følge med i, hvad I laver ved køkken- og spisebordet.
Der findes mange forskellige modeller af højstole, men de fleste vælger i dag en model, som kan stå ved spisebordet. Det giver mulighed for, at baby kan være med ved bordet, når familien sidder og spiser og på den måde naturligt tage del i måltiderne.
De...
Rabarber
Rabarber er velegnede til grød, kompot, suppe og marmelade. Hvis I ofte bruger rabarber i madlavningen, er det en god idé at tilsætte 'Nonoxal' (kalkchlorid) under kogning.
Dette forhindrer at saften i rabarber reagerer med kroppens kalk, som bl.a. giver ubehagelige reaktioner på tænderne.
Rabarber er bedst tidligt i sæsonen fra april og indtil omkring Skt. Hans. Rabarber indeholder små mængder oxalsyre, og i højsommeren stiger mængden af oxalsyre i stilkene. Hvis...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.