Svar: Søvn - er begyndt at sove markant dårligere
Kære Anja
Tak for dit brev og fine beskrivelse :)
Der sker rigtig meget med jeres datter udviklingmæssigt lige nu og der sker også nogle ændringer i hendes søvn - og det er højst sandsynligt dette du mærker.
Netop i 3-4 måneders alderen ændrer søvnen sig fysiologisk. Det betyder, at den begynder at indeholde flere stadier og i sammensætning kommer til at minde mere og mere om den søvn vi voksne sover. Og mange børn har svært ved at skifte fra et søvnstadie til et andet. Det betyder, at de begynder at powernappe. De sover måske kun 30 minutter og der hvor de skal videre i søvnen, ja så vågner de i stedet - så de får lidt tendens til at slatsove lidt i løbet af dagen...
Samtidig vil børn i denne alder også være mere aktive og følge mere og mere bevidst med i, hvad der sker omkring dem. Jeres datter kan se længere hun og hun skelner mere og mere mellem kendt og ukendt. Hun genkender rummet I er i og hun genkender mor og far og kan kan blive rigtigt ked af det, hvis andre forsøger at holde hende, snakke med hende osv. også bedsteforældre, som tidligere har kunne holde hende uden problemer, det kan de ikke nu. Hun har det bedst i mors favn, der er hun mest tryg.
Det betyder, at hun kan få sværere ved at overgive sig til søvnen. Det er sværere at slippe oplevelserne og hun kan lige nu godt vise behov for at have dig tæt på - også når hun skal sove.
Hendes større opmærksomhed på verden betyder også, at hun nu kan begynde at interessere sig for andet end amning, når du giver hende mælk - det er spændende at slippe brystet, smile til dig, pludre med dig. Så hun dier lidt, slipper og pludrer med dig, dier lidt igen og slipper igen. Dier atter og når far så kommer ind i stuen, så er det sjovere at kikke efter ham, end det er at spise. Og det betyder, at hun lige nu også kan få lidt tendens til at "slatspise" lidt om dagen. Og derfor begynde at søge brystet hyppigere - også om natten. For hvis hun ikke fyldes tilstrækkeligt op i dagtimerne, så vil hun naturligt søge brystet ekstra om natten...
Det vil være rigtig godt, hvis du nu kan hjælpe hende med at få en rytme, hvor hun sover 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på dagen. Samlet skal du regne med, at hun har brug for ca 15 timers søvn i døgnet, og det vil være helt normalt, hvis hun f.eks. sover ca 10 timer om natten og ca. 5 timer i løbet af dagen, fordelt på de tre lure. Det vil ofte også være sådan, at børn i denne alder går sent i seng om aftenen - men det afhænger naturligt af, hvor tidligt de står op og hvor sent de sover deres lure - især dagens 3. lur. Men det vil f.eks. ikke være usædvanligt, hvis hun sover de 10 timers nattesøvn mellem kl 22 og 08...
En skitseret dagsrytme kan se således ud:
Tidlig morgen: Ammes og sover videre, får ofte en lille ekstra amning, når dagen begynder
Formiddag: Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost: Ammes og puttes til ...
... middagslur
Eftermiddag/tidlig aften: Ammes og puttes til dagens 3. lur
Aften: Ammes ofte hyppigt i løbet af aftenen, hvor hun vil have en længere vågenperiode. Om aftenen er din mælk mere koncentreret og små tåre af koncentreret mælk mætter godt til natten. Ammes før hun puttes.
Sen aften eller først på natten: Ammes og sover videre
Midt nat: Ammes og sover videre

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvordan amningerne om aftenen ligger afhænger lidt af, hvornår hun går i seng. Hvis hun sover allerede kl 20, vil hun ofte have brug for amning kl 20, 23.30 og igen 03 og 06. Hvis hun sover kl 22, vil hun ofte have brug for amning kl 22, igen kl 02 og så igen måske kl 06... Det vil sige, at hvis hun har været vågen og fyldt sig godt op hele aftenen igennem, så vil hun ofte springe en amning over om natten...
Det er rigtig godt, at du fortsat ammer hende som en fast del af putteritualet og derudover skal du være opmærksom på at holde hende igang ved brystet i løbet af dagen. Det kan nogle gange være en god idé at lægge en skiftning ind undervejs, så hun ammes, bliver skiftet, ammes igen og først derefter puttes. Det kan fylde hende det ekstra op, så hun både sover lidt længere dagslure og så hun også får mælk nok i dagtimerne og ikke behøver søge det ekstra om natten.
Du må meget gerne amme hende og putte hende - og så gøre det til en vane, at hun om dagen bliver puttet i barnevognen. Gerne til en af lurene, så hun vænnes til at sove i sin vogn. Hvis det kan holde hende sovende, at du triller hende en tur, så må du meget gerne gøre dette, så hun vænnes til at skulle sove en lidt længere lur dagligt. Det vil være rigtig godt, hvis mindst en af hendes lure kan vare mindst 1.5 time....
Du må også gerne lægge dig og amme hende i dobbeltsengen, og lade hende falde i søvn ved siden af dig. Det kan også give dig lidt ro og hvile :) Det kan du f.eks. gøre til den 3. lur og/eller om aftenen, når hun skal hjælpes til at koble fra overfor verden og alle oplevelserne. Det vil dog være rigtig godt, at du også nu forsøger at lulle hende i søvn, uden at hun har brystet i munden. Det betyder, at hvis du ligger ned og ammer hende i din seng, så vil det være godt, at du trækker brystet til dig før hun sover helt. Og hvis du ammer hende og putte hende i barnevognen, så prøv at flytte hende fra dig, fjern brystet og flyt hende fra din favn før hun sover dybt - gerne der, hvor hun lige når at registere, at hun flyttes fra dig og at brystet ikke er der, men hvor hun er træt nok til at du med dine hænder, nærhed, kærtegn, vuggen eller trillen kan lulle hende ind i søvnen. Så hun på den måde hjælpes til at sove, men uden brystet i munden....
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :)
Læs også meget gerne min bog "Helens bog om børn og søvn". I den kan du læse meget mere om søvnen i 3-4 måneders alderen, og de udfordringer I har nu - og også om søvnen fremover og hvad du kan forvente der og også arbejde på :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Rodfrugter
Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.
Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.
Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...
CE-mærket
Se efter CE-mærket når du køber legetøj
Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.
Du skal også være opmærksom på...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for alle dine gode brugbare svar. Min lille dreng stortrives og jeg nyder ham så uendelig meget.
Jeg må sige dig at du giver gode konkrete råd og i din vejledning kan man mærke din store interesse og enorme faglige ekspertise. Du er en fantastisk sundhedsplejerske og jeg er så glad for at have fundet dig.
Mange hilsner
Pernille, mor til dreng på 6 måneder