Annonce

Annonce

Svar: MME og barn på snart 10 måneder


16. maj 2017

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære S

Tak for dit brev :)

Det anbefales, at børn får modermælkserstatning til de er 1 år. Det er blandt andet med til at sikre dem kalk nok og også sikre dem jern og andre næringsstoffer. Og med den alder jeres dreng har, vil man normalt anbefale 2 flasker svarende til ca 400 ml mme i døgnet.

Det anbefales også, at man bruger modermælkserstatning og ekstra fedtstof i hjemmelavet grøntsagsmos og grød indtil barnet er 1 år. Små børn kan ikke spise så store mængder, som er nødvendigt, for at de kan vokse, udvikle sig og trives tilstrækkeligt, så deres mad skal energiberiges ekstra - og det gør man ved at tilsætte modermælkserstatning og fedtstof til maden. Fedt bidrager desuden med nogle fedtsyrer der er vigtige for at danne nye celler i kroppen og for forskellige hormoner. Fedtstoffet kan være smør, blandingsprodukter eller olie. Det er godt, hvis det ikke altid er smør, fordi barnet normalt vil få en del af denne type fedt fra mælken. Man kan også vælge at lave grød og mos udelukkende på modermælkserstatning og undvære fedtstof.

Jeres dreng har afvist sine flasker og det er der naturligt nogle børn, som gør. Men det er stadig vigtigt, at I tilbyder ham modermælkserstatning - og så giver ham det via kop. Samtidig er det også vigtigt, at han lærer at drikke vand. Jeg vil derfor anbefale jer, at I giver ham modermælkserstatning af kop morgen og aften, sammen med morgenmaden og godnatgrøden, og at I giver ham vand til andre måltider. Derudover vil jeg anbefale jer, at I giver ham en frugtgrød med kold mme om eftermiddagen. Og så vil jeg anbefale jer, at I bruger modermælkserstatning i den grød og mos, som I kun giver ham.

Det vil sige, at havregrøden om morgenen bør laves med modermælkserstatning og det samme bør godnatgrøden før sengetid om aftenen. Men den mad, som I alle spiser ...


Annonce

... - altså familiemaden kan naturligt ikke indeholde mme, her vil han spise som I andre med den alder han har.

Mit forslag til en dagsplan ser derfor således ud:

Morgen 7.30: Havregrød, lavet med modermælkserstatning, og der gives også mme af kop.

Formiddag 9: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos, vand af kop.

Puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Rugbrødhapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med kogte grøntsager i stykker, 1/2 hårdkogt æg, godt kogte pastaskuer eller lignende. Giver I ham hjemmelavet grøntsagsmos bør dette indeholde mme. Vand af kop.

Kan evt. tilbydes kold mme af kop før han puttes til middagslur


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16: Frugtgrød med kold mme, vand af kop.

Aften 18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også moset mad. Vand af kop.

Kommer i bad, gøres klar til natten.

Ca. 19.30 - Tilbydes godnatgrød lavet med mme og får mme af kop.

Puttes til natten ca. kl 20

Som I kan se, så vil min anbefaling altså være, at I laver morgengrød og godnatgrød med mme, så han får erstatning den vej igennem. Når I spiser jeres mad - frokost og aften, så får han ikke erstatning. I stedet forsøger I at sikre ham ekstra erstatning via en kop morgen og sammen med godnatgrøden og som mælk på en frugtgrød. På den måde får han grød med mme, men får også jeres mad og vænnes til mad, der ikke smager af mme, ligesom han også vænnes til at drikke vand, selvom han stadig også tilbydes mme af en kop.

Hvis han ikke får mme af en kop og i indtag af mme ligger langt under 400ml dagligt, så synes jeg, at I skal tale med lægen om, hvorvidt han skal tilbydes et dagligt tilskud af både kalk og jern :)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - fortsat god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fostervandsprøve

En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.

Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...

Læs mere i Babylex

Ruske

Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.

Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Dette er mit første brev til dig - men mærkeligt nok, så har det ikke været muligt for mig at finde svaret i hverken bøger eller ved søgning på nettet, så jeg håber, at du kan gøre mig klogere.

På forhånd tak, Emilies mor


Annonce