Svar: Putning - dreng 3 måneder
Kære H.
Tak for dit brev og velkommen til - og tillykke med den lille dreng :)
Jeg tror umiddelbart, at I putter jeres dreng for tidligt. Det er nemlig sådan, at børn i 3-4 måneders alderen ofte vil have en søvnrytme, hvor de går sent i seng. Mange børn sover ikke før klokken er mellem 21-23... Det bliver mange forældre forvirrede over, fordi mange tror, at børn skal sove senest kl 20... men det skal de altså ikke nødvendigvis i den alder :)
Jeg vil anbefale, at I forsøger at arbejde på en rytme, hvor jeres dreng får 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen. Alt efter hvor tidligt og hvor sent han starter dagen, kan han måske godt have behov for 4 mindre lure, og det vil også være okay.
Det er meget normalt, at de 3 lure er lidt korte i 3-4 måneders alderen. Jeres dreng er ikke længere et spædbarn men en aktiv lille baby, og han er og bliver mere og mere opmærksom på verden og alt, hvad der sker omkring her. Han vil rigtig gerne følge med og opleve, han vil ikke gå glip af noget - og derfor er det helt normalt, hvis han har brug for lidt hjælp til at koble fra, når han skal sove, ligesom han godt kan have brug for hjælp til at blive holdt sovende, når han først sover.
De fleste børn trives rigtig godt med ca. 15 timers søvn i døgnet i denne alder. Ofte fordelt sådan, at han sover f.eks. 10 timer om natten f.eks. fra kl 21 til 07 og så sover han 5 timer i løbet af dagen, fordelt på 3 (eller 4) lure.
Det kan være en god idé at vænne ham til at sove i sin barnevogn og I må gerne udnytte den til f.eks. dagligt at give ham en længere middagslur. I må gerne trille ham en tur, for på den måde at vænne ham til at sove en længere lur midt på dagen, så han begynder at få en indre fornemmelse for dette :)
Det er også en god idé, hvis han kan få mælk som en fast del af sit putteritual. Jeg kan ikke se om han ammes ...
... eller tilbydes flaske, men uanset hvad, så bør han få mælk i maven før han skal sove. Det vil hjælpe ham til at overgive sig til søvnen og samtidig gøre, at han sover en længere lur, før han vågner op og naturligt er sulten igen.
Det er altid lidt svært at lave plan for et barn som kun er 3 måneder gammel, men det kunne se nogenlunde således ud:
Tidlig morgen 06: Ammes/flaske og sover lidt videre. Nogle børn har brug for lidt ekstra mælk igen, når dagen begynder
Formiddag 9.30: Ammes/flaske
Puttes til formiddagslur
Frokost 12-13: Ammes/flaske
Puttes til middagslur. Meget gerne i barnevognen, hvor I kan gøre det til en fast rutine at trille ham en tur :)
Eftermiddag 16: Ammes/flaske
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sover sin 3 lur
Aften 19.30-20: Ammes/flaske - spiser ofte hyppigt om aftenen og fylder sig på den måde lidt ekstra op til natten...
Puttes til natten, tidspunktet afhænger lidt af hvor sent den 3 lur ligger og hvor lang tid den varer
Sen aften eller først på natten 23-01: Ammes/flaske
Midt nat: Ammes/flaske og sover videre
Prøv om I kan gøre aftenerne til familietid, hvor I lader ham være sammen med jer, hygger, pludrer, ligger lidt på tæppet, ligger hos jer, mærker jer og jeres ro og lader roen falde over sig - og put ham så, når I kan fornemme at han er parat.
Når du putter ham, så svøb ham, så han føler sig omsluttet. Det vil hjælpe ham til at koble fra overfor verden. I kan også give ham en sut/sutteklud eller lignende, så han har noget fast, noget genkendelig og dermed noget trygt. Med den alder han har nu, er det fint med små genkendelige ritualer.
Jeg håber, at ovenstående tanker og skitserede dagsplan vil hjælpe jer lidt videre og give lidt idé om, hvad I kan forvente lige nu :)
I kan læse meget mere om søvnen i bla. 3-4 månederes alderen i min bog "Helens bog om børn og søvn" :) Jeg glæder mig til at følge jeres lille familie :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Bug Buster
Bug Buster er en metode til at fjerne hovedlus. Joanna Ibarra fra den velgørende organisation Community Hygiene Concern i London har udviklet denne metode og princippet i i Bug Busting er, at du i en og samme arbejdsgang får tjekket for hovedlus og også får fjernet lusene.
Metoden bygger på viden om lusenes adfærd og udvikling og på benyttelse af tættekam, almindelig shampoo og hårbalsam. Behandling med insekticider er således overflødig.
Du kan købe "Bug Buster"...
Rotavirus
Rotavirus er den hyppigste årsag til diarré og opkastninger hos spædbørn. De fleste børn smittes mens de er mellem 6-24 måneder. De får kraftige opkastninger, vandig diarré og måske feber og barnet er i risiko for at få væskemangel. Symptomerne kan vare op til 7 dage.
Tegn på væskemangel er tørst, irritation, uro, sløvhed, indsunkne øjne, tør mund og tunge, tør hud og sparsom vandladning. Hvis du ikke kan få dit barn til at drikke og du oplever et eller flere af ovenstående tegn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.