Svar: Når putningen ender i gråd
Kære Kris
Tak for dit brev og fine beskrivelse :) Jeg vil gerne dele lidt tanker med dig, og så må du selv vælge til og fra, hvad du tænker, at du kan bruge.
Det lyder lidt for mig som om, at din lille dreng måske har fået lidt tendens til at powernappe, når han spiser. Altså at det bliver lidt for hyggeligt og lidt for tæt, når han ammes, så han der får sovet lidt, og når han så skal puttes, så vågner han op og er lidt for frisk. Derfor skal du være opmærksom på, at han ikke falder alt for meget hen ved brystet, når du ammer ham, men forsøge at holde ham lidt igang undervejs, så han spiser lidt mere effektivt.
Jeg tænker også, at det godt kunne lyde som om, at han begynder at have brug for lidt længere vågenperiode i løbet af dagen, så han nu kommer til at sove 2 lidt længere lure + en powernap og ikke sover op til 4 korte lure dagligt. Det er vigtigt, at du gør hans vågne perioder til aktive perioder, og hjælper ham med at blive stimuleret rigtig godt både motorisk og mentalt. Og jeg vil faktisk anbefale dig, at du i en periode forsøger at lægge et bad ind før middagsluren. Badet kan være med til at stimulere ham godt, sikre en lidt længere middagslur og være med til at skabe en rytme med to længere lure og en powernap.
Nogle børn har især i 6-7 måneders alderen en tendens til pludselig at vågne efter 30 minutters søvn og søge brystet igen. Og det kunne også være det, som spiller ind hos jer allerede nu. Her kan man vælge at lægge til igen, når han vågner og søger brystet og lade ham spise færdig og derefter putte ham igen. Men man kan også forsøge at lægge en skiftning ind mellem amningen før putning. Det vil sige, at du ammer ham rigtig godt fra det ...
... ene bryst, skifter ham, så han vågner lidt op til dåd igen, lægger ham til modsatte bryst og først derefter putter ham. På den måde kan du nogle gange forebygge, at han får den opvågning efter kort tids søvn, hvor han søger brystet igen.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre indtil dagen så starter mellem 07-08
Formiddag ca. 9.30: Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost 11-11.30: Tilbydes lidt grød, evt. med frugtmos som topping, vand af kop.
Kommer i bad, aktiveres rigtig godt både motorisk og mentalt, så han stimuleres og bruger sig selv, frotteres godt med håndklædet, smøres med lidt creme osv.
Ammes og puttes til middagslur måske kl 13-13.30 - det kommer an på, hvor lang formiddagsluren er.
Eftermiddag 16-17: Ammes
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sover dagens 3. lur, som ofte er en kort powernap på ca 30 minutter.
Aften 18: Tilbydes lidt grøntsagsmos, vand af kop.
Ammes/flaske og puttes til natten ca kl 19.30-20 - tidspunktet varierer efter hvornår dagens 3. lur ligger og hvor lang den er.
Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt.
Midt nat 03: Ammes x en efter behov - de fleste børn begynder først at kunne undvære amning her i 6 måneders alderen.
Jeg håber, at ovenstående giver lidt idé om, hvordan I kan komme videre :) Og med hensyn til, hvis han bare ligger og snakker og er glad, så må du naturligvis gerne lade ham ligge - måske vil han så falde i søvn af sig selv, når han er parat. Men hvis han er ked af det og tydeligt protesterer mod søvnen, så skal du tage ham op, trøste og berolige og så forsøge at putte ham, når han igen viser sig parat:)
Rigtig meget held og lykke!
Rigtig god St. Bededagsferie til jer :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Appetit
Børns appetit varierer meget. Nogle gange spiser barnet meget i løbet af en dag og andre gange betydeligt mindre.
Det er helt i orden, så længe barnet trives, er aktivt og hverken bliver for tyk eller tynd. Og som udgangspunkt må du tro på at dit barn har en naturlig evne til at spise, når de tilbydes mad og til at sige fra, hvis det ikke har behov for mere.
Når man ammer ved man aldrig hvor meget barnet egentlig får og her må man tro på at hvis der kommer noget ud...
RS virus
RS-virus eller respiratorisk syncytialvirus er i vintermånederne den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og RS-virus kan også udvikle sig til lungebetændelse.
RS-virus er meget smitsomt og det rammer typisk børn under to år og ofte er børnene under seks måneder. Det er især større søskende, som smitter de mindre søskende, som så kan blive rigtigt syge og kræve indlæggelse. RS-virus er dog sjældent livstruende og barnet kommer sig igen uden men.
De...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.