Svar: Når putningen ender i gråd
Kære Kris
Tak for dit brev og fine beskrivelse :) Jeg vil gerne dele lidt tanker med dig, og så må du selv vælge til og fra, hvad du tænker, at du kan bruge.
Det lyder lidt for mig som om, at din lille dreng måske har fået lidt tendens til at powernappe, når han spiser. Altså at det bliver lidt for hyggeligt og lidt for tæt, når han ammes, så han der får sovet lidt, og når han så skal puttes, så vågner han op og er lidt for frisk. Derfor skal du være opmærksom på, at han ikke falder alt for meget hen ved brystet, når du ammer ham, men forsøge at holde ham lidt igang undervejs, så han spiser lidt mere effektivt.
Jeg tænker også, at det godt kunne lyde som om, at han begynder at have brug for lidt længere vågenperiode i løbet af dagen, så han nu kommer til at sove 2 lidt længere lure + en powernap og ikke sover op til 4 korte lure dagligt. Det er vigtigt, at du gør hans vågne perioder til aktive perioder, og hjælper ham med at blive stimuleret rigtig godt både motorisk og mentalt. Og jeg vil faktisk anbefale dig, at du i en periode forsøger at lægge et bad ind før middagsluren. Badet kan være med til at stimulere ham godt, sikre en lidt længere middagslur og være med til at skabe en rytme med to længere lure og en powernap.
Nogle børn har især i 6-7 måneders alderen en tendens til pludselig at vågne efter 30 minutters søvn og søge brystet igen. Og det kunne også være det, som spiller ind hos jer allerede nu. Her kan man vælge at lægge til igen, når han vågner og søger brystet og lade ham spise færdig og derefter putte ham igen. Men man kan også forsøge at lægge en skiftning ind mellem amningen før putning. Det vil sige, at du ammer ham rigtig godt fra det ...
... ene bryst, skifter ham, så han vågner lidt op til dåd igen, lægger ham til modsatte bryst og først derefter putter ham. På den måde kan du nogle gange forebygge, at han får den opvågning efter kort tids søvn, hvor han søger brystet igen.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre indtil dagen så starter mellem 07-08
Formiddag ca. 9.30: Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost 11-11.30: Tilbydes lidt grød, evt. med frugtmos som topping, vand af kop.
Kommer i bad, aktiveres rigtig godt både motorisk og mentalt, så han stimuleres og bruger sig selv, frotteres godt med håndklædet, smøres med lidt creme osv.
Ammes og puttes til middagslur måske kl 13-13.30 - det kommer an på, hvor lang formiddagsluren er.
Eftermiddag 16-17: Ammes

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sover dagens 3. lur, som ofte er en kort powernap på ca 30 minutter.
Aften 18: Tilbydes lidt grøntsagsmos, vand af kop.
Ammes/flaske og puttes til natten ca kl 19.30-20 - tidspunktet varierer efter hvornår dagens 3. lur ligger og hvor lang den er.
Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt.
Midt nat 03: Ammes x en efter behov - de fleste børn begynder først at kunne undvære amning her i 6 måneders alderen.
Jeg håber, at ovenstående giver lidt idé om, hvordan I kan komme videre :) Og med hensyn til, hvis han bare ligger og snakker og er glad, så må du naturligvis gerne lade ham ligge - måske vil han så falde i søvn af sig selv, når han er parat. Men hvis han er ked af det og tydeligt protesterer mod søvnen, så skal du tage ham op, trøste og berolige og så forsøge at putte ham, når han igen viser sig parat:)
Rigtig meget held og lykke!
Rigtig god St. Bededagsferie til jer :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Steriltvandspapler
Steriltvandspapler bruges som smertestillende til fødende kvinder. Det er små indsprøjtninger af helt rent vand, som man lægger ind under huden i lænden.
Det svier, når de lægges ind og der lægges i alt 4 små steriltvandspapler ind. Når de først er lagt, oplever de fleste at de har god smertelindring. Virkningen kommer af, at stikkene afleder smerteimpulser, som netop er høje i lænden, når man har veer.
Bleskift
Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.
Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.
Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.