Annonce

Annonce

Svar: Sover sent og for lidt


9. maj 2017

Kategori:
Alder:
2 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære glade mor

Tak for dit brev :)

Det gennemsnitlige søvnbehov for et barn på 2.5 år er 12.5 time i døgnet og altså 2.5 time mere end jeres dreng sover - derfor har du naturligvis ret i, at det kunne være dejligt, hvis han sov lidt mere...

Men, man er også nødt til at se på, hvordan han trives og udvikler sig - og ikke kun se på timer og på, hvad klokken viser.. Og I beskriver en dreng, som lyder til at trives rigtig godt. Du fortæller, at han ikke virker træt eller uoplagt i løbet af dagen eller om aftenen, han har ingen tendens til at powernappe, han virker glad, leger og er i højt humør sidst på dagen og jeg får et indtryk af en dreng som trives rigtig godt. Og nogle børn sover bare mindre end andre børn, og så længe de trives, så er det faktisk okay.

Jeg synes dog sagtens at I kan prøve at se om det er muligt at flytte hans puttetidspunkt lidt frem, så han måske ikke først sover kl 21.30, men gradvist vænnes til at sove kl 20.30 i stedet... Samtidig må I meget gerne holde fast i dagsrytmen, så han kommer op til fast tid hver morgen - fordi nattesøvnen ikke skal forlænges om morgenen, men om aftenen. Hvorvidt I kan få ham til at sove indenfor ca 15 minutter må tiden vise...

Og så skal I holde øje med hans middagslur. Det er bedst for ham, hvis han stadig kan få det afbræk midt på dagen, og hvis hans søvnbehov reelt ikke er mere end ca.10 timer i døgnet, så er det bedre, at han sover 8.5 time om natten og 1.5 time til middag, end at han sover 10 timers nattesøvn og begynder at springe middagsluren over. Så længe han ikke er ældre, end han er, vil det være godt at prioritere det afbræk ...


Annonce

... midt på dagen, som middagsluren giver ham.

Han er sandsynligvis det man kalder for en lille ugle, og trives derfor bedst med en sen søvnfase, aftenerne er hans bedste tidspunkt på døgnet. Men samtidig er hans søvnbehov så også mindre end gennemsnittet og det gør så, at han lige nu sover sent, står tidligt op, men får en ekstra lur i løbet af dagen - og som sagt så trives han sådan og det lyder okay. I takt med, at han bliver ældre, så vil han naturligt kunne begynde at springe middagsluren om dagen over og vil så forlænge sin nattesøvn. Han vil dog sandsynligvis stadig gå sent i seng, men vil så nok begynde at kunne sove en lille smule længere om morgenen, så hvis han har brug for 10 timers søvn, så vil de måske ligge fra kl 21 til 07 - og det vil være passende for ham :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Måske har en af I forældre også et mindre søvnbehov end andre? Måske er det en tendens bedsteforældrene kender til? Nogle mennesker er det man kan kalde "short sleepers", hvilket betyder, at de ikke behøver søvn i samme mængde som andre. Hvor mange voksne f.eks. trives fint med 7-8 timers søvn i døgnet, så vil disse mennesker trives fint, hvis bare de får f.eks. 5 timers søvn - og andre vil så have behov for betydeligt mere, for at føle sig veludhvilet... Og så har det naturligvis også noget at sige, hvordan kvaliteten af søvnen er - altså om man sover rigtig godt i de timer, man sover. Og det lyder det faktisk også som om, at jeres dreng gør - så han får en god kvalitet ud af sin søvn, og det er det vigtigste :)

Jeg håber, at ovenstående hjælper lidt videre - og at det også giver lidt ro med på vejen:)

Rigtig meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ufrivillig natlig vandladning

Når børn tisser i sengen om natten, så kalder man det ufrivillig natlig vandladning, sengevædning eller Enuresis. Og der kan være flere årsager til at børn tisser i sengen om natten.

1. Arvelighed. Hvis mor og/eller far har tisset i sengen om natten, så er sandsynligheden for at barnet kommer til det større.

2. Hormoner. Det antidiuretiske hormon (ADH) udskilles fra hjernen om natten og skal nedsætte urinproduktionen om natten. Men nogle børn er lidt længere tid...

Læs mere i Babylex

Gylp

Når barnet spiser, sluger det ofte lidt luft, eller kommer til at spise for meget eller for hurtigt. Det resulterer i, at barnet ofte gylper efter et måltid, og det er helt normalt. Ofte er det, når barnet bøvser, at der kommer lidt mælk med op.

Hvis dit barn får flaske, kan du forsøge med en anden type flaskesut. Hvis hullet er for stort, så løber mælken for hurtigt. Du kan også forsøge at ændre spisestillingen, så dit barn sidder mere lodret, når det får mad.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej

Så er Viggas mor på banen igen og sidder her med smil på læben og tænker over at du fik ret igen..... du har en fantastisk brevkasse og jeg ville være helt lost uden den :))

Tak for en dejlig brevkasse og undskyld jeg ikke kan gøre mine breve kortere :))

Med venlig hilsen
Viggas mor


Annonce