Svar: Ammer mit barn i søvn
Kære Betina
Tak for dit brev :)
Det er vigtigt, at du ved, at det ikke behøver være et problem, at din dreng falder i søvn med brystet og i din favn. Mange børn falder trygt i søvn på denne måde, puttes og sover dejligt videre i måske 4 timer eller mere, hvor de så vågner, har brug for mælk, ammes og derefter sover videre igen.
Det er først, hvis din dreng begynder at blive uhensigtsmæssigt afhængig af dit bryst eller favn for at sove, sådan at han har brug for brystet eller din favn en gang i timen eller hyppigere, for at kunne sove - at I har et problem. Nogle gange kan det, der fungerer som en rigtig god søvnassociation i starten, godt ændre sig og blive til en uhensigtsmæssig søvnassociation, men andre gange bliver det ikke til noget uhensigtsmæssigt, det fungerer bare godt. Og som udgangspunkt skal man ikke ændre på noget, som fungerer.
Jeres dreng lyder til at kunne falde i søvn i sin barnevogn, ved at I triller ham en lille tur - så han lyder ikke til at være fuldstændig afhængig af din favn for at sove. Han kan også falde i søvn med flaske - og er på den måde heller ikke afhængig af brystet. Og det er naturligvis en stor fordel, når du starter på arbejde og far eller en anden skal kunne passe ham, at han netop er vant til at få flaske.
Du skal naturligvis være opmærksom på, hvordan han fremadrettet har det, og hvad han viser behov for. Det er vigtigt, at han ikke øger behovet for bryst og favn, men gradvist lærer at sove i sin seng og forbinder sin seng med stedet, hvor han sover - og gradvist begynder at kunne sove længere søvnstræk, før han tilbydes mælk igen. Dette kommer dog ofte naturligt i takt med, at han får mere og mere skemad i løbet af dagen.
Du må gerne med den alder han har, forsøge at putte ham fra din favn, før han sover helt, så han lige når at registrere, hvor han puttes. Han skal ikke puttes vågen, men døsig, så du med dine hænder, beroligende ord osv. kan ...
... lulle ham ind i søvnen - men han skal stadig have mælk før hver lur.
Behovet for mælk før hver lur og antallet af amninger/flasker ændrer sig så i takt med at han bliver ældre. Når han bliver 6 måneder og tilbydes skemad flere gange dagligt, så begynder I at kunne trappe ud af amningen midt nat. Det betyder, at han i den alder skal lære at sove videre uden brystet om natten.
Når han bliver 7 måneder, vil det ofte være passende med 4 amninger/flasker i døgnet. Jeg anbefaler at disse ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Det betyder, at han om formiddagen f.eks. skal lære at sove, uden at blive tilbudt mælk først.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Når han bliver 8-9 måneder, vil han trives med 3 amninger/flasker i døgnet, og jeg anbefaler, at de ligger før middagslur, aften og sen aften. Det betyder, at han her begynder at kunne sove fra midnat og til næste morgen, hvor dagen så starter med grød.
På den måde sker der en naturlig ændring, hvor han gradvist får nye søvnassociationer og brystet og favnen naturligt kommer til at fylde mindre og mindre. Nogen gange skal man gøre en ekstra indsats, for at lære ham en ny måde at sove på - men ikke altid. Det er helt forskelligt...
Hvis du har på fornemmelsen, at han søger brystet ekstra meget, fordi I sover sammen, så kan det være en god idé, at du flytter ham over i egen seng og hjælper ham med at sove i den, så han vænnes til dette... Hvis du har en fornemmelse af, at han bliver sværere og sværere at få til at sove, med mindre du har ham i din favn og skal gå rundt med ham igen og igen, så kan det være en god idé at ændre disse vaner. Du skal naturligvis overveje, hvilke søvnassociationer du giver ham. Men hvis du ikke oplever det som et problem, så behøver du altså ikke ændre noget. Det afhænger helt af, hvad der fungerer bedst for jer alle.
Jeg håber, at dette giver lidt ide om, hvordan tingene ændrer sig, og hvad du måske skal arbejde lidt på fremadrettet...
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Vådservietter baby
Mange familier synes, det er praktisk at bruge vådservietter, når barnet f.eks. skal skiftes eller lige skal have tørret sine fingre.
Vådservietter kan dog indeholde parfume og miljøbelastende stoffer, som kan give dit barn allergi. Undgå derfor vådservietter med parfume- eller aromastoffer i indholdsdeklarationen.
Gå efter vådservietter, der er svanemærket med Svanemærket, eller med Astma Allergi Danmarks Blå Krans eller Allergy Certified.
Overvej også, om...
Graviditet uden for livmoderen
Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.
Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.
Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.