Annonce

Annonce

Svar: Skemad med krydderier


9. maj 2017

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Kris

Tak for dit brev :)

Lige nu, hvor din dreng er 5 måneder og stadig igang med at skulle finde ud af at spise grød og mos, så er der ikke behov for at tilsætte krydderier. Fra udelukkende at have fået mælk, så er der masser af nye oplevelser i at få grød og mos, det gælder både smagsvariation, at skulle vænne sig til konsistensen, det at spise af en ske, forskellige temperaturer på mad osv. Det er rigeligt for ham at forholde sig til.

Og stille og roligt kan du så begynde at variere hans indtag af grød og grønt mere og mere. Når han er 6 måneder, må han f.eks. gerne begynde at få lidt grovere grødtyper som havregrød og øllebrød. Ligesom du her meget gerne give ham alle former for grøntsager: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv. Du kan med fordel bruge de grøntsager I andre skal have til aften og kog en mos til ham af dem.

Fra 6 måneders alderen kan han også få selleri, spinat, rødbede og fennikel. Det er dog sådan, at de indeholder nitrat og derfor anbefales det, at disse grøntsager kun udgør 1/10 af portionen og ellers gives med 14 dages mellemrum.

Fra 6 måneders alderen begyndes også med kød og fisk i grøntsagsmosen. Det skal koges eller laves i ovnen - og det vil også være med til at give mosen en helt ny smag. Derfor er der ikke behov for, at du her tilsætter yderligere krydderier til maden.

Men i takt med, at jeres dreng spiser mere og mere jeres mad, så vil han naturligt også nyde at få mad, som smager af lidt mere - og du må gerne bruge løg, hvidløg og ...


Annonce

... forskellige tørrede krydderier som timian, oregano, mild karry eller lignende, ligesom du også kan bruge soltørrede tomater, citron eller lignende i en fars, fiskefars...

Det anbefales ikke at småbørn får f.eks. persille, purløg, krydderurter, samt bladgrøntsager som salat og spinat, på varm mad. Der kan være jordbakterier på, også selvom de er grundigt vasket. Bakterierne kan vokse, når maden står, og hvis den genopvarmes, og det kan medvirke til dannelse af nitrit. Derfor bør persille og andet bladgrønt som udgangspunkt ikke bruges som drys på mad til små børn.

Hvis du laver f.eks. en fars, hvor der skal tilsættes friske bladgrøntsager eller laver lidt fisk i ovnen, der krydres med frisk bladgrønt - og I gerne vil spise det samme alle sammen, så skal du sikre dig, at det koges godt igennem, er ordentligt gennemstegt eller gennembagt i ovn.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og så er der nogle regler omkring f.eks. kanel. Nogle forældre vil gerne bruge kanel som drys på grød, men det skal man også passe på med. Kanel indeholder kumarin - det er især højt i ægte kanel, også kalde Ceylon-kanel og i for store mængder kan det give leverskader. Små børn under 2 år skal ikke have ret meget kanel for at få for meget kumarin. Derfor bør man ikke bruge kaneldrys på grøden dagligt.

Salt bør du også undgå. Det betyder, at du ikke bør komme salt i din drengs mad og hvis I forældre bruger meget salt, så vil det være en god idé, at I vænner jer til at bruge bordsalt. Så kan I spise samme mad, men de voksne kan salte efter behov. Du bør også undgå saltholdige kød- og fiskeprodukter og kun tilsætte lidt salt, når du kogger kartofler, ris, pasta og lignende.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :)

Fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fennikel, Fennikelte og børn

Fra 6 mdr´s alderen kan du give børn rigtig mange forskellige slags grøntsager. Vær dog opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.

Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.

Det anbefales...

Læs mere i Babylex

Bleudslæt

Bleudslæt ses som rødme på numsen. Det kan være små røde pletter, men det kan også være store røde skjolder på huden. Der kan gå hul og komme sår, hvis det er rigtig slemt.

Bleudslæt opstår ofte, hvis barnet har haft en ble på for længe, der har været for våd af tis eller afføring. Det er syren i urin og afføring, der så ødelægge barnets hud. Børn kan også blive røde i numsen i forbindelse med diarré, hvor man måske ikke når at opdage at barnet har noget i bleen og derfor ikke...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tak for at du er til.

Det føles som en dejlig livline at have dig og din hjemmeside, når man er usikker på ting og sager. Man vil jo så gerne gøre alt godt for sit barn:-)

Mor til dreng på 5 måneder


Annonce