Svar: Søvn, eller rettere manglen på samme
Kære trætte mor
Tak for dit brev :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.
Nu hvor Arthur er 9 måneder gammel, så vil det være passende med 3 amninger dagligt og jeg anbefaler normalt, at disse amninger ligger før middagslur, aften og sen aften. Det betyder, at han som udgangspunkt skal ammes kl 23-24, men herefter lære at sove uden yderligere bryst til næste morgen, hvor dagen så starter med grød.
Ud fra din dagsplan kan jeg se, at du ofte ikke ammer før middagsluren, men i stedet ammer omkring kl 17.. og det kan være helt okay lige nu, fordi jeres dreng skal starte i vuggestue, og det vil naturligt være en stor omvæltning for ham. Det kan derfor være en fordel at bibeholde den nuværende rytme, så han kan puttes uden at blive ammet, når han skal sove til middag - det vil gør det betydeligt lettere for vuggestuepersonalet at putte ham, og så kan han få en "gensynsamning" om eftermiddagen, hvor I to så er sammen igen. Det kan betyde meget for ham at han tilbydes brystet om eftermiddagen i den periode, hvor han skal vænnes til at være væk fra dig i dagtimerne.
Når han bliver 10 måneder, vil det dog være rigtig godt, hvis du kan skære amningen om eftermiddagen helt væk, så han bliver ammet 2 gange i døgnet. Altså aften og sen aften f.eks. kl 19.30-20 og igen kl 23-24. Du kan godt forsøge at tage ham op og lægge ham til brystet sen aften tidligere - før du selv går i seng - for at se om du på den måde kan få fyldt ham lidt ekstra op og undgå, at du bliver vækket omkring midnat, eller undgå, at du skal holde dig vågen om aftenen, for at kunne amme ham.. Men mælk sen aften vil han naturligt have behov for. Alternativet kan være at far tilbyder ham en flaske sen aften, fordi det giver dig mulighed for at gå tidligere i seng og dermed få ekstra sammenhængende nattesøvn - og det kunne godt lyde som om, at du har rigtig meget brug for dette. Derfor skal I naturligvis overveje, hvad I prioriterer, og hvad der vil fungere bedst for jer alle :)
Dagsplanen ser umiddelbart rigtig fint ud hvad angår madindtag og tilbud. Det lyder alderssvarende og rigtig fint. Han skal ikke have mere mælk end de 2-3 amninger og derudover skal hans væskebehov dækkes via vand. Du kan derfor godt forsøge, om du kan få ham til at drikke mere vand i løbet af dagen - evt. forsøge med en drypfri kop eller en kildevandsflaske, evt. med tut. Det synes nogle børn er rigtig sjovt og så drikker de mere...
Det er super med godnatgrøden fordi den også er med til at mætte ham lidt ekstra til natten og sikre, at han ikke vågner, fordi han er sulten, så hold fast i den.
Når han skal trappe ud af natamning, så handler det i ...
... første omgang om at fylde ham ekstra op med mad og vand i løbet af dagen og nogle gange kan det også være en idé at amme ham fra begge bryster om aftenen. Når han så vågner og søger brystet om aftenen, så må du i første omgang forsøge om ikke han kan lære at komme videre i søvnen uden. Det vil være lidt svært for ham lige nu - både fordi han skal starte i vuggestue og dermed er adskilt fra dig om dagen, men også fordi han tydeligt er i separationsfasen og derfor har rigtig meget brug for at se dig og mærke dig, for at fornemme, at du ikke er forsvundet fra ham.
Han vil naturligt derfor have en tendens til at søge din tryghed og nærhed ekstra meget, han vil klynge sig mere til dig - og det betyder ofte også søge brystet ekstra. Men det er vigtigt, at du er opmærksom på at amningerne ikke skal sættes op, men trappes ud. Og at han stadig kan få sin mor. Mor og brystet er to forskellige ting. I er ikke længere et hele, og du kan godt trøste ham, uden at han få bryst. Måske har du også oplevet, at han har prøvet at bide dig i brystet for at få en reaktion fra dig - hvilket ofte er tegn på, at han netop begynder at forstå, at bryst og mor er to forskellige ting...
Hvis han ikke kan beroliges med nærhed, kærtegn, stillingskift, beroligende ord osv. om natten, men kun kan falde til ro med brystet, så må du give ham det. Men du skal forsøge igen og igen at lirke brystvorten ud af munden på ham, så han får mindre og mindre mælk. I starten vil han søge brystet igen, så får han det, og når der så er ro på ham, så lirker du brystet ud af munden. Du skal nok gøre det mange gange, men til sidst skulle han gerne begynde at acceptere, at han godt kan falde i søvn uden at have brystet i munden.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du skal samtidig huske på, at han jo sover uden brystet om dagen, så når han kan det der, så kan han det også om natten - og mor og nærhed kan han stadig få :)
Hvis det er helt umuligt for dig at få ham væk fra brystet om natten og du ikke kan hænge sammen, når din nattesøvn igen og igen afbrydes, så må du alliere dig med far. Far kan godt tage over om natten. Du kan amme jeres dreng sen aften, så han er fyldt godt op med mælk kl ca 23.30 - derefter kan du sove et andet sted og far kan sove sammen med lillebror i soveværelset, i dobbeltsengen. Far kan give masser af nærhed, tæt fysisk kontakt og netop lade ham mærke, at han ikke er alene, at I er der, passer på ham, berolige og betrygge - men uden at amme. Så jeres dreng på den måde lærer, at han ikke behøver få bryst efter midnat...
Jeg håber, at du kan bruge ovenstående lidt videre - rigtig meget held og lykke med det hele, også indkøring i vuggestue! Det bliver spændende :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Sikkerhed i hjemmet
Det er i hjemmet, at de fleste ulykker sker, og når dit barn begynder at kravle, rejse sig og bevæge sig rundt i hjemmet, så er det vigtigt at du sikrer dig, at jeres hjem er et trygt sted at færdes.
Dit barn skal have lov til at undersøge og opleve verden omkring sig. Derfor skal du sikre at dit barn kan gøre dette.
Alle rum kan være farlige og kan kræve et ekstra sikkerhedstjek - især skal du være opmærksom på køkkenet, badeværelset og stuen.
Gå...
Babysvømning
Der er mulighed for at gå til babysvømning i de fleste svømmehaller. Der findes også private hjem, med et opvarmet bassin, hvor man har små hold for babyer og deres forældre.
Babysvømning er godt for barnets balance, hvilket har betydning når barnet senere skal lære at sidde, kravle eller gå. Det at være i lunt vand, kender barnet også fra sin tid i livmoderen og når barnet er i vandet stimuleres alle sanser - ikke bare balancen, men også høresansen, lugtesansen (og nogle gange...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.
Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!
Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.
Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!
De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.
Familien S