Svar: Græder når jeg lægger ham
Kære Kris
Tak for dit brev og fine beskrivelse :)
Det er rigtig godt, at du ammer din dreng som en fast del af hans putteritual. Det vil hjælpe ham til at falde til ro, koble fra og overgive sig til søvnen, samtidig med at det også sikrer en lidt længere lur, hvis han har fået mælk lige før han bliver puttet :)
Det vil dog være rigtig godt, hvis han begynder at kunne blive flyttet fra din favn før han sover helt. Det vil sige, at du skal ikke flytte ham vågne, men flytte ham der, hvor han næsten sover, men dog er vågen nok til at registrere, at han flyttes ned i sin seng. Så han ikke når at falde i søvn, oplever skiftet fra favnen for voldsomt og bliver ked af det, men netop med dine hænder, nærhed osv. kan lulles videre ind i søvnen i sengen, hvor du putter ham.
Du fortæller, at han nogle dage leger lidt og derefter falder i søvn, og det skal der naturligvis også være plads til. Men det lyder som om, at han faktisk er for vågen, når du lægger ham fra dig og han derfor bliver ked af det. Prøv derfor at flytte ham fra din favn lidt senere, så han er lidt mere træt og lidt mere parat til at blive puttet.
Det kan være svært altid at ramme det rigtige puttetidspunkt og hvis det ikke lykkes, og han græder og bliver rigtigt ked af det, så må du naturligvis tage ham op, trøste og berolige, evt. tilbyde brystet lidt mere, og når der er ro på igen, så forsøger du atter at ...
... putte ham fra dig.
Du kan også bruge "op-ned-metoden", hvor du putter ham, og hvis han græder, så tager du ham op, trøster og beroliger og når han så atter er rolig, så prøver du at putte ham igen, stå ved ham trøste med dine hænder, nærhed osv. Vippe ham lidt med hånden på hans hofte, så han på den måde lulles ind i søvnen - og hvis han så græder igen, så tager du ham op igen, får ro på og forsøger så at putte igen.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Nogle børn har glæde af på den måde at komme op og ned, op og ned flere gange og lærer til sidst at finde roen i at være i sengen, fordi de fornemmer, at de ikke er alene, at du er der, og de netop får nærheden og trygheden i din favn, når de har brug for det - og puttes så, når de igen virker parate. Andre børn bliver frustrerede af at komme op og ned flere gange og her kan det så være bedre at gøre det, som du allerede gør - give ham sutte, hjælpe ham med at skifte stilling, vugge ham, hvor han ligger osv. så han på den måde hjælpes til at overgive sig til søvnen, der hvor du ønsker, han skal sove.
Hans alder og udvikling spiller naturligt også ind lige nu. Det er svært for ham at koble fra og finde roen, fordi der sker rigtig meget med ham både motorisk og mentalt. Så prøv at holde fast i de gode rutiner I har. Genkendelighed giver tryghed, og på den måde vil tiden også arbejde for jer :)
Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Børnemad
De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.
Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...
Suttekæde
En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.
Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.
Det anbefales at:
- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.