Svar: Spise selv
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Du må meget gerne give jeres dreng mad i hånden, som han selv kan sidde med, gumle på, opbløde med spyt osv. og på den måde spise selv. Netop i 6 måneders alderen vil mange børn nyde dette og ristede rugbrødsbjælker, agurkeringe og lignende kan være dejlige at gumle på, når man har ømme gummer på grund af tandfrembrud.
Du må også gerne give ham ristede rugbrødsbjælker, agurk eller måske en ske i hånden imens du mader ham, så han samtidig med, at han får skemad også får en oplevelse af selv at være med i måltidet. Og du må naturligvis også gerne lade ham mærke grød og mos mellem fingrene, så han ved, hvordan det føles. Han er altså på den måde naturligt med i måltidet allerede nu og spiser også lidt selv. Lige nu er det rigelig træning blot at mærke og smage og også finde ud af at føre hånden med mad til munden.
Hans mad vil gradvist skulle gøres grovere og de fleste børn vil, når de er 8-9 måneder gamle begynde med rugbrødshapsere og mad der kræver en del mere tyggemodstand. I den alder er det sjovt at begynde at tage maden op selv og barnet bruger ofte 3 fingre - tommelfinger, pegefinger og langefinger. Og stille og roligt så udvides teknikken, så barnet begynder at bruge det man kalder pincetgreb - tommel og pegefinger. I den alder er det derfor en rigtig god idé at give barnet små hapsere, som barnet kan øve sig i at spise med fingrene og føre til munden.
Og så kan du begynde at introducere en gaffel. Nogle børn kan spise med gaffel allerede når de er 7 måneder, andre børn kan først begynde at lære det, når de er ...
... 10 måneder - også her er børn forskellige. De fleste børn lærer dog at spise med gaffel før de kan spise af en ske. Det skyldes, at de ofte drejer i deres håndled, når de fører hånden til munden, så med en ske, vil maden ryge af og det bliver de naturligt kede af og frustrerede over. Med en gaffel, vil maden bliver siddende uanset hvordan hånden drejer, og det giver dem en lille succesoplevelse, hver gang det sker. Mange børn lærer ikke at spise rigtigt med ske, før de er omkring 16 måneder gamle - men igen, nogle kan godt lidt før, og andre lidt senere...
Det er vigtigt, at I spiser sammen med ham, guider ham og hjælper ham - og også lader ham spejle sig i jer og i det I gør. Så nogle gange kan det f.eks. være en god idé at have gang i to gafler samtidig, hvor du så hjælper ham maden på den ene gaffel, I bytter og han spiser selv, og imens gør du den anden gaffel klar. Og hen af vejen, så finder han så ud af selv at komme mad på gaflen og spise - ligesom han ser du gør :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det kan også være en god idé at lære ham at drikke selv og her anbefaler jeg en kop med to hanke. Det kan gøre det lettere for ham at styre og I kan på sigt lære ham ordene "to hænder skat, brug to hænder" eller lignende, så han kan finde ud af det og huskes på hvordan. Hvis han har svært ved at styre det i starten, kan man godt starte ud med en tudkop af den gammeldagsslags, så han har låg på i begyndelsen, men efterhånden som han lærer sig teknikken, så tages låget af, og han lærer at drikke rigtigt.
Håber du kan bruge dette videre - fortsat held og lykke :)
Og rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Babyalarm
Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.
Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.
De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...
Episiotomi - Epis
Episiotomi eller Epis er, når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det, for at barnet bedre kan komme ud.
Der findes to typer af Episiotomi:
1. Man kan klippe lodret ned fra skedeåbningen til endetarmen. Dette klip heler ofte let op, men det anvendes ikke så meget mere, da der er risiko for, at klippet udvider sig og bliver længere, når barnets hoved passerer forbi - og derved...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.