Svar: Spise selv
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Du må meget gerne give jeres dreng mad i hånden, som han selv kan sidde med, gumle på, opbløde med spyt osv. og på den måde spise selv. Netop i 6 måneders alderen vil mange børn nyde dette og ristede rugbrødsbjælker, agurkeringe og lignende kan være dejlige at gumle på, når man har ømme gummer på grund af tandfrembrud.
Du må også gerne give ham ristede rugbrødsbjælker, agurk eller måske en ske i hånden imens du mader ham, så han samtidig med, at han får skemad også får en oplevelse af selv at være med i måltidet. Og du må naturligvis også gerne lade ham mærke grød og mos mellem fingrene, så han ved, hvordan det føles. Han er altså på den måde naturligt med i måltidet allerede nu og spiser også lidt selv. Lige nu er det rigelig træning blot at mærke og smage og også finde ud af at føre hånden med mad til munden.
Hans mad vil gradvist skulle gøres grovere og de fleste børn vil, når de er 8-9 måneder gamle begynde med rugbrødshapsere og mad der kræver en del mere tyggemodstand. I den alder er det sjovt at begynde at tage maden op selv og barnet bruger ofte 3 fingre - tommelfinger, pegefinger og langefinger. Og stille og roligt så udvides teknikken, så barnet begynder at bruge det man kalder pincetgreb - tommel og pegefinger. I den alder er det derfor en rigtig god idé at give barnet små hapsere, som barnet kan øve sig i at spise med fingrene og føre til munden.
Og så kan du begynde at introducere en gaffel. Nogle børn kan spise med gaffel allerede når de er 7 måneder, andre børn kan først begynde at lære det, når de er ...
... 10 måneder - også her er børn forskellige. De fleste børn lærer dog at spise med gaffel før de kan spise af en ske. Det skyldes, at de ofte drejer i deres håndled, når de fører hånden til munden, så med en ske, vil maden ryge af og det bliver de naturligt kede af og frustrerede over. Med en gaffel, vil maden bliver siddende uanset hvordan hånden drejer, og det giver dem en lille succesoplevelse, hver gang det sker. Mange børn lærer ikke at spise rigtigt med ske, før de er omkring 16 måneder gamle - men igen, nogle kan godt lidt før, og andre lidt senere...
Det er vigtigt, at I spiser sammen med ham, guider ham og hjælper ham - og også lader ham spejle sig i jer og i det I gør. Så nogle gange kan det f.eks. være en god idé at have gang i to gafler samtidig, hvor du så hjælper ham maden på den ene gaffel, I bytter og han spiser selv, og imens gør du den anden gaffel klar. Og hen af vejen, så finder han så ud af selv at komme mad på gaflen og spise - ligesom han ser du gør :)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det kan også være en god idé at lære ham at drikke selv og her anbefaler jeg en kop med to hanke. Det kan gøre det lettere for ham at styre og I kan på sigt lære ham ordene "to hænder skat, brug to hænder" eller lignende, så han kan finde ud af det og huskes på hvordan. Hvis han har svært ved at styre det i starten, kan man godt starte ud med en tudkop af den gammeldagsslags, så han har låg på i begyndelsen, men efterhånden som han lærer sig teknikken, så tages låget af, og han lærer at drikke rigtigt.
Håber du kan bruge dette videre - fortsat held og lykke :)
Og rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Body Mass Index - BMI
Body Mass Index er en beregning af hvordan en persons højde passer til personens vægt. BMI defineres som vægten i kg divideret med højden i meter i anden (kg/m2).
Et sundt BMI for voksne ligger mellem 18.5-24.9. Man bruger ikke denne måling til små børn, men i stedet bruger man vækstkurver.
Ved at tegne barnets længde/højde og vægt ind på en kurve, så kan man følge om barnet vokser som det skal.
En tommelfingerregel lyder at små børn fordobler...
Hofteklik
Alle nyfødte undersøges for hofteklik - også kaldet hofteskred eller hofteledsdysplasi. Det ses hos ca. 1% af alle børn. Det opdages ofte ved, at man kan høre et lille klik, når barnets ben drejes op mod maven og udad. Det skyldes, at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse.
Hvis man har mistanke om, at barnet har en medfødt hoftefejl, så vil barnet blive undersøgt med ultralyd. Hvis barnet har hofteklik, skal det behandles med en skinne, der holder benene...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.
Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.
Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.
Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder