Annonce

Annonce

Svar: Empati - 3 år, 8 mdr.


28. april 2017

Kategori:
Alder:
3 år, 8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Laila

Tak for dit brev :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Empati er ikke noget man fødes med, men noget man lærer, og empatien udvikles i samarbejde med forældre, andre børn, voksne osv. i takt med at man vokser op. Helt grundlæggende, så kan man sige, at du er et spejl for dit barn - din dreng spejler sig i dig, og i det du gør. Så når du viser empati, indlevelse, omsorg, venlighed osv. overfor ham og overfor andre, så lærer han, at det er sådan man gør. Du skal altså vise ham det, som du gerne vil lære ham.

Med den alder din dreng har nu, så vil han naturligt have en vis empati. Det kan være, at han f.eks. kysser og krammer dig, kommer og giver dig et kram, hvis han kan se på dig, at du er ked af det eller træt. Du vil også kunne se det, når han leger - hvis han f.eks. har en dukke, så vil han lege omsorgslege, putte dukken, give den mad, trøste den osv. altså lege med dukken og vise den den omsorg, som han er vant til at få fra dig.

Han vil også kunne vise empati i sin stemme, og når han verbalt udtrykker sig. Hvis I f.eks. ser en lille kattekilling eller lignende, så vil han måske sige "nnååååå, hvor sød" og være kærlig ved den i modsætning til at være uden empati og derfor hive den i pelsen, stikke fingrene ind i øjnene på den osv.

Med den alder han har nu, vil han også begynde at kunne indgå i et samspil med andre, hvor han er i stand til at tage hensyn, vente på at det bliver hans tur og også i stand til at se, hvad det han gør og siger - gør ved andre. Han øver sig naturligt stadig i samspillet med de andre, men viser også empati overfor dem. I 4 årsalderen vil han kunne skubbe sine egne behov til side, og når han bliver 5-6 år, vil hans hjerne være så udviklet, og hans sprog så godt, at han kan være omsorgsfuld og tage hensyn til andre uden større problemer.. Han er altså igang med at udvikle og lære empati, og han lærer ...


Annonce

... det ved, at I er sammen i hverdagen :)

Det er rigtig fint, at du gerne vil tale med ham om forskellige følelser, og at du også finder tegninger, bruger din mimik osv. for at gøre ham opmærksom på disse ting. Men - når han griner, så er det nok, fordi han jo stadig er en lille dreng - og faktisk ser du nok lidt sjov ud, når du laver forskellige ansigter, og det griner han naturligt af... At begynde at grine er ofte tegn på usikkerhed. Han bliver usikker på, hvad det er han skal, hvad du mener er rigtigt og forkert...

Han kan også blive usikker, fordi det er svært at tale om det svære. Det er svært at blive husket på situationer, hvor man har været ked af det og måske har haft ondt i maven. Det er ikke rart at blive mindet om - og så griner han, for at komme væk fra denne erindring...

Prøv at læse bøger med ham om forskellige følelser, så I taler om børnene i bogen og ikke så meget om ham. Prøv at tale med ham om de forskellige følelser i hverdagen, så det kommer naturligt. "Se pigen er ked af det", "jeg bliver vred når..", "du blev sur fordi jeg.." - der er masser af situationer i hverdagen, hvor du kan sætte ord på følelserne, når det sker. Det vil hjælpe ham til at forstå det og ikke virke "kunstigt", som hvis I sætter jer ned for at tale om følelser, for det har han naturligt rigtig svært ved med den alder han har... Faktisk har mange voksne også rigtig svært ved at tale om deres følelser :)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Der findes forskellige muligheder f.eks.:

"Alle mine følelser" af Holde Kreul (2012).
"Den lille bog om store følelser" af Ina Victoria Haller (2016)
"Følelser" af Anthony Browne" (2011)
"Den store bog om følelser" af Mary Hoffman (2013)

Den sidstnævnte er for lidt ældre børn, men måske kan den alligevel bruges. En tur på biblioteket er en god idé :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Reaktion på at være blevet storesøster

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barneseng

Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.

Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.

Den...

Læs mere i Babylex

Downs syndrom

Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.

Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.

Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tack før alla svar jag får från dig, tycker det är helt fantastiskt att du verkar komma ihåg vad man skriver i tidigare frågor =).

Tack før svar
Karolina, mor til tvillinger


Annonce