Annonce

Annonce

Svar: Mad er en kamp vol. 2


28. april 2017

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Marie

Tak for dit brev og det er super fint, at du skriver tilbage - jeg beklager, at jeg ikke har kunne svare før nu :)

Det lyder som om at dagsplanen fungerer godt for jer, og det er super, at du giver jeres datter lidt frugt som mellemmåltid kl 8.30 og derefter putter hende. Det lyder helt rigtigt, at det er bedre med mellemmåltidet før formiddagsluren, så det ikke tager appetitten fra frokosten.

Du skal IKKE begynde at give hende flaske, hvis hun ikke spiser skemad. Det er vigtigt, at hun ikke drikker sig for mæt i mælk. Mængden af mælk skal gradvist trappes ned nu og indtaget af rigtig mad sættes op. Giv hende masser af vand sammen med maden, det kan også nogle gange gøre, at hun så spiser lidt mere, hvis hun får et par skefulde, lidt vand og så et par skefulde grød eller mos igen, og derefter vand. Så hun får hjælp til at "skylle maden ned"... og så hendes væskebehov dækket af vand. De 4 flasker er passende for hendes alder, hun skal ikke have yderligere mælk.

Og ja - så er det en god idé at have lidt tålmodighed :) Og ikke blive for nervøs. Når du tilbyder hende mange små måltider, så sikrer du, at hun får, hvad hun har behov for - og hun må gerne flekse sit behov. Det er helt fint, at hun nogle gange spiser 1 dl. og andre gange kun et par skefulde - lige nu er det vigtigste, at hun spiser, og at hun forbinder det at spise med noget rart. De gange, hvor hun ikke spiser så meget, så må du sige til dig selv, at der så ikke går så lang tid, før hun tilbydes noget igen, og så spiser hun nok lidt mere der :)

Hvis det ikke fungerer med mad i hånden før hun tilbydes skemad, så er det også rigtig fint, at du tilbyder hende noget at sidde med, når hun har spist. Du kan f.eks. godt starte med at give hende lidt på en ske, hjælpe hende med at holde fokus og få lidt mad indenbords - og derefter tilbyde hende lidt ristede rugbrødsbjælker, agurk, en kartoffelbåd fra ovnen eller lignende, som hun så gnaver lidt i selv, imens du så spiser din mad. Det er også en fin måde at gøre det på :)

Nogle gange kan det være en idé at give hende en ske i hånden samtidig med, at du mader hende med en anden ske, det kan også forsøges. Og faktisk har jeg et par gange oplevet, at det kan være et forsøg værd at lave en "agurke-ske", hvor du skærer et skelignende stykke ud af en agurk og så mader hende med denne ... :)

Derudover tænker jeg, at det er rigtig vigtigt, at du hjælper hende med at finde ud af, at det nu er spisetid.. Hun ...


Annonce

... skal sidde i den høje stol og du skal sætte dig overfor hende, så I har direkte kontakt. Hold skålen med mad i din ene hånd og skeen i den anden og fang så hendes opmærksomhed med din mimik og dine lyde. Hun skal spejle sig i dit ansigt, så lad være at lægge bånd på dig selv, men prøv at åbne munden, så hun også gør det, og så ind med skeen. "Hej skatterpige, mmm, mam mam mam, mmm dejlig mad" - åbne munden, ind med skeen, synke og igen "mmm, mam mam" - åbne munden, ind med skeen, synke. Sådan bliver du ved i en lind strøm.

Når hun bliver forstyrret/afbrudt af noget, så vis hende, at du hører det og ser det. Giv hende den pause, giv hende lidt vand og fang så hendes opmærksomhed igen "hov, ja der var lige en bil uden på vejen, brrr sagde den", "skal du have lidt vand, det var godt", "er du klar igen, skat, se her, mmm mam mam" - åbne munden, ind med skeen... hele tiden hjælpe hende til at holde fokus om det, det drejer sig om. Bare det at du siger "mam-mam-mam" vil åbne din mund, og hun vil spejle sig i dig.

Hvis hun er en nysgerrig og aktiv pige, så kan det godt være nødvendigt at gøre en lidt ekstra indsats for at få skemaden gjort interessant og netop hjælpe hende til at holde fokus - og det lyder som om, at du nok skal være lidt på hende der :)

Du må gerne give din datter forskellige former for frugtmos og bærmos. Frugt på grøden er også med til at øge jernoptagelsen, så det er fint at bruge. Frugt har en sødme og en konsistens, som mange børn godt kan lide - og nogle gange kan det være en fordel at medtænke det lidt søde, når du giver hende mos. F.eks. vil rodfrugter ofte have en sødere smag, hvis de bages i ovnen og derefter moses.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du kan også købe specielle sweet potatoes, som hun måske bedre kan lide smagen af end almindelige kartofler. Du kan også blande gulerod i grøntsagsmosen, det har også en sødere smag eller du kan bruge græskar, som også er søde i smagen..

Nogle børn kan også rigtig godt lide grøntsagsmos på glas. Når babymad kommer på glas, så bliver det varmebehandlet og det kan nogle gange give maden en sødere smag. Prøv derfor også at variere mellem hjemmelavet og færdiglavet babymad og se om du på den måde kan få lidt større variation i hende :)

Planen for dagen du sender ser meget fin og alderssvarende ud - så bliv endelig ved :) Og jeg håber at du har fået lidt idéer til, hvordan I kommer lidt videre - og også har fået lidt ro med på vejen...

Rigtig meget held og lykke - fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Lus hos børn

Rigtig mange familier oplever, at deres børn kommer hjem med lus, og det bedste du kan gøre er at kæmme dit barn. Kæmning gør du bedst således:

1. Først vasker du barnets hår almindeligt. Helt våde lus sidder stille, men hvis lusene er tørre eller kun let fugtige, så bevæger de sig rundt. Våde lus er derfor lettere at få fat i. Sæt barnet på en stol foran dig, så du sikrer dig en god arbejdsstilling. Det tager tid at kæmme hår.

2. Så kommer du en god portion balsam...

Læs mere i Babylex

Stamceller

Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.

Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil lige sige mange tak for dit gode og præcise svar på mit spørgsmål om "Afbrudt søvn efter dagplejestart". Jeg fik lige præcis den vejledning, jeg manglede. Så tusind tak og fortsat god dag.

Kærlig hilsen
Victors stolte mor.


Annonce