Svar: Mad er en kamp vol. 2
Kære Marie
Tak for dit brev og det er super fint, at du skriver tilbage - jeg beklager, at jeg ikke har kunne svare før nu :)
Det lyder som om at dagsplanen fungerer godt for jer, og det er super, at du giver jeres datter lidt frugt som mellemmåltid kl 8.30 og derefter putter hende. Det lyder helt rigtigt, at det er bedre med mellemmåltidet før formiddagsluren, så det ikke tager appetitten fra frokosten.
Du skal IKKE begynde at give hende flaske, hvis hun ikke spiser skemad. Det er vigtigt, at hun ikke drikker sig for mæt i mælk. Mængden af mælk skal gradvist trappes ned nu og indtaget af rigtig mad sættes op. Giv hende masser af vand sammen med maden, det kan også nogle gange gøre, at hun så spiser lidt mere, hvis hun får et par skefulde, lidt vand og så et par skefulde grød eller mos igen, og derefter vand. Så hun får hjælp til at "skylle maden ned"... og så hendes væskebehov dækket af vand. De 4 flasker er passende for hendes alder, hun skal ikke have yderligere mælk.
Og ja - så er det en god idé at have lidt tålmodighed :) Og ikke blive for nervøs. Når du tilbyder hende mange små måltider, så sikrer du, at hun får, hvad hun har behov for - og hun må gerne flekse sit behov. Det er helt fint, at hun nogle gange spiser 1 dl. og andre gange kun et par skefulde - lige nu er det vigtigste, at hun spiser, og at hun forbinder det at spise med noget rart. De gange, hvor hun ikke spiser så meget, så må du sige til dig selv, at der så ikke går så lang tid, før hun tilbydes noget igen, og så spiser hun nok lidt mere der :)
Hvis det ikke fungerer med mad i hånden før hun tilbydes skemad, så er det også rigtig fint, at du tilbyder hende noget at sidde med, når hun har spist. Du kan f.eks. godt starte med at give hende lidt på en ske, hjælpe hende med at holde fokus og få lidt mad indenbords - og derefter tilbyde hende lidt ristede rugbrødsbjælker, agurk, en kartoffelbåd fra ovnen eller lignende, som hun så gnaver lidt i selv, imens du så spiser din mad. Det er også en fin måde at gøre det på :)
Nogle gange kan det være en idé at give hende en ske i hånden samtidig med, at du mader hende med en anden ske, det kan også forsøges. Og faktisk har jeg et par gange oplevet, at det kan være et forsøg værd at lave en "agurke-ske", hvor du skærer et skelignende stykke ud af en agurk og så mader hende med denne ... :)
Derudover tænker jeg, at det er rigtig vigtigt, at du hjælper hende med at finde ud af, at det nu er spisetid.. Hun ...
... skal sidde i den høje stol og du skal sætte dig overfor hende, så I har direkte kontakt. Hold skålen med mad i din ene hånd og skeen i den anden og fang så hendes opmærksomhed med din mimik og dine lyde. Hun skal spejle sig i dit ansigt, så lad være at lægge bånd på dig selv, men prøv at åbne munden, så hun også gør det, og så ind med skeen. "Hej skatterpige, mmm, mam mam mam, mmm dejlig mad" - åbne munden, ind med skeen, synke og igen "mmm, mam mam" - åbne munden, ind med skeen, synke. Sådan bliver du ved i en lind strøm.
Når hun bliver forstyrret/afbrudt af noget, så vis hende, at du hører det og ser det. Giv hende den pause, giv hende lidt vand og fang så hendes opmærksomhed igen "hov, ja der var lige en bil uden på vejen, brrr sagde den", "skal du have lidt vand, det var godt", "er du klar igen, skat, se her, mmm mam mam" - åbne munden, ind med skeen... hele tiden hjælpe hende til at holde fokus om det, det drejer sig om. Bare det at du siger "mam-mam-mam" vil åbne din mund, og hun vil spejle sig i dig.
Hvis hun er en nysgerrig og aktiv pige, så kan det godt være nødvendigt at gøre en lidt ekstra indsats for at få skemaden gjort interessant og netop hjælpe hende til at holde fokus - og det lyder som om, at du nok skal være lidt på hende der :)
Du må gerne give din datter forskellige former for frugtmos og bærmos. Frugt på grøden er også med til at øge jernoptagelsen, så det er fint at bruge. Frugt har en sødme og en konsistens, som mange børn godt kan lide - og nogle gange kan det være en fordel at medtænke det lidt søde, når du giver hende mos. F.eks. vil rodfrugter ofte have en sødere smag, hvis de bages i ovnen og derefter moses.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du kan også købe specielle sweet potatoes, som hun måske bedre kan lide smagen af end almindelige kartofler. Du kan også blande gulerod i grøntsagsmosen, det har også en sødere smag eller du kan bruge græskar, som også er søde i smagen..
Nogle børn kan også rigtig godt lide grøntsagsmos på glas. Når babymad kommer på glas, så bliver det varmebehandlet og det kan nogle gange give maden en sødere smag. Prøv derfor også at variere mellem hjemmelavet og færdiglavet babymad og se om du på den måde kan få lidt større variation i hende :)
Planen for dagen du sender ser meget fin og alderssvarende ud - så bliv endelig ved :) Og jeg håber at du har fået lidt idéer til, hvordan I kommer lidt videre - og også har fået lidt ro med på vejen...
Rigtig meget held og lykke - fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Selleri
Fra 6 mdr´s alderen vil mange børn nyde at spise flere rodfrugter, da de smager af noget. Selleri er en rodfrugt.
Rodfugter har en naturlig sødme og denne kommer især frem, hvis rodfrugterne bages i ovnen. Du kan lave mos af rodfrugter og du kan også give dit barn større stykker af bagte rodfrugter, som det selv kan spise - rodfrugter er vigtige som en varieret del af både din og barnets kost.
Du skal dog være opmærksom på at selleri indeholder nitrat og det bør...
Kolik
Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.
Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.