Annonce

Annonce

Svar: Meget undervægtig et årig


27. april 2017

Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev og velkommen til - og tak for den fine beskrivelse af jeres lille dreng og alt, hvad I har været igennem... Jeg beklager svartiden i øjeblikket :)

Du fortæller, at I har været ved flere læger, kostvejledere, allergispecialister, gen-læger mm. og ingen har rigtig kunne finde noget. Det lyder derfor som om, at han nok er en lille dreng, der generelt ligger i den lave ende - du nævner, at storesøster også er meget slank - hun er højere, men en tynd pige.. hvordan er I forældre? Det spiller naturligt også ind, hvor store og høje I selv er og var som børn...

Når det er sagt, så lyder det dog i mine øjne som om, at jeres dreng får alt for meget mælk og for lidt rigtig mad, med den alder han har. Det er rigtig fint med modermælkserstatning, og det at han får en speciel erstatning. Det er også rigtig fint, at du er stoppet med malke ud, så han nu får ren erstatning. Med den alder han har, vil jeg anbefale 2 mælkemåltider dagligt - amning eller flaske - og det lyder som om, at han får en del mere mælk end dette.

Jeg vil anbefale, at han får 2 flasker dagligt, eller får en flaske og ammes en gang. De to mælkemåltider kan f.eks. ligge før middagslur, og før han puttes om aftenen. Det er vigtigt, at han ikke længere tilbydes så meget mælk, fordi det går ind og fjerner plads til rigtig mad - og det er vigtigt, at han tilbydes rigtig mad og dermed mange små måltider hele dagen igennem. Da du arbejder, vil det måske være praktisk med en flaske før middagsluren og om aftenen kan du så vurdere, om du skal amme eller give flaske.

Kulturen kan godt være meget anderledes alt efter, hvor I bor i verden - der er stor forskel på, hvad vi anbefaler i DK, og hvad man anbefaler andre steder. Og du må naturligvis prøve at finde balancen mellem de retningslinjer, vi har her, og det man anbefaler og har mulighed for at give, hvor I bor. Men du nævner f.eks. at han får kiks. Det synes jeg ikke du bør give ham - kiks indeholder ofte en del sukker og ikke nogen næringsstoffer af værdi - giv ham i stedet brød med forskelligt pålæg.

Du nævner også, at han får yoghurt - og han må godt få lidt yoghurt en gang imellem, men da han får en del mælk (mme og modermælk), så er der ikke nogen grund til at give ham mælk via yoghurt. Det er bedre at give ham grød, mos, grøntsager, kød, fisk, frugt, brød....

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Morgen 7.30: Havregrød, gerne lavet med mme, vand af kop.

Formiddag 9: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos, vand af kop.

Puttes til ...


Annonce

... formiddagslur (og skal ikke tilbydes mælk først)

Frokost 11.30-12: Kan tilbydes både varm og kold frokost. Det kan være brødhapsere med forskelligt smørbart pålæg eller det kan være en middagsret med grøntssagsmos, kød, fisk, pasta, ris eller lignende. Vand af kop. Der skal være mad i stykker og også moset mad. Det kan være hjemmelavet eller det kan være mos fra glas. Vand af kop.

Flaske (eller ammes, hvis du er hjemme) og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt. En smule frugtmos eller måske en frugtgrød med lidt mme på, vand af kop.

Aften 18: Familiemad - udgangspunktet er almindelige børnevenlige retter igen med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også moset mad. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, gøres klar til natten


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Tilbydes en godnatgrød ca 19.30 - det kan være en flerkornsgrød eller lignende igen gerne lavet med mme, vand af kop. Får børstet tænder

Ammes eller flaske og puttes til natten ca kl 20 - og skal herefter ikke tilbydes yderligere mælk resten af aftenen eller natten, og næste morgen starter dagen så med morgengrød.

Sen aften vil nogle børn dog have glæde af en flaske med mme - og det må I også gerne give, så de to flasker kan altså ligge aften og sen aften kl 20 og 23.30 - men så skal han ikke tilbydes flaske før middagsluren også.

Han skal ikke længere have flaske om morgenen - den mætter ham for meget og fjerner appetitten for resten af dagen, nu skal dagen starte med grød og vand af kop :) Du skriver "Oprindeligt gav vi ham et stoerre morgenmaaltid ogsaa, men saa kunne vi slet ikke faa maelk i ham, saa det blev vi fraraadet". Jeg forstår ikke, hvorfor I har fået at vide, at I skal give ham mælk i stedet for rigtig mad.. det vil jeg ikke anbefale med den alder han har - men igen, kulturen kan også spille ind her... Så jeg vil anbefale, at I stopper med så meget mælk og i stedet fokuserer på mere rigtig mad :)

At skære ned til 2 flasker (eller amninger) vil naturligt være et stort spring for jer og kræve en del ændringer - lige nu forbinder jeres dreng jo det at sove med at få mælk og få brystet - og det bliver naturligt svært for ham at undvære dette om natten. Men det er nødvendigt, at du forsøger at holde igen, netop for at han får appetit og dermed lyst til at spise mere, så han begynder at få mad med flere næringstoffer og dermed begynder at tage bedre på :)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - stort knus med på vejen og rigtig meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babynest

En babynest er oprindeligt en svensk opfindelse, som efterhånden har spredt sig over hele verden. Også i Danmark er det meget populært at bruge en nest til sit barn.

En babynest kaldes også en babyrede, og den bruges til at lægge dit barn i, når du gerne vil have, at dit barn skal føle sig omsluttet og holdt, og du ikke selv kan have dit barn i armene. Det vil sige, at hver gang du lægger dit barn fra dig, fordi du f.eks. skal ordne vasketøj, lave mad, tale i telefon eller...

Læs mere i Babylex

Gluten til baby

De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.

Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.

Gluten findes især i hvede, mens...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for din hjælp til ammestop. Jeg har i denne uge endelig lagt amningen på hylden, og lillepigen har ikke sagt et kvæk. Hun falder så pænt i søvn, imens jeg synger for hende. Hun er så dygtig, og jeg er glad for, at det har været så let. Der er selvfølgelig stadig mælk i mine bryster, men de er ikke spændte. Så tusind tak for dine råd...

Hilsen en mor, der gerne ville gøre ammestop så let som muligt for både mor og barn.


Annonce