Annonce

Annonce

Svar: Vores datterbliver utroligt ulykkelig når hun bliver puttet om aftenen


26. april 2017

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor

Tak for dit brev og beklager svartiden - jeg har været på babymesse de sidste dage og har derfor ikke kun svare breve i brevkassen :)

Det lyder som om, at I har fået skabt lidt mere rytme, siden du skrev til mig sidst. Jeres datter bliver ikke vækket kl 08, som jeg foreslog - men heller ikke først kl 12, som naturligt er for sent for hende (og jer), i stedet starter hun nu dagen omkring kl 09, og det er super fint for hendes alder. Det lyder så godt.

Du fortæller, at hun ofte puttes kl ca 21.30, hvor hun har svært ved at overgive sig til søvnen, så hun sover ofte omkring kl 22, som jeg læser dit brev - og det betyder, at hun sover ca 11 timer om natten. Samlet har hun behov for små 15 timers søvn i døgnet og det betyder, at der således er plads til 4 timers dagssøvn - som ofte vil være fordelt på 3 lure, nogle gange 4 lure - og det betyder, at en lur godt kan vare 45 minutter, andre gange 1.5 time, det afhænger helt af hendes rytme... Da hun sover en ret lang nattesøvn, kan du således ikke regne med, at hun vil sove meget lange dagslure.. og det er netop vigtigt, at hun får sine afbræk i løbet af dagen, så hun kan få koblet fra, bearbejde alle dagens indtryk osv.

Du fortæller også, at hun får mad, når hun puttes 21.30, og derefter sover hun til kl 04, nogle gange helt til klokken 06, hvor hun så får mælk igen. Det betyder, at hun faktisk sover 6-8 timer uden mælk om natten? Hun springer altså 1-2 mælkemåltider over om natten... Det igen vil naturligt betyde, at hun om dagen ikke kan sove særligt lange lure, fordi hun er nødt til at spise hyppigt om dagen, for at få sit behov for mælk/væske tilstrækkeligt dækket. Samtidig sover hun så ofte ca 5 timer, før hun så vågner og får mælk igen - igen et meget langt søvnstræk uden mælk, som naturligt gør, at hun resten af dagen er nødt til at spise hyppigt, for at få sit behov dækket :)

At hun har svært ved at overgive sig til søvnen om aftenen kan både handle om hendes dagsrytme, søvnen om dagen, hendes ...


Annonce

... puttetidspunkter, spisetidspunkter, aktivitetstidspunkter osv. Hele dagens rytme spiller naturligt ind på, hvordan natten forløber og også hvor parat hun er til at blive puttet om aftenen...

Det kan også skyldes, at hun lige nu gennemgår en stor udvikling, som gør, at det er rigtig svært for hende at koble fra både motorisk og mentalt - og her er det rigtig godt, at I derfor forsøger at skærme hende, hjælper hende med at slippe dagen og alle oplevelserne og også hjælper hende til fysisk ro. Det lyder som om, at slyngevuggen virker for hende - og lidt som om, at I derfor lige nu må fortsætte denne rutine. Jeg tænker, at tiden nok arbejder lidt for jer... :)

Det kan nogle gange hjælpe at give hende mælk af to omgange. Så hun får mælk, bliver skiftet, får mælk igen og først derefter puttes. Det kan nogle gange gøre, at I så kan undvære den opvågning der kommer efter 20-30 minutter.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan også nogle gange være en idé, at I lægger jer med hende og giver hende bryst eller flaske i dobbeltsengen imens I ligger tæt ved siden af hende - og så er parate, når hun efter 20-30 minutter, viser tegn på at ville vågne op. Her kan I så med jeres hænder, hjælpe hende til fysisk ro, evt. tilbyde hende mælk igen og på den måde med det samme lulle hende ind i søvnen, før hun vågner for meget op.

Og da I giver flaske, kan I også nogle gange udnytte dette til at putte hende i tremmesengen og lade hende få flasken imens hun ligger der - fordi det hjælper hende til at falde i søvn, der hvor I ønsker hun skal sove. Hvis hun får flaske i jeres favn og derefter flyttes til seng, slyngevugge, barnevogn eller lignende, så kan det nogle gange gøre, at hun vågner og er ked af det, fordi hun oplever at ligge et andet sted, end hun faldt i søvn og det gør hende utryg. I kan derfor med fordel putte hende med mælk, der hvor I ønsker, at hun skal sove...

Jeg håber, at I kan bruge disse overvejelser lidt videre, og at det giver lidt idé om, hvad der måske spiller ind hos jer... :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sut

Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.

Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...

Læs mere i Babylex

Gluten til baby

De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.

Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.

Gluten findes især i hvede, mens...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil lige fortælle, at vores datter nu falder i søvn helt af sig selv, og vi har slet ikke haft en kamp med at lære hende det.

Vi skylder dig æren for det, da vi har fulgt dine råd fra din bog og din brevkasse.

Så tusind tak!

Mor til pige på 18 måneder


Annonce