Svar: Mange opvågninger om natten og vil kun have mor
Kære Astrids mor
Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres forløb, og alt hvad der er sket de sidste måneder :)
Det er uheldigt, at jeres datter blev syg i forbindelse med flytning, så I var nødt til at sove sammen med hende, og de rutiner I ellers havde fået indført, derfor blev ødelagt.. men sygdom er man ikke herre over, og som du skriver, så er det rigtig vigtigt, at hun er tryg og forbinder det at sove med noget dejligt. Det skal være en hyggestund at se frem til... Og som du også skriver - hun har jo kunne sove i egen seng før, så hun kan godt lære det igen :)
Jeg tænker, at I er nødt til at tage det i etaper, for der er meget lang vej fra at falde i søvn på fars brystkasse til at sove i egen seng på eget værelse. Det vil være alt for stort et skift for hende, hun vil protestere og blive ulykkelig - og det vil ikke gavne søvnen fremadrettet. Derfor små skridt, som gradvist lærer hende, at det er okay at ligge for sig selv i sin seng, når man skal sove.
1) Hun skal lære at sove uden at ligge på brystkassen. Og jeg vil anbefale, at I forsøger at indføre en godnathistorie og en puttebamse, og at I i første omgang prøver at lægge jer ved siden af hende og læse højt for hende - stadig i jeres seng. Så er hun i sengen, får masser af tæt kontakt, putter med dynen og mærker far (eller mor), imens I læser, og hun falder i søvn.
2) Derefter skal hun lære at ligge ved siden af jer, når hun skal sove, men hvor far (eller mor) sidder op ved siden af hende. I læser historie som I plejer, hun har sin puttebamse og putteritualet er præcist som det plejer at være, men hun ligger ned, og I sidder tæt ved hende.
3) Så skal hun ligge i sin egen seng, hvor I sidder ved siden af hende. I læser stadig, holder fast i samme putteritual, men hun er nu i stand til at ligge i sin seng. Sengen er koblet til jeres seng, så I er stadig tæt på hende, men hun lærer, at det er okay at ligge der og resten af ritualet er præcist, som det plejer at være.
4) Så flyttes sengen ind på eget værelse - stadig bibeholde godnathistorie og jeres faste ritual. Alt er som det plejer at ...
... være, eneste forskel er at sengen står et andet sted.
Hun bliver naturligt gradvist ældre og det betyder også, at hun vil begynde at kunne forstå små sætninger som "læg dig ned skat", "læg dig og så læser jeg historie", "du skal lige slippe min hånd, så jeg kan skifte side og læse videre" osv. Så I også med jeres sprog kan berolige hende og stille lidt små krav til hende - at hun f.eks. skal ligge ned for at få læst historie, som hun forhåbentlig bliver rigtig glad for, så glad, at hun gerne vil forsøge at gøre, som I siger, for at få læst historien højt...
I takt med at hun lærer at sove i egen seng med jer siddende ved siden af, så vil hun forhåbentlig også kunne sove uden at skulle op på jeres brystkasse om natten. Det at hun falder i søvn så tæt med jer om aftenen gør naturligt, at hun søger jer ekstra om natten. I er, fars brystkasse (og om natten også mors brystkasse) er hendes søvnassociation. Det er utrygt for hende, når hun så vågner og I pludselig er væk.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Man kan sammenligne det med, at du falder i søvn ved siden af din mand og i løbet af natten vågner du op og vil putte dig ind til ham - og så opdager du, at han er væk. Hvis det sker, så vil du naturligt ikke kunne sove videre, du vil vågne mere og mere op, ligge og lytte efter, om han mon er gået på toilettet, du vil kalde på ham osv. fordi han skal være der... og sådan er det også for jeres datter. Når hun falder i søvn med tæt fysisk kontakt til jer, så savner hun naturligt dette om natten og vil søge det igen og igen. Derfor skal hun gradvist lære, at det er okay at sove på afstand af jer og opleve rent faktisk at kunne det :)
Vi går den lysere tid i møde nu og det betyder ofte tid uden alt for mange sygedage, så forhåbentlig kommer der i forhold til sygdom en mere rolig periode nu. Samtidig lyder det som om, at I er faldet godt til i jeres nye hjem og også som om, at jeres datter trives i dagplejen - så alt i alt lyder det som en god periode at arbejde på nye rutiner :) Og hvor dejligt, at I nu overvejer at få en lille ny mere - skønt!
Rigtig meget held og lykke med alle jeres projekter ;)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Krydderurter
På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.
"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...
Navlestreng
Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.
Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.
Når moderkagen...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...