Annonce

Annonce

Svar: Natteuro - sult eller bare hjælpe videre?


17. april 2017

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Kristina

Tak for dit brev :)

Det er rigtig godt, at du er opmærksom på at din dreng får mælk nok hele dagen igennem, og at han med den alder han har, godt kan have tendens til at "slatspise" lidt og derfor måske skal holdes lidt ekstra til ilden. Hvis han ikke får mælk nok i løbet af dagen, vil han naturligt skulle søge det om aftenen - så hvor længe du kan forvente at han sover om natten, afhænger af hans øvrige indtag dag og aften...

Det er rigtig fint, at I er begyndt at supplere med en flaske. Det lyder som om, at det har haft en vis effekt og gør, at jeres dreng faktisk begynder at kunne sove lidt længere søvnstræk. Det vil dog være meget normalt, at børn i 4 måneders alderen ikke sover mere end ca. 4 timer af gangen. Nogle børn sover lidt mindre, andre lidt mere, men du skal regne med, at han nok har brug for ca 7 amninger (eller flasker) i døgnet.

Det vil være relevant med mælk:
Tidlig morgen (fx. kl 06)
Før formiddagslur (fx. kl 09)
Før middagslur (fx. ml kl 12-13)
Eftermiddag - før 3. lur (fx. ml kl 16-17)
Aften (fx. kl 19.30)
Sen aften (f.eks. kl 23.30)
Midt nat (kl 03)

Når det er sagt, så vil det dog være meget normalt, at børn i denne alder dier meget hyppigt ved brystet om aftenen, fordi de på den måde får mere koncentreret mælk og dermed mere mættende mælk. Det vil også være normalt, at børn i denne alder går sent i seng og har en vågenperiode om aftenen. Derfor vil nogle børn godt kunne have en lidt anden rytme, end jeg har skitseret her, så de f.eks. får en del mælk mellem kl 19-22 og derefter går i seng.. Og så får de så f.eks. mælk igen mellem kl 01-02 og igen tidlig morgen 04/06.. nogle børn har også brug for brystet, når de vågner og dagen starter - og den fleksiblitet skal der naturligvis være. Men da du skriver, at han ofte går i seng mellem 19-20 og står op kl 06, så kan du måske godt følge ovenstående rytme lidt...:)

Hvis du følger en nogenlunde fast rytme ...


Annonce

... om dagen, så han får mælk som en fast del af sit putteritual og dermed spiser hver 3-4 time døgnet rundt, så burde han få sit behov tilstrækkeligt dækket - og så må du gå ud fra, at han får, hvad han har behov for - og melder han sig så hyppigere om natten, så vil det være rigtig fint, at du ikke giver ham bryst eller flaske, men i stedet hjælper ham videre med kærtegn, nærhed, stillingskift, en beroligende hånd, måske en sut... Så han vænnes til, at han ikke behøver slatspise, men spise mere effektivt, når han så lægges til.

I takt med at han bliver ældre, så bliver det naturligt lettere for dig at skabe en rytme, fordi du naturligt også kommer til at begynde med lidt skemad osv. i løbet af dagen - og på sigt vil det være rigtig godt, at skabe en rytme, hvor han tilbydes skemad og vand af kop, når han vågner - og så får mælk (bryst/flaske) før han puttes. Det betyder, at hans mælkeindtag i starten vil være som det er nu, men skemaden kommer ud over det han normalt drikker. Det begynder således også at mætte ham lidt mere og stille og roligt vil mængden af skemad øges, han vil blive bedre til at drikke af en kop og få væske på den måde og antallet af amninger/flasker bliver gradvist sat ned.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det betyder igen, at jo mere mad han indtager om dagen, jo mere vil han kunne sove igennem om natten, så i 6 måneders alderen vil de fleste børn ofte begynde at kunne undvære mælk midt nat og derfor sove 5-6 timer uden mælk f.eks. fra kl 23.30 til 05...

Du skal regne med, at han lige nu har behov for ca 15 timers søvn i døgnet. Og hvis han lige nu sover 10-11 timer fra kl 19-20 til 06, så vil han således have brug for at sove ca 4-5 timer i løbet af dagen, fordelt på 3 lure. Og det vil som du også forsøger, være rigtig godt, hvis en af disse lure varer mindst 1.5 time, så forsøg at bibeholde dette :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og at det giver lidt idé om, hvad du kan forvente med den alder han har :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vitaminer præmatur

Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:

D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:

Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.

Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...

Læs mere i Babylex

Zoneterapi

Zoneterapi er en alternativ form for behandling, som bruges i flere situationer.

Nogle oplever, at det virker smertelindrende under fødslen, og andre synes, det hjælper, når deres barn græder meget på grund af mavekneb eller lignende.

Zoneterapeuter findes mange steder. Hvis man ønsker at få zoneterapi under sin fødsel, kan man spørge på fødestedet, om en jordemoder kan tilbyde dette. Hvis man ønsker at bruge zoneterapi til sit barn, så skal man selv finde en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..

Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..

Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..

Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..

Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..

Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!

Med venlig hilsen
M´s Mor


Annonce