Annonce

Annonce

Svar: Den kære søvn


17. april 2017

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Sandra

Tak for dit brev og stort tillykke med den lille pige :) Og velkommen til :)

Det lyder som om, at hun trives rigtig fint og det er rigtig dejligt, at det går så godt. Det lyder også helt relevant, at du skal vække hende, hvis hun ikke vågner af sig selv og jeg er helt enig i, at der ikke bør gå mere end højst 4 timer imellem hendes amninger - og tiden tælles fra hun blev ammet sidst. Det betyder, at hvis du f.eks. er begyndt at amme kl 12 og hun så ikke begynder at vågne af sig selv, når klokken er ca. 15.30 (efter 3.5 time), så ville jeg begynde at rumstere lidt omkring hende og se, om hun så vågner lidt op - og ellers ville jeg vække hende kærligt og nænsomt :)

Jeg kan godt forstå, hvorfor du indtil nu har valgt at amme hende, putte hende i babynest og derfra putte hende i barnevognen. Men jeg vil faktisk foreslå dig, at du ikke flytter på hende undervejs i søvnen, men derimod fra starten forsøger at putte hende der, hvor du ønsker, at hun skal sove. Det vil sige, at hun nogle gange puttes i sin babynest eller lift og sover videre der. Andre gange puttes hun i barnevognen direkte efter amning og tager så sin lur i den.

Det er godt, hvis amningen kan indgå som en fast del af hendes putteritual. Det vil sige, at du starter med at skifte hende, og derefter ammer du hende og putter hende. Og du må faktisk meget gerne amme hende efter hun er puttet i sin sovedragt. Du kan derfor godt skifte hende, putte hende i sovedragten og så amme hende - og derfra putte hende ned i barnevognen og trille hende en tur. Det betyder, at det skift, som du oplever lige nu, hvor du sidder med hende i en halv time eller putter hende i babynest, skal springes over. Og det samme skal tiden mellem amning og skiftning. Hun skal ammes og direkte derefter puttes ned i barnevognen...

Og når det er sagt, så ved jeg godt, at så lille en pige nogle gange vil have brug for skiftning, når hun har spist, fordi det "løber lige igennem". Så hvis hun når at lave i bleen i forbindelse med amningen, så må du naturligvis skifte hende, og så kan du ikke udnytte, at hun ammes efter at være puttet i sin sovedragt.. men så er det sådan. I stedet kan du så amme hende, skifte hende, putte hende i sovedragt og evt. give hende en sut og derfra så putte hende og trille hende en tur.

Du skal prøve at putte hende, når hun er døsig - og ikke vågen. Hos små børn taler man om 6 bevidsthedstilstande:

Stille årvågenhed: Er der hvor din datter ligger og kigger. Ganske stille studerer omgivelserne, lyspletten på væggen, dit ansigt og dine bevægelser. Hun ligger helt stille, følger med øjnene, men uden at dreje sit hoved.

Aktiv årvågenhed: Bevæger sig lidt mere, hun kigger mere aktivt rundt, kommer med små ...


Annonce

... lyde, knirker lidt, vægrer sig måske lidt mod kontakt, begynder at virke lidt søgende, sulten eller har behov for hjælp til at koble lidt fra, vender blikket væk og fortæller at hun har brug for lidt ro. Det er ikke det samme som at hun har behov for at sove.

Gråd: Hun begynder at græde, hun har været aktiv, er ved at blive træt, er irritabel eller begynder at mærke, at hun nu er ved at være sulten. Måske vil hun gerne løftes lidt op, har brug for hjælp til at skifte stilling, få en ny ble, måske behov for bare at ligge lidt for sig selv og lade alle de indtryk hun har fået bundfælle sig.

Døsig: Når hun er træt og har brug for at blive puttet. (Signalerne på døsighed kan man også se lige der, hvor hun er ved at vågne lidt op fra en lur). Hun bevæger sig, øjnene holder op med at fokusere, virker lidt matte, hun rynker panden, smiler måske lidt, spidser munden, smasker, øjenlågene er ved at falde i, og hun ruller med øjnene. Det er i denne periode, at hun skal puttes eller gerne lige lidt før. Ved at putte hende på dette tidspunkt, så giver du hende mulighed for at få en længere sammenhængende søvn.

Søvn: Når hun sover vil du kunne se, at hendes søvn skifter mellem at være en "aktiv søvn" og en "stille søvn". Når hun sover aktiv søvn, så sover hun uroligt. Hun trækker vejret let uregelmæssigt, hun bevæger øjnene under øjenlågene. hun ligger måske og siger lidt lyde, smasker lidt, smiler for sig selv. Når hun sover stille søvn, så sover hun dybt og vejrtrækningen er helt rolig. Nogle gange vil hun også lave suttebevægelser i den dybe søvn...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Den aktive søvn fylder rigtig meget. Den type søvn kaldes REM søvn eller drømmesøvn og hos for tidligt fødte børn vil den udgøre ca 80% af deres søvn.

Du skal lige nu ikke bekymre dig om, hvorvidt hun bliver forskrækket over at blive flyttet, falder i søvn med brystet i munden, eller lærer at sove imens barnevognen kører. Det bedste du kan gøre lige nu er at putte hende i sovedragten, amme hende og direkte derfra putte hende i barnevognen og trille hende en tur. Der skal ikke gå 1-2 timer før I kan komme ud af døren, du skal netop udnytte tiden til at trille hende en tur og samtidig sikre dig, at I når tilbage, før hun har brug for amning igen :)

Du kan nogle gange også vælge at putte hende i liften og så trille liften frem og tilbage og på den måde lulle hende ind i søvnen - uden at du går med barnevognen, men blot lader hende sove i liften.

Og du må også meget gerne lægge dig ned og amme hende i dobbeltsengen og lade hende falde i søvn tæt med dig. Det kan også give dig mulighed for at få lidt hvile i løbet af dagen :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :) Og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie videre frem :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Feber

Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.

Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...

Læs mere i Babylex

Mekonium - den første afføring

Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.

Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!

Mor til Jens på 13 måneder


Annonce