Brev:
9,5 måned - mad og søvn
Kære Helen,
Vi har en datter på 9,5 måned og står overfor et par udfordringer, som vi har vendt med vores almindelige sundhedsplejerske, men desværre ikke har fået svar på. Vi håber derfor, at du kan hjælpe.
MAD - mælkeindtag:
Vores datter spiser fast føde og ammes kun om aftenen inden hun bliver lagt og sen aften inden vi går i seng. Jeg er begyndt på arbejde igen (min mand er på barsel) og producerer mindre og mindre mælk, og jeg tror, at min datter har svært ved at få nok mælk hos mig nu.
Hun har aldrig ville tage flaske (eller sut for den sags skyld).
Hun får øllebrød til morgenmad hvor vi blander MME-pulver svarende til 2-3dl i (dog kun med 1,5dl vand). Hun drikker fint vand af kop, men vil ikke have MME af kop, på trods af, at vi har prøvet forskellige mærker.
Spørgsmål:
Hvad kan vi gøre, for at sikre, at vores datter for tilstrækkeligt med mælk?
Er der et pejlemærke for hvor meget væske en baby på 9,5 måned skal indtage dagligt?
SØVN - aftenlægning:
Vores datter sover pt. i sin egen seng i vores soveværelse.
Når hun er faldet i søvn, så sover hun igennem. Hun bliver lagt kl. ca. 20.00, vågner/eller lægges ved brystet i søvne omkring kl.22.00 og sover derefter igennem til omkring kl.05.00/06.00.
Hendes lure i løbet af dagtimerne svinger meget (hun har aldrig været en baby der har sovet meget om dagen). Fra nogle gange at sove 3 lure af ca.1 times varighed, til 1 lur af 1,5 times varighed. Selv om hun giver udtryk for træthed, vil hun ikke overgive sig til søvnen.
I dagtimerne sover hun primært i barnevognen, men vi gør nogle gange brug af slyngevuggen, hvis hun nægter at overgive sige til søvnen.
Vores udfordring er lægningen om aftenen. Hun har tidligere været rigtig nem at lægge. Hun er enten faldet i søvn ved brystet ...
... hvorefter vi har lagt hende i hendes seng, eller hun har spist og vi har lagt hende i sengen hvorefter hun så er faldet i søvn af sig selv til lidt sang.
De sidste 2 måneder, er det blevet sværere og sværere at lægge hende i sengen og på nuværende tidspunkt, nægter hun at falde i søvn i sengen.
Aftenrytmen er ofte således ud:
17.30/18.00: aftensmad(vores mad eller grøntsagsmos med fisk eller andet protein)
18.00/18.30: bad og nattøj på.
18.30/19.00: Tilbydes grød, hvis hun ikke har spist tilstrækkeligt tidligere.
19.00/19.30: Hygge/læsning indtil hun viser træthedstegn.
19.30/20.00: tilbyder hende bryst og forsøger at lægge hende.
Vi har prøvet gå-væk metoden(som beskrevet i bogen), men dette har ikke virket, da hun begynder at skrige og græde voldsomt, når vi bare nærmer os sengen og hun kan på ingen måde falde til ro i sengen og den tilstand. Så vi har været nødsaget til at tage hende ud i stuen for at få ro på igen, inden næste forsøg.
Så medmindre hun falder i søvn ved brystet, har vi set os nødsaget til at bruge slyngevuggen til at få til at falde i søvn og så snige hende over i sengen derefter.
Spørgsmål:
Hvordan kan vi få vores datter til endnu en gang at falde i søvn i sengen?
OPTIMAL TIMING FOR ÆNDRINGER
Inden for den nærmeste fremtid skal hun både starte i vuggestue og ind på sit eget værelse.
Hvornår vil der være hensigtsmæssigt at rykke vores datter ind i sit eget værelse? Bør vi have en ordentlig søvnrytme i sengen på plads, før vi rykker hende ind i sit eget værelse, eller vil det være mere hensigtsmæssigt at vente med at tage kampen om lægning i sengen i de nye rammer?
Hun skal starte i vuggestue d.8.5 og vi er i tvivl om den optimale timing ift. lægning og eget værelse ift. hendes opstart. Hvad vil du anbefale?
Venlig hilsen
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...
9. april 2025 | Sovevaner | 8 mdr.
Opvågninger om natten - 8.5 måned
Kære Helen. Vores datter er 8.5 måned og er i 5 måneders tid vågnet hver...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
Viden om børn:
Reagensglasbefrugtning, IVF og ICSI
Reagensglasbefrugtning er en fertilitetsbehandling, som bruges hvis insemination ikke er lykkes 3 gange, hvis manden har stærkt nedsat sædkvalitet eller hvis kvinden har ødelagte æggeledere.
Det er en behandling for selve undfangelsen sker uden for kroppen - i et reagensglas.
- Man stimulerer kvindens æggestokke med en kraftig hormonbehandling, der modner op til 10-12 æg på en gang. Disse tages ud, et indgreb der foregår under under lokalbedøvelse.
Sygt barn
Det er altid svært at vurdere hvad et lille barn fejler, og er du i tvivl er det altid en god idé at kontakte lægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.
De mest almindelige sygdomme hos børn er: Forkølelse, øjenbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og skoldkopper.
Symptomerne er ofte: Manglende appetit, ondt i maven, opkastning og diarré samt feber.
Hvis det bliver nødvendigt at indlægge barent på sygehus er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.