Annonce

Annonce

Svar: Mad til baby - 6 mdr.


15. april 2017

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Maria

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at risgrød ikke fungerer hos jer, det reagerer hun voldsomt på i maven, og der er ingen grund til at give jeres datter ris. I stedet kan I give hende majsgrød, boghvedegrød, hirsegrød, quinoagrød, havregrød og øllebrød. Du kan lave grøden selv og bruge den modermælkserstatning, som hun er vant til at få - så smager det lidt mere genkendeligt og hun vil sandsynligvis bedre kunne kapere det i maven.

Men du må også gerne købe forskellige grødprodukter til hende - fordelen ved at købe færdiglavet babymad er, at hun så for mere variation og forskellig smag - og da hun lyder til at være kørt lidt træt i noget at det hun har fået og lysten ikke rigtigt er der lige nu, så er det godt at motivere hende til at spise ved netop at tilbyde variation.

Det samme gælder grøntsagsmos - hvis hun i en længere periode har fået kartoffelmos med gulerod og blomkål, så kan hun naturligt køre træt i dette og derfor afvise mosen. Hun må få stort set alt nu: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv.

Du må meget gerne forsøge med rodfrugter, de har ofte en sød smag, som mange børn godt kan lide. Du skal dog være opmærksom på, at selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Hun må gene få det, men ikke i større mængder. De bør højst udgøre 1/10 af mosen, og hvis der er tale om en ren rodfrugtsmos bør der gå 14 dage imellem, at du serverer den.

Du kan også i forhold til grøntsagsmos købe dette på glas. Det giver også mulighed for at tilbyde hende variation og hun kan få lidt af gangen, så hun gradvist vænnes til det.

Og ja - så skal hun igang med kød og fisk i sin mos. Det skal koges eller laves i ovnen. Du kan give hende kogt kød af kylling, kalkun, svin, ...


Annonce

... kalv, lam, and, okse osv. og du kan give hende fede fisk som laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk, og det må hun også meget gerne få. Prøv at tage udgangspunkt i den mad, som I andre spiser, så I spiser samme ved bordet og spiser nogenlunde det samme:)

Hun skal op på 3 måltider dagligt nu - og det betyder, at I bør starte med 2 måltider frokost og aften nu - og i løbet af de næste 7-10 dage, så øger I hende til 3 måltider dagligt, så hun tilbydes morgengrød fast. Og stille og roligt skal hun så også tilbydes mellemmåltider. Nu hvor hun er 6 måneder gammel, så går det faktisk ret hurtigt :)

Hun skal stadig have mælk som hun plejer, men stille og roligt vil skemaden begynde at fylde mere og antallet af flasker skæres ned. Det betyder, at hvor hun nu ofte vil trives med 6 flasker i døgnet, så skæres ned til 5 flasker og i 7 måneders alderen vil de fleste børn ofte trives med 4 flasker - disse fire flasker ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Det betyder, at det er flaskerne formiddag og eftermiddag, der forsvinder - her erstattes i stedet med et mellemmåltid. Gradvist skal hun således lære at sove formiddagslure uden at få mælk først, men i stedet tilbydes mellemmåltid og vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hun skal ikke tilbydes jerntilskud, men vil være fint dækket via sin erstatning og via grød og mos med kød og fisk - frugtmos fremmer også optagelsen af jernet :)

Og så vil det være rigtig godt, at I også begynder med lidt mad i hånden, som hun selv kan sidde med, gumle på osv. Det vil for det første styrke hende mundmotorisk, men det vil også hjælpe hende til at finde ud af, at det er spisetid og gøre hende mere parat til, at I giver hende lidt på en ske - og så vænner hun sig til ny smag og konsistens :) Det kan også være med til at gøre det lidt sjovt at spise igen....

Håber I kan bruge dette lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke og fortsat god appetit:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Krydderurter

På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.

"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...

Læs mere i Babylex

Navlestreng

Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.

Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce