Svar: Luller sig selv i søvn med gråd
Hej med dig
Tak for dit brev. Dejligt at høre, at du har fulgt med på sidelinjen og nu selv har fået lyst til at skrive til mig - velkommen til :)
Det er til en vis grad normalt, at små børn kan græde lidt før de falder i søvn. Han oplever verden meget bevidst nu, han følger rigtig godt med, registrerer tydeligt om han i favn hos mor, far eller en fremmed, om I er hjemme eller ude - og han kan f.eks. godt blive rigtigt ked af det, hvis andre (bedsteforældre eller lignende) prøver at holde ham eller forsøger at trøste ham.. mors favn er bedst...
Og fordi verden lige nu opleves større, han får mange flere stimuli osv. så kan det være ekstra svært at koble fra for ham. Det er svært at lukke af for verden og overgive sig til søvnen.. og derfor vil nogle børn have brug for at lukke lidt overskudsenergi ud. Det betyder, at han græder et par minutter, før han er parat til at overgive sig til søvnen. Der er ikke tale om en langvarig utrøstelig gråd, men mere end overtræt gråd, der som sagt varer et par minutter og med håndspålæggelse og trillen med vognen kan han så overgive sig til søvnen...
Men hos jer lyder det faktisk som om, at han nogle gange græder i længere tid og at der ikke er tale om en overtræt gråd, men snarere en ulykkelig gråd, hvor han bare er rigtigt ked af det, utrøstelig.. Og det er naturligvis vigtigt at finde ud af, hvorfor det er. Du har ret i, at hvis han altid har grædt sig i søvn, så kan man naturligvis godt få den tanke, at han tror, at han skal græde for at sove og derfor, som du skriver "bruger gråden til at lulle sig i søvn", fordi han har lært at det er sådan det foregår.. Og derfor tænker jeg, at det vil være rigtig godt, hvis du kan prøve at undgå så meget gråd, så I kommer helt væk fra dette...
Du fortæller, at I giver ham flasken i barnevognen. Det er rigtig godt. Det må I gerne fortsætte med fordi det kan gøre, at han ikke oplever skiftet fra favn og ned i vognen, som han lyder til at reagere voldsomt på. og han bør som udgangspunkt få mælk at sove på - og lige nu skal I ikke være urolige for om han falder i søvn med flasken (eller brystet) i munden. Han må gerne spise/sutte sig i søvn, hvis det betyder søvn uden gråd.
Jeg kan ikke helt gennemskue ud af dit brev, hvornår han får flasken, hvornår han græder og hvornår han sover.. Ligger han og græder med flasken i munden, eller får han flasken og så fjernes den og begynder han at græde? Det er som sagt fint, hvis han lige nu falder i søvn med flasken - for at undgå gråd.
Og det samme gælder faktisk de gange, hvor du ammer. Jeg vil anbefale dig, at du lægger dig med ham og ammer ham i din seng - og lader ham falde i søvn ved siden af dig, gerne med brystet i munden. Så du bruger dit bryst som "sovemiddel", uden at tænke på, om han bliver uhensigtsmæssigt afhængig af dette. Det er lige nu rigtig vigtigt, at I får vænnet ham til, at det at sove er forbundet med noget trygt og rart - og ikke længere gråd og ulykkelighed...
Det er også bedre, at du lægger dig med ham og lader ham falde i søvn ved siden af dig - end at I sidder og hopper med ham på pilatesbolden. ...
... Han bliver fysisk tungere og det bliver sværere at sidde og hoppe med ham - og det er svært at komme væk fra. Hvor han, når han dier og falder i søvn ved dig, lærer at ligge ned og sove, lærer at sove uden at skulle være i favn, lærer at sove uden at skulle vugges eller hoppes med...
Ud fra dagsplanen, så ser det ud som om, at han spiser mere og mere hyppigt som dagen skrider frem og jeg tænker, at du måske skal prøve at øge hans indtag af mælk lidt mere fra morgenstunden, så han spiser lidt hyppigere dagen igennem. Det kunne også være at I så småt skal begynde med lidt skemad, så det stille og roligt også vil være med til at fylde ham lidt ekstra op - og her bør i starte op om dagen, formiddag eller frokost.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre. Og når han vågner omkring kl 07, så ammer du igen, så han får mælk at starte dagen på.
Formiddag 9-9.30: Flaske og puttes til formiddagslur, må gerne sove i sin barnevogn og tilbydes flasken der:)
Frokost 12: Har måske brug for en amning, når han vågner. Derudover kan du overveje, om du her skal begynde at tilbyde ham smagsprøver på lidt grød og vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur kl 13.30-14. Du kan evt. lægge dig med ham og hvis han så viser tegn til at ville vågne op så kan du med brystet hjælpe ham videre ind i søvnen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Eftermiddag 16-17: Ammes/flaske og puttes til dagens 3. lur. Her kan I variere mellem, om du skal lægge dig med ham eller putte ham i barnevognen med en flaske
Aften - bades, pusles, ammes efter behov.
Ammes/Flaske og puttes til natten ca kl 20.30
Sen aften 23-24: Flaske, det der også kaldes et drømmemåltid
Midt nat 03: Ammes/flaske
Da jeres dreng både får bryst og flaske, så giver det jer mulighed for begge at komme på banen og hjælpe hinanden. Nogle gange vil brystet være det, der virker - og så ammer mor. Andre gange vil det være bedre, at far tilbyder flasken og hjælper jeres dreng med at sove med den - og så gør I det. Gør det, som I fornemmer, at han har brug for, for at kunne falde trygt i søvn. Det er vigtigt at han forbinder det at sove med noget trygt og rart - det har betydning for hans evne til at kunne sove godt senere hen :)
Når alt dette er sagt, så skal I naturligvis være opmærksomme på, om hans gråd kan handle om, at han har ondt. Det kan være smerter fra ørerne. Hvis han har væske i ørerne, så øges trykket, hver gang han bliver lagt ned og så gør det ondt og han græder. Det kan også være fordi han har problemer med spændinger eller lignende i nakke, skuldre eller andre steder. Nogle børn har også et brækket kraveben... Hvis man forestiller sig, at han har nogle spændinger, forkortede halssener eller lignende, så vil det gøre ondt, når I lægger ham ned på en bestemt måde og det kan være det, som han så græder over.. Når han generelt er så ked af det, som han er, så synes jeg I bør få ham grundigt set igennem af en læge... Det er vigtigt at udelukke, at der ikke er en fysiologisk forklaring på hans gråd :)
Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Allergidisponerede børn
Når man taler om allergidisponerede børn skelner man imellem dobbelt forældre disposition og svær enkeltdisposition.
Dobbelt forældredisposition er når begge forældre har/har haft flerårig, svær lægediagnosticeret behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit, børneeksem eller sikker fødevareallergi).
Svær enkeltdisposition er når en af forældrene og/eller søskende har/har haft flerårig svær lægediagnosticeret, behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit,...
Stå selv
Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.
Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.
At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.
Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)
Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!
Hilsen mor til Elias, 4 måneder.