Annonce

Annonce

Svar: Øjenkontakt - knap 7 uger


7. april 2017

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Tak for dit brev og dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar :)

Det lyder som om, at din lille dreng udvikler sig rigtig fint. Det lyder helt normalt, at han ikke kan være vågen i mere end højst et par timer, så har han brug for at få mælk og derefter blive puttet til en ny lur :)

I 5-6 ugers alderen vil børn begynde at være mere opmærksomme. Han vil derfor begynde at pludre mere med dig og vil begynde at holde øjenkontakten mere og mere. Han kan i denne alder også begynde at se længere og vil derfor naturligt begynde at kikke efter ting, der f.eks. er bag ved dig, ligesom han ofte fascineres af kontraster, så det kan godt være mere spændende at kikke efter overgangen mellem dit hår og din pande, end at kikke dig i øjnene, ligesom han bliver fascineret at lys og skygger og derfor godt kan fokusere på et billede, der hænger på væggen bag dig.

Det er derfor ikke altid, at han vil fokusere direkte på dig, men du skal have en fornemmelse af, at han søger dig, din kontakt og nærhed, at han lytter til dig og virker opmærksom på dig og dine ord og din mimik, når du sidder med ham - og det lyder som om, at han gør dette. Du skriver, at hvis I er et sted med mange mennesker eller når han spiser, så søger han din øjenkontakt, så hjælper det ham at være hos dig.

I 8-10 måneders alderen så sker der noget igen - her begynder han at strække sig mere ud, bruger sig selv mere og mere bevidst motorisk - og det bliver lettere at få god øjenkontakt med ham. I den alder, vil du ofte også opleve, at han begynder at smile bevidst til dig, ligesom hans pludrelyde vil udvides og han vil forsøge at snakke mere bevidst med dig...

Så når du skriver, at dine veninders børn har en anden øjenkontakt, så kan det sagtens være fordi at netop i denne alder, så sker der rigtig meget uge for uge ...


Annonce

... - og derfor vil der naturligt være forskel. Det vigtigste er, at du sidder med ham dagligt, taler med ham og pludrer med ham. Når du fornemmer, at han gerne vil kikke på dig, så er det vigtigt, at du giver ham tid til øjenkontakt. Du skal prøve at efterligne hans lyde og hans mimik. Når du pludrer med ham, skal du forsøge at tale i det lidt høje toneleje, fordi det tiltrækker hans opmærksomhed. Du behøver ikke sige noget bestemt, bare hvad der falder dig naturligt ind, du kan f.eks. sætte lidt ord på, hvordan du tror han har det "hej skat, er du der, var det dejligt at få mad, hej med dig" osv. Og ind imellem vil han så svare med sin mimik eller små pludrelyde, og du skal give ham plads til at svare og efterligne det, han siger eller gør.

Du skal være opmærksom på, at han naturligt vil se væk, han drejer sit hoved og bliver urolig - det er tegn på, at han har brug for en pause. Her er det vigtigt, at du ikke "tvinger" ham til kontakt, men at du netop lader ham kikke væk og venter på, at han så er parat til at kikke på dig igen. Når du fornemmer, at han igen er parat, så må du meget gerne tale med ham, for netop igen at fange hans opmærksomhed. Få ham til at kikke på dig med dine lyde og din mimik "hej, er du der, hej igen" osv. Give ham en ny pause, vente på at han selv pludrer lidt, smasker, gaber eller andet, spejle dette og pludre lidt igen "uha, er du så træt, gaaab" osv. osv.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis du synes, at det stadig er rigtig svært at have øjenkontakt med ham og det ikke rigtigt ændrer sig i løbet af de næste par uger, så synes jeg, at du skal drøfte det med sundhedsplejersken eller jeres læge :)

Jeg vil også anbefale dig "Helens bog om dit barns udvikling", som giver et meget godt billede af, hvordan din dreng udvikler sig i de næste uger og måneder :)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.

Sidder ofte i W-stilling

Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Appetit

Børns appetit varierer meget. Nogle gange spiser barnet meget i løbet af en dag og andre gange betydeligt mindre.

Det er helt i orden, så længe barnet trives, er aktivt og hverken bliver for tyk eller tynd. Og som udgangspunkt må du tro på at dit barn har en naturlig evne til at spise, når de tilbydes mad og til at sige fra, hvis det ikke har behov for mere.

Når man ammer ved man aldrig hvor meget barnet egentlig får og her må man tro på at hvis der kommer noget ud...

Læs mere i Babylex

Citrusfrugter

Hvis man har allergi overfor græspollen, så kan man nogle gange reagere på citrusfrugter som appelsiner og klementiner. Reaktionen vil ofte være kløe og hævelse af læber, mund og svælg. Og det bedste man kan gøre er ikke at spise de citrusfrugter, som man reagerer på.

Nogle børn vil også reagere med rødt udslæt om munden, når de spiser citrusfrugter. Det skyldes normalt frugtsyren, som generer barnets lidt sarte hud og handler således ikke om at barnet ikke tåler...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......

Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.

Endnu engang tusind tak.


Annonce