Annonce

Annonce

Svar: Svær at få til at sove og vågner meget


19. marts 2017

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære M.

Tak for dit brev :)

Jeres dreng vågner op og har behov for at blive vugget, fordi han igennnem de sidste 9 måneder har sovet i slyngevuggen - og derfor er vant til at blive vugget mange gange hver nat. Det er sådan I har gjort, det er det ritual, han har lært, det er den søvnassociation han har - han forbinder det at sove med at skulle være i bevægelse. Så hver gang han vågner - og det gør han måske 10 gange eller mere hver nat, så har han brug for, at I vugger ham lidt - og det har han stadig brug for, selvom han nu ligger i sin tremmeseng.

Den bedste måde hvorpå du kan få ham vænnet af med behov for bevægelse er ved at vugge ham mindre og mindre. Det du skal gøre er at putte ham i tremmesengen, som du gør nu, gerne holde hænderne på ham, så han kan mærke, at du er der, og så kan du godt vugge ham lidt, imens han ligger i sin seng.. men når han er stille, så skal du ikke vugge ham, så skal du lade ham ligge. Det er kun, hvis han klynker, at du vugger ham lidt igen, der hvor han ligger, og når han er stille, så holder du ham stille.

Du kan også vælge at montere hjul på tremmesengen eller sætte f.eks. brio bedrockers på benene. Det har nogle familier glæde af. Det giver mulighed for at putte ham, men du behøver ikke holde hænderne på ham, men kan stadig vippe eller bevæge sengen lidt, hvis han klynker - og holde sengen stille, når han er stille. Så han stille og roligt lærer, at det kan være okay bare at ligge og kikke og at han ikke behøver blive bevæget.

Og du skal også øve det om dagen, så han f.eks. i barnevognen ikke holdes i bevægelse hele tiden men også der lærer at sove uden at skulle være i bevægelse... Det er lettere at skabe nye vaner om dagen, hvor du selv har mere overskud, end det er at skabe nye vaner aften og nat, hvor du selv er rigtig træt.

Og så skal du naturligvis vurdere, om du om natten behøver vugge ham eller lade ham mærke dig hele tiden. Med den alder han har, så vil han naturligt drømme meget og han kan sagtens ligge og klynke i drømme, kaste hovedet fra side til side, smaske, lægge sig op i kravlestilling og vugge frustreret osv. Og nogle gange er det godt, hvis du reagerer med det samme, hjælper ham med at blive lagt ned og få dynen på, som han måske har sparket af - men uden at du i øvrigt behøver at vugge ham. ...


Annonce

... Det er ikke nødvendigvis bevægelse, som han har behov for, men stillingsskift. Og andre gange vil det være rigtig fint, at du lige trækker tiden lidt og ser, om han ikke er i stand til at komme videre i søvnen på egen hånd.

Når han sover, så bevæger han sig igennem forskelligt søvnstadier, hvor han sover let og sover dybere og ind i mellem, så har han også perioder, hvor han drømmer. Og derfor vil han have perioder, hvor han vil sove mere uroligt, sover lettere og tydeligt drømme, men lader du ham nogle gange være, så kommer han af sig selv ind i næste søvnstadie, hvor han så sover tungere og dybere og dermed mere roligt igen.

Derfor skal du prøve at finde balancen mellem hvornår du skal hjælpe ham med det samme, og hvornår det er okay at se, om ikke han selv kan finde roen.

Han er i separationsfasen lige nu og gennemgår derfor en stor udvikling både motorisk og mentalt, og det gør naturligt søvnen mere urolig. Samtidig er han stadig så lille, at han ikke forstår, hvor du er, når han ikke kan se dig. Du oplever det sikkert om dagen, hvor han kan blive ked af det, hvis du går i køkkenet og lader ham være alene i stuen eller hvis du går på toilettet uden ham. Han har brug for at se dig og nogle gange mærke dig helt tæt på, brug for at komme op i din favn, få et kram osv., og så er han klar til at kravle ud i verden igen... Og han kan ikke forholde sig til tid, så derfor ved han ikke, hvis du går, om du kun er væk i 3 minutter, 3 timer eller 3 dage - han oplever bare, at du forsvinder fra ham.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Derfor er jeg ikke tilhænger af at man bruger en metode, hvor man putter barnet i seng, slukker lyset, går ud og lukker døren - og lader barnet græde..

Jeg synes du skal prøve at finde balancen mellem, hvor meget du skal være der og hjælpe ham og hvornår det er okay at lade ham forsøge at finde søvnen på egen hånd. Du skal hjælpe ham, når han har brug for det, men med så lidt aktivitet fra din side som muligt. Og det betyder at han måske stadig kan have behov for en beroligende hånd, men han behøver måske ikke komme op i din favn, du behøver ikke gå rundt med ham, du behøver kke give ham sut eller andet hele natten igennem, fordi det naturligt også vil skabe uhensigtsmæssige vaner på sigt.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker videre :)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Downs syndrom

Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.

Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.

Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...

Læs mere i Babylex

Mælkedranker

Nogle børn drikker så meget mælk, at det tager pladsen op for den egentlige mad. Disse børn kalder man for mælkedrankere.

De første 6 måneder vil det lille barn naturligt leve af mælk, men i takt med at barnet bliver ældre, begynder at spise mere og mere rigtig mad, så er det vigtigt, at mængden af mælk skrues gradvist ned. Hvis barnet gennem for lang tid lever mest af mælk, vil barnet kunne komme til at mangle vigtige næringstoffer - som naturligt indtages via en almindelig sund...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når jeg føler mig dum, så skriver jeg til dig, hvor saglighed, oplysthed og empati mødes på det smukkeste. Tak for det!

Hilsen
Mor på 39


Annonce