Annonce

Annonce

Svar: Opkast ved aftenmåltid


25. marts 2005

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Rikke

Først vil jeg lige sige at det jo er rigtig godt at du skriver til mig, - det er jo det man har en brevkasse til, ikk´:o)

Dernæst vil jeg sige at jeg synes det er synd at du ikke rigtig har kunne bruge din egen sundhesplejerske - hvad med jeres læge? Jeg får indtryk af at du føler at din datters opkastningsproblemer ikke rigtig er blevet taget alvorligt og det er forkert. Man bør altid lytte til en mors bekymring:o)

Jeg tænker derfor at du måske skulle bede om at få en henvisning til en børnelæge mhp. en afklaring omkring, hvad der er tale om. En del børn lider jo af det der hedder reflux, men dette plejer at aftage, når de begynder på fastere mad, hvilket jo ikke lyder til at være tilfældet hos jer. Samtidig er det noget man ofte ser an og accepterer til en vis grad, sålænge barnet ikke mistrives - og ud fra din datters vægt og gode humør lyder hun jo til at have det godt og trives som hun skal. Det er sandsynligvis derfor 'tingene bliver slået hen' og det kan også godt være, at der slet ikke er nogen grund til bekymring, men om ikke andet for mors skyld kunne det være at din datter skulle tjekkes lidt grundigere:o)

Nå, derudover tænker jeg at din plan for dagen jo faktisk lyder meget fornuftigt og jeg tror faktisk du skal prøve i en periode, som du selv er lidt inde på, kun at give din datter små portioner. Når hun har spist, hvad hun kan klare uden at kaste op, så må det alt andet lige være bedre end at spise stort for ...


Annonce

... så at sende det hele retur.

Hvis det hovedsageligt er om aftenen at hun kaster op, så lad være med at give hende store portioner her. Om hun så kun spiser ½ dl eller en enkelt kartoffel, så lad det være ved det. Du kan jo godt give hende lidt kogte grøntsager, pastaskruer osv., hvad I nu selv spiser og så lad hende selv prøve at putte i munden. Hvis hun laver brækfornemmelser skal hun ikke have mere. Som du selv skriver så hellere lidt i maven end at det hele kommer op igen.

Det kan godt være din datter er mæt, og det kan jo godt være at hun bare hører til de småtspisende. Hun lyder jo til at være en fin pige og det lyder ikke som om hun mangler noget.

Det I mangler hjemme hos jer er ro omkring måltiderne, for det er da ulideligt med opkastninger 4 gange om ugen - det er ikke rart for dig, men bestemt heller ikke for hende.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg synes som sagt at du derfor skal forsøge i en periode, gerne de næste 14 dage, ikke at fokusere på hvor meget hun spiser, men se hvad der sker, hvis du ikke giver hende mere end hun virker til at kunne kapere. Også selv om der ikke glider meget ned, så er det sådan. Og så må du se hvordan det går.

Du skal naturligvis fortsat tilbyde måltider det samme antal gange i løbet af dagen, som du gør nu, men prøv ikke at fokusere på mængden. Hellere lidt og tit, end meget og det så kommer retur.

Jeg glæder mig til at høre om der så sker en ændring i løbet af de næste 14 dage.

Rigtig god påske til dig og dine:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udslæt - hos børn

Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre, om det bare er noget forbipasserende, og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:

- Ble-eksem: Voldsom rød numse, knopper, og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Det kan også skyldes, at barnets hud reagerer på...

Læs mere i Babylex

Ekstra væske baby

Børn, der får flaske, kan i visse perioder have behov for at få ekstra væske. Det kan være ved sygdom med feber, eller i særligt varme sommerperioder.

Nogle gange vil barnet vise behov for en ekstra flaske mælk, og det er helt fint. Børn der får flaske skal have lov til at selvregulere deres behov. Men andre gange vil det være fint at tilbyde væsken som vand. De første 4 mdr. skal vandet koges. Derefter kan barnet få vand fra hanen, med mindre man har privat vandboring.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dine svar. Hvor er du bare dygtig. Tak for dine gode råd. Alle mine spekulationer er nu væk.. Vil prøve de ting du siger. Tak :)

Kærlig hilsen
Katrina, mor til dreng på 9 måneder


Annonce