Svar: Stadig meget sen sengetid
Kære Thomas´mor
Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres lille drengs døgnrytme :)
Han lyder til at have det, man kalder for en sen søvnfase - det betyder, at han står sent op og sover sent hele dagen igennem og derfor også går sent til ro for natten. Og i princippet trives han rigtig fint med denne rytme. Han får den søvn, som han har behov for, han får 3 lure dagligt, har en længere vågenperiode om aftenen og det er helt normalt for hans alder - så alt i alt har han det godt :) MEN, - det er jo ikke ensbetydende med, at I synes det er så godt med denne rytme...
Derfor skal I vurdere, om I trives med hans sene søvnfase eller om I ikke gør. Hvis I selv er B-mennesker, der elsker at sove længe om morgenen og som gerne går sent i seng om aftenen, så passer tingene rigtig fint sammen. Men hvis du selv er morgenmenneske og starter dagen tidligt og derfor har rigtig svært ved at hænge sammen om aftenen, hvor Thomas er vågen, aktiv og bare rigtig gerne vil følge med, opleve og sanse verden, så kan det være rigtig svært at finde overskuddet til ham og få hverdagen til at hænge sammen... Og så kan det være nødvendigt at ændre lidt på hans rytme.
Og hos jer vil det være godt at starte dagen lidt før - fordi stå op tidspunktet naturligt sætter rytmen for resten af dagen. Det betyder, at hvis han f.eks. kunne stå op kl 08 i stedet for kl 10, så kunne han faktisk blive puttet til formiddagsluren kl 10 i stedet og på den måde ville hele rytmen naturligt ændre sig...
Så når du har givet ham mælk tidlig morgen kl 06/07 og herefter hjulpet ham videre i søvnen, så prøv om du omkring kl 08 eller hvad der nu kan være morgen hos jer, kan begynde at rumstere lidt omkring ham, trække gardinerne fra, kærtegne ham lidt osv. så han begynder at registrere, at det er tid til at vågne. Tag ham op, lad ham vågne kærligt og nænsomt, leg lidt med ham, pludre lidt osv. Og put ham så til en formiddagslur - og ikke som nu en morgenlur.
Det betyder, ...
... at en rytme måske kunne se således ud:
Tidlig morgen 06/07: Ammes og sover videre.
Morgen 08: Begyndt at gøre tegn til at han skal vækkes blidt og starte dagen stille og roligt ved at trække gardinerne fra, kæregne ham, småpludre med ham osv.
Formiddag 10: Skiftes, ammes og puttes til formiddagslur, sover måske 1.5-2 timer
Frokost 12: Her vil han starte op med lidt smagsprøver af lidt grød, når han bliver lidt ældre, det er fint, at I venter lidt endnu :)
Leger, pludrer, snakker
Skiftes, ammes og puttes til middagslur - måske kl 14 - det afhænger af, hvor lang formiddagsluren er. Sover her måske et par timer, måske mere, det afhænger helt af formiddagslurens længde.
Sen eftermiddag/tidlig aften 17-17.30: Tilbydes her lidt grøntsagsmos - men først når I er startet op med grød til frokost, og det fungerer, så det venter lidt endnu... :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sover herefter dagens 3. lur ligesom nu, og det er dagens korteste lur
Ammes ofte hyppigt i løbet af aftenen og fylder sig på den måde ekstra op til natten
Sen aften 22: Ammes og puttes til natten
Nat: Ammes og sover videre
Min tanke er, at hvis han starter dagen et par timer tidligere, end han gør lig en nu - altså f.eks kl 08 i stedet for kl 10, så vil hele hans dagsrytme kunne rykkes et par timer og dermed vil han kunne gå i seng kl 22 i stedet for kl 24. Det respekterer fortsat hans sene søvnrytme, samtidig med at det også sikrer jer en lidt tidligere sengetid...
I skal regne med, at hans søvnbehov er ca. 15 timer i døgnet. Og de fleste børn vil trives med 5 timers dagssøvn fordelt på 3 lure og 10 timers nattesøvn f.eks. fra kl 22 til 08...
Som sagt skal I ikke ændre noget, hvis I synes, det fungerer og du blot er i tvivl om, hvorvidt jeres dreng må have en sen søvnfase - det må han meget gerne. Men hvis det ikke passer ind i hverdagen og jeres rytme, så kan du godt forsøge at ændre lidt :)
Jeg håber, at I kan bruge disse tanker videre, fortsat held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Sushi til børn
Børn må gerne få sushi - men der er nogle ting du skal overveje:
- Fisken der bruges skal have været frosset ned til - 20 grader i mindst 24 timer. Der kan forekomme parasitter i fisk og disse dræbes ved frysning.
- Sushien skal fremstilles under hygiejniske forhold. Den bør spises samme dag som den er lavet og køber du den færdigpakket skal du være opmærksom på korrekt opbevaringstemperatur og holdbarhedsdato.
- Børn under 3 år må højst spise 25...
Brok (hernie)
Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.
Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.
Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.