Annonce

Annonce

Svar: Stadig meget sen sengetid


18. marts 2017

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Thomas´mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres lille drengs døgnrytme :)

Han lyder til at have det, man kalder for en sen søvnfase - det betyder, at han står sent op og sover sent hele dagen igennem og derfor også går sent til ro for natten. Og i princippet trives han rigtig fint med denne rytme. Han får den søvn, som han har behov for, han får 3 lure dagligt, har en længere vågenperiode om aftenen og det er helt normalt for hans alder - så alt i alt har han det godt :) MEN, - det er jo ikke ensbetydende med, at I synes det er så godt med denne rytme...

Derfor skal I vurdere, om I trives med hans sene søvnfase eller om I ikke gør. Hvis I selv er B-mennesker, der elsker at sove længe om morgenen og som gerne går sent i seng om aftenen, så passer tingene rigtig fint sammen. Men hvis du selv er morgenmenneske og starter dagen tidligt og derfor har rigtig svært ved at hænge sammen om aftenen, hvor Thomas er vågen, aktiv og bare rigtig gerne vil følge med, opleve og sanse verden, så kan det være rigtig svært at finde overskuddet til ham og få hverdagen til at hænge sammen... Og så kan det være nødvendigt at ændre lidt på hans rytme.

Og hos jer vil det være godt at starte dagen lidt før - fordi stå op tidspunktet naturligt sætter rytmen for resten af dagen. Det betyder, at hvis han f.eks. kunne stå op kl 08 i stedet for kl 10, så kunne han faktisk blive puttet til formiddagsluren kl 10 i stedet og på den måde ville hele rytmen naturligt ændre sig...

Så når du har givet ham mælk tidlig morgen kl 06/07 og herefter hjulpet ham videre i søvnen, så prøv om du omkring kl 08 eller hvad der nu kan være morgen hos jer, kan begynde at rumstere lidt omkring ham, trække gardinerne fra, kærtegne ham lidt osv. så han begynder at registrere, at det er tid til at vågne. Tag ham op, lad ham vågne kærligt og nænsomt, leg lidt med ham, pludre lidt osv. Og put ham så til en formiddagslur - og ikke som nu en morgenlur.

Det betyder, ...


Annonce

... at en rytme måske kunne se således ud:

Tidlig morgen 06/07: Ammes og sover videre.

Morgen 08: Begyndt at gøre tegn til at han skal vækkes blidt og starte dagen stille og roligt ved at trække gardinerne fra, kæregne ham, småpludre med ham osv.

Formiddag 10: Skiftes, ammes og puttes til formiddagslur, sover måske 1.5-2 timer

Frokost 12: Her vil han starte op med lidt smagsprøver af lidt grød, når han bliver lidt ældre, det er fint, at I venter lidt endnu :)

Leger, pludrer, snakker

Skiftes, ammes og puttes til middagslur - måske kl 14 - det afhænger af, hvor lang formiddagsluren er. Sover her måske et par timer, måske mere, det afhænger helt af formiddagslurens længde.

Sen eftermiddag/tidlig aften 17-17.30: Tilbydes her lidt grøntsagsmos - men først når I er startet op med grød til frokost, og det fungerer, så det venter lidt endnu... :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Sover herefter dagens 3. lur ligesom nu, og det er dagens korteste lur

Ammes ofte hyppigt i løbet af aftenen og fylder sig på den måde ekstra op til natten

Sen aften 22: Ammes og puttes til natten

Nat: Ammes og sover videre

Min tanke er, at hvis han starter dagen et par timer tidligere, end han gør lig en nu - altså f.eks kl 08 i stedet for kl 10, så vil hele hans dagsrytme kunne rykkes et par timer og dermed vil han kunne gå i seng kl 22 i stedet for kl 24. Det respekterer fortsat hans sene søvnrytme, samtidig med at det også sikrer jer en lidt tidligere sengetid...

I skal regne med, at hans søvnbehov er ca. 15 timer i døgnet. Og de fleste børn vil trives med 5 timers dagssøvn fordelt på 3 lure og 10 timers nattesøvn f.eks. fra kl 22 til 08...

Som sagt skal I ikke ændre noget, hvis I synes, det fungerer og du blot er i tvivl om, hvorvidt jeres dreng må have en sen søvnfase - det må han meget gerne. Men hvis det ikke passer ind i hverdagen og jeres rytme, så kan du godt forsøge at ændre lidt :)

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker videre, fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Episiotomi - Epis

Episiotomi eller Epis er, når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det, for at barnet bedre kan komme ud.

Der findes to typer af Episiotomi:

1. Man kan klippe lodret ned fra skedeåbningen til endetarmen. Dette klip heler ofte let op, men det anvendes ikke så meget mere, da der er risiko for, at klippet udvider sig og bliver længere, når barnets hoved passerer forbi - og derved...

Læs mere i Babylex

Babyalarm

Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.

Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.

De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.

För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!

Tack
/Erika


Annonce