Svar: Vågner alt for tidligt - 5 mdr.
Kære Lise
Tak for dit brev :)
Jeg kan godt forstå, du synes det er lidt for hårdt, hvis dagen skal starte kl 04.30 - det synes jeg også er alt for tidligt!
Har i et mørklægningsgardin i værelset? Det vil være en god idé, fordi det er med til at holde morgenlyset ude og det kan gøre, at hun måske kan sove en lille smule længere. Det løser nok ikke det hele, men det kan hjælpe lidt på vej. Mørklægningsgardin kan købes billigt flere steder...
Du skriver, at du forsøger at amme hende tilbage i søvn kl 04.30, men lige så snart du forsøger at tage brystet fra hende og flytte på hende, så vågner hun.. Kan du ligge ned og amme? Hvis du kan, så synes jeg, at du skal tage hende over til dig og amme hende liggende i din seng - og så lade hende sove videre ved siden af dig om morgenen. Jeg ved godt, at du som udgangpunkt bør flytte hende væk fra brystet - men lige nu tænker jeg, at det må prioriteres at I begge får sovet lidt længere, så dagen ikke starter så tidligt. Og hvis du ved at amme hende i din seng og derefter lader hende sove videre hos dig kan få hende til at sove videre, så synes jeg, at du skal gøre det.
I takt med, at hun begynder at sove lidt længere om morgenen og dermed sove en længere nattesøvn, så vil hendes dagssøvn naturligt afkortes - og så behøver du ikke længere vække hende om dagen... Det lyder dog rigtig fint med de 3 lure dagligt og sammenlagt vil jeg sige, at hvis hun kan sove 5 timer om dagen og 10 timer om natten, så er det super fint. Så kan du selv prøve at vurdere, hvordan de 5 timers dagssøvn bør fordeles for at hun trives bedst. Måske er det 2+2+1 time, måske er det 3+1.5+0.5 timer.. Det betyder ikke så meget, når blot hun samlet får sit søvnbehov dækket og stadig får de tre afbræk i løbet af dagen. De 10 timers nattesøvn kan f.eks. ligge fra kl 20 til 06...
Hvis du er nødt til at stå op med hende kl 04.30, så prøv om du kan gøre dette til en opvågning og ikke en vågenperiode, det vil sige, at hun skal puttes så hurtigt som muligt tilbage i seng.. du kan evt. her udnytte slyngevuggen, så efter amningen 04.30, så kan du putte hende i slyngevuggen og forhåbentlig med den lulle hende ind i søvnen igen. Så kortere opvågning om natten jo bedre, fordi det er med til at holde fast i jeres dagsrytme. Og når hun lige om lidt bliver 6 måneder, så må du gerne hjælpe hende med et fast stå op tidspunkt dagligt, fordi det er med til at sikre, at resten af dagen også følger med og dermed sikre jer lidt mere rytme :)
En skitseret dagsplan, kan se således ud:
Tidlig morgen 04.30: Ammes og forsøge at ...
... hjælpe hende videre i søvnen, enten ved at du sover sammen med hende eller ved at du putter hende i slyngevuggen.
Morgen 7.30-8: Tilbydes smagsprøver på lidt morgengrød, suppleres med frisk blød frugt i hånden at gumle på selv, evt. lidt frugtmos som topping, vand af kop.
Formiddag 9: Ammes og puttes til formiddagslur som nu
Frokost 12: Tilbydes lidt grøntsagsmos og i 6 måneders alderen begyndes med kød eller fisk i mosen. Suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende. Vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur mellem 13-14 som nu - tidspunktet afhænger af, hvor lang formiddagsluren har været
Eftermiddag 16-17: Tilbydes frisk blød frugt i hånden og lidt frugtmos, vand af kop.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Ammes og puttes til dagens 3. lur som ofte er dagens korteste lur
Aften 18: Tilbydes lidt grøntsagsmos og også her begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.
Ammes og puttes til natten 19.30-20
Sen aften 23: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster og puttes tilbage til egen seng - og forsøge at springe amningen kl 02 over og i stedet holde fast i amningen 04.30...
Som udgangspunkt skal børn ikke vækkes, men skal have lov til at sove, når de sover. Når det er sagt, så er det dog også vigtigt, at vi hjælper vores børn med at sove en vis mængde nattesøvn og en vis mængde dagssøvn - og nogle børn kan godt begynde at sove for lidt om natten og for meget om dagen, så der pludselig bliver vendt op og ned på nat og dag - og det fungerer naturligt ikke i længden. Ofte er løsningen dog ikke at vække barnet om dagen, men i stedet arbejde på at holde barnet sovende om natten - og f.eks. via amning sikre dette :) Og så se om ikke lillepigen af sig selv vil begynde at afkorte sin dagssøvn.
Men - hvis det viser sig, at hun ikke ændrer på sin dagssøvn, men begynder at sove for meget om dagen i forhold til natten, så kan det være nødvendigt at vække hende. Det er dog vigtigt ikke at fjerne søvnen fra hende, men bevidst hjælpe hende til så at sove på tidspunkter, hvor det er mere hensigtsmæssigt. Derfor skal du se på, hvor meget hun samlet sover, på hvilke tidspunkter osv. Og være fleksibel omkring hendes behov - så hun måske får lov til at sove en længere formiddagslur, men så naturligt sover kortere lure derefter... Ligesom hun naturligt skal have lov til at sove 3 lure dagligt, selvom de andre i mødregruppen måske begynder at kunne nøjes med 2 lure... :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke med hende fortsat:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Ærter
Fra 6 måneders alderen må barnet gerne få ærter. Ærter kan her koges til ærtemos og det samme kan gøres med andre bælgfrugter, som brune og hvide bønner, kigærter og linser.
Barnet optager bedst næring fra ærter og andre grøntsager, hvis de koges.
Fra 9-10 måneders alderen vil mange børn have stor glæde af at spise ærter, det er god træning for at øve pincetgreb og ærter kan fint gives sammen med rugbrød til frokost.
Ærter indeholder protein, samt...
Feber
Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.
Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.