Annonce

Annonce

Svar: Vågner alt for tidligt - 5 mdr.


16. marts 2017

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Lise

Tak for dit brev :)

Jeg kan godt forstå, du synes det er lidt for hårdt, hvis dagen skal starte kl 04.30 - det synes jeg også er alt for tidligt!

Har i et mørklægningsgardin i værelset? Det vil være en god idé, fordi det er med til at holde morgenlyset ude og det kan gøre, at hun måske kan sove en lille smule længere. Det løser nok ikke det hele, men det kan hjælpe lidt på vej. Mørklægningsgardin kan købes billigt flere steder...

Du skriver, at du forsøger at amme hende tilbage i søvn kl 04.30, men lige så snart du forsøger at tage brystet fra hende og flytte på hende, så vågner hun.. Kan du ligge ned og amme? Hvis du kan, så synes jeg, at du skal tage hende over til dig og amme hende liggende i din seng - og så lade hende sove videre ved siden af dig om morgenen. Jeg ved godt, at du som udgangpunkt bør flytte hende væk fra brystet - men lige nu tænker jeg, at det må prioriteres at I begge får sovet lidt længere, så dagen ikke starter så tidligt. Og hvis du ved at amme hende i din seng og derefter lader hende sove videre hos dig kan få hende til at sove videre, så synes jeg, at du skal gøre det.

I takt med, at hun begynder at sove lidt længere om morgenen og dermed sove en længere nattesøvn, så vil hendes dagssøvn naturligt afkortes - og så behøver du ikke længere vække hende om dagen... Det lyder dog rigtig fint med de 3 lure dagligt og sammenlagt vil jeg sige, at hvis hun kan sove 5 timer om dagen og 10 timer om natten, så er det super fint. Så kan du selv prøve at vurdere, hvordan de 5 timers dagssøvn bør fordeles for at hun trives bedst. Måske er det 2+2+1 time, måske er det 3+1.5+0.5 timer.. Det betyder ikke så meget, når blot hun samlet får sit søvnbehov dækket og stadig får de tre afbræk i løbet af dagen. De 10 timers nattesøvn kan f.eks. ligge fra kl 20 til 06...

Hvis du er nødt til at stå op med hende kl 04.30, så prøv om du kan gøre dette til en opvågning og ikke en vågenperiode, det vil sige, at hun skal puttes så hurtigt som muligt tilbage i seng.. du kan evt. her udnytte slyngevuggen, så efter amningen 04.30, så kan du putte hende i slyngevuggen og forhåbentlig med den lulle hende ind i søvnen igen. Så kortere opvågning om natten jo bedre, fordi det er med til at holde fast i jeres dagsrytme. Og når hun lige om lidt bliver 6 måneder, så må du gerne hjælpe hende med et fast stå op tidspunkt dagligt, fordi det er med til at sikre, at resten af dagen også følger med og dermed sikre jer lidt mere rytme :)

En skitseret dagsplan, kan se således ud:

Tidlig morgen 04.30: Ammes og forsøge at ...


Annonce

... hjælpe hende videre i søvnen, enten ved at du sover sammen med hende eller ved at du putter hende i slyngevuggen.

Morgen 7.30-8: Tilbydes smagsprøver på lidt morgengrød, suppleres med frisk blød frugt i hånden at gumle på selv, evt. lidt frugtmos som topping, vand af kop.

Formiddag 9: Ammes og puttes til formiddagslur som nu

Frokost 12: Tilbydes lidt grøntsagsmos og i 6 måneders alderen begyndes med kød eller fisk i mosen. Suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur mellem 13-14 som nu - tidspunktet afhænger af, hvor lang formiddagsluren har været

Eftermiddag 16-17: Tilbydes frisk blød frugt i hånden og lidt frugtmos, vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Ammes og puttes til dagens 3. lur som ofte er dagens korteste lur

Aften 18: Tilbydes lidt grøntsagsmos og også her begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.

Ammes og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster og puttes tilbage til egen seng - og forsøge at springe amningen kl 02 over og i stedet holde fast i amningen 04.30...

Som udgangspunkt skal børn ikke vækkes, men skal have lov til at sove, når de sover. Når det er sagt, så er det dog også vigtigt, at vi hjælper vores børn med at sove en vis mængde nattesøvn og en vis mængde dagssøvn - og nogle børn kan godt begynde at sove for lidt om natten og for meget om dagen, så der pludselig bliver vendt op og ned på nat og dag - og det fungerer naturligt ikke i længden. Ofte er løsningen dog ikke at vække barnet om dagen, men i stedet arbejde på at holde barnet sovende om natten - og f.eks. via amning sikre dette :) Og så se om ikke lillepigen af sig selv vil begynde at afkorte sin dagssøvn.

Men - hvis det viser sig, at hun ikke ændrer på sin dagssøvn, men begynder at sove for meget om dagen i forhold til natten, så kan det være nødvendigt at vække hende. Det er dog vigtigt ikke at fjerne søvnen fra hende, men bevidst hjælpe hende til så at sove på tidspunkter, hvor det er mere hensigtsmæssigt. Derfor skal du se på, hvor meget hun samlet sover, på hvilke tidspunkter osv. Og være fleksibel omkring hendes behov - så hun måske får lov til at sove en længere formiddagslur, men så naturligt sover kortere lure derefter... Ligesom hun naturligt skal have lov til at sove 3 lure dagligt, selvom de andre i mødregruppen måske begynder at kunne nøjes med 2 lure... :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke med hende fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Opkast - baby og børn

Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.

Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...

Læs mere i Babylex

Ruskevold

Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.

Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.

Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for dine mange professionelle og anvendelige svar. De har været os til rigtig stor gavn og hjulpet til at stå på egne ben.

Tak for denne brevkasse, som er fantastisk

Hilsen Theas mor og far


Annonce