Svar: Vække, når mor skal på arbejde - 7 mdr.
Kære LS
Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring hvorvidt du skal vække din datter om morgenen, så hun ser, at du går :)
Nej, det synes jeg ikke, at du skal. Det er rigtig dejligt for hende, hvis hun kan få lov til at sove længere og måske vågne af sig selv - og hun har jo sin far hos sig, som hun kender rigtig godt, er tryg ved og som elsker hende højt. Når hun vågner er hun ikke alene eller et fremmested, hun er i trygge rammer og sammen med sin far :)
Det lyder så fint med jeres planer om en gradvis overgang og at du f.eks. starter med at stå tidligere op nogle dage, hvor hun så naturligt vågner sammen med far. Så du er der, men ikke lige ved siden af hende. Det er dejligt at far også har mulighed for at holde lidt barsel, det er guld værd for de to og samtidig kan du koncentrere dig lidt mere om dit arbejde.
Det er fint med de 5 amninger lige nu, men stille og roligt vil det være rigtig godt, hvis du trapper ned til 4 amninger og dermed fjerner brystet før formiddagsluren. På den måde vænnes hun til at skulle sove uden at få brystet og det vil gøre det betydeligt lettere for far at putte hende, når han holder barsel, hvis hun ikke er afhængig af brystet for at skulle sove.
Når hun bliver 8 måneder, vil det være rigtig fint med 3 amninger i døgnet og da hun her skal passes i dagtimerne betyder det, at det vil være amningen før middagsluren, som så fjernes. De 3 amninger må således ligge aften, sen aften og tidlig morgen. Alternativt måske eftermiddag (når hun hentes), aften og sen aften. Det kan være en ...
... rar måde for hende at mødes på og det kan være bedre at hun ammes eftermiddag end tidlig morgen, fordi mælken tidlig morgen godt kan påvirke hendes indtag af morgenmad...
Det anbefales, at I bruger modermælkserstatning eller udmalket modermælk i hendes grød og mos - og IKKE giver hende sesam/mandelmælk. Sundhedsstyrelsen skriver:
"Sojadrik, risdrik, havredrik og mandeldrik har intet med mælk at gøre og kan hverken anvendes som modermælkserstatning eller som fuldgyldige alternativer til komælk".

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis jeres datter har mælkeallergi, så kan du godt bruge lidt mandelmælk i madlavningen i f.eks. sammenkogte retter eller du kan bruge det til at lave sovs, så I på den måde kan spise det samme. Men det har ikke noget naturligt indhold af de vitaminer og mineraler, som hun har behov for og derfor anbefales modermælkserstatning. Har hun mælkeallergi, kan du bruge specielerstatning eller du kan malke ud og give hende udmalket modermælk i grød og mos.
Derudover skal du være opmærksom på hendes jernindtag og sikre dig, at hun får en varieret og jernholdig kost. Bruger du modermælkserstatning i hendes grød og mos, så får hun naturligt en vis mængde jern derigennem. Det er vigtigt, at hendes frokost og aftensmad indeholder f.eks. kød eller fisk, for at hun får nok jern derigennem. Jernholdig mad er bl.a. kød og fisk, grøntsager, grød og groft brød. Og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du f.eks. variere med de færdiglavede grødprodukter, som er tilsat jern...
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Stå selv
Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.
Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.
At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...
Pudendusblokade ved fødsel
Pudendusblokade er en bedøvelse af skeden og mellemkødet, som kan gives til kvinder, der er i fødsel.
Blokaden lægges oppe i skeden i slutningen af presseperioden, og den modvirker den voldsomme udspilingsfornemmelse, man føler, lige før barnet bliver født. Desuden virker blokaden bedøvende på mellemkødet, hvis man skal syes lige efter fødslen.
Pudendusblokaden er for de fleste lidt ubehagelig at få lagt, og den kan dæmpe presseveerne, så man som kvinde ikke kan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.
For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.
Tak fra en taknemmelig mor