Svar: Fra slyngevugge til tremmeseng
Kære M
Tak for dit brev og velkommen til :)
Jeres dreng har lige så meget brug for sammenhængende nattesøvn, som du selv har, så derfor er det rigtig godt, at du nu gerne vil hjælpe ham med at komme videre i søvnen om natten, uden at han behøver for meget bevægelse - for det er netop bevægelse og det at blive vugget, som han er blevet uhensigtsmæssigt afhængig af. Jeres dreng har et søvnassociationsproblem.
Søvnassociationer er det vi forbinder med at skulle sove. De er de ritualer vi har omkring vores søvn - både, når vi skal falde i søvn og også når vi skal videre i søvnen om natten.
Der er gode søvnassociationer:
Sutteklud, bamse, godnathistorie, ”sshhh”, kærtegn, det 3. øje, som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.
Der er mindre gode søvnassociationer:
Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn eller i slyngevugge.
De gode søvnassociationer er gode, fordi de lærer jeres dreng at falde i søvn selv. Han lærer at sove i sin seng og han forbinder sin seng med det sted, hvor han skal sove. De mindre gode søvnassociationer er mindre gode, fordi de gør ham afhængig af dig eller af far. Hvis han er afhængig af at blive vugget og være i bevægelse for at kunne sove, så er det en uhensigtsmæssig søvnassociation. Så kommer man nemlig ind i den problemstilling, at han ikke er i stand til at komme videre i søvnen uden at du eller far vugger ham igen og igen... og igen...
Det er rigtig fint, at du om dagen også bruger barnevognen, så han lærer at sove uden at være i sin slyngevugge. Men også her vugger eller triller du ham i længere tid og du bør - både dag og aften - forsøge at skære i behovet for bevægelse. Det betyder, at du lige nu skal putte ham, som du plejer og også vugger ham lidt, men når han er stille, så holder du ham stille, græder eller klynker han, så vugger du ham eller triller ham i barenvognen, men lige så snart han er stille, så holder du ham stille. På den måde kan du stille og roligt lære ham, at det er okay bare at ligge og kikke, og han behøver ikke være i bevægelse hele tiden for at kunne sove.
Derudover vil det være rigtig godt, hvis du kan bruge beroligende lyde, når du putter. Det kan være ”sshh-sssh” eller "ssåå-såå", det er de små ord, I ofte også bruger, når I trøster ham. Du kan også introducere en spilledåse eller anden form for beroligende musik, som tændes hver gang han skal sove, og som dermed forbindes med søvn og ro.
Start med at introducere beroligende ord, beroligende lyde osv. om dagen og når det fungerer der, så kan du begynde at overføre rutinerne til aftenen og natten.
En putteklud kan også være en idé - men han er for lille til at kunne bruge den bevidst. Den kan dog skabe lidt fornemmelsen af at have "stof ved ansigtet" og derfor minde lidt om det at ligge i en slyngevugge...
Du kan også ...
... overveje om han kunne have glæde af en sovepose. Det kan give han følelsen af at blive holdt og lidt samme "hule fornemmelse", som slynge vuggen måske giver ham.. Det er dog ikke sikkert, at det vil fungerer med den alder han har nu, hvor han motorisk er meget aktiv og derfor har brug for at kunne skifte meget stilling om natten. Det kan faktisk også være forklaringen på, at han protesterer mod slyngevuggen om natten og bliver ked af det eller irriteret over at ligge i den - at den forhindrer ham i at skifte stilling. Det kan derfor ikke udelukkes, at han vil finde ro i tremmesengen, hvis du blot beslutter dig at putte ham i den...
Ellers kan det være en god idé at sætte slyngevuggen op der, hvor du ønsker, at han skal lære at sove, altså hen over tremmesengen, så stedet og omgivelserne er de samme.
Du kan også overveje om han vil have glæde af en sengehimmel for at give samme fornemmelse af at ligge i en hule. Du kan overveje om du vil bruge f.eks. brio-bedrockers eller hjul på sengen, for stadig at kunne vugge ham lidt i en overgang til at skulle sove i en stillestående seng. Vælger du denne løsning er det vigtigt, at du også her vugger mindre og mindre, holder sengen stille, når han er stille og kun bevæger sengen ganske lidt, når han klynker eller protesterer.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er også vigtigt, at du lader ham mærke, at du er der. Brug dine hænder på hans krop, put ham evt. på maven i tremmesengen og stil dig og stryg ham kærligt op og ned over ryggen og blenumsen, så du hjælper ham til fysisk ro netop med dine hænder. Ligger han på siden kan du vugger ham lidt ved at holde dine hænder på hans hofte, så han igen er lidt i bevægelse, men dog ligger i sin tremmeseng imens. Med den alder han har, er det vigtigt, at han ikke føler sig alene og han vil naturligt have ekstra behov for at mærke dig tæt på.
Jeg kan ikke ud af dit brev se, om du ammer eller om du giver flaske. Hvis du ammer ham, kan du også vælge at lægge dig med ham i dobbeltsengen og amme ham der, når han skal sove. Her er det dog vigtigt, at han ikke falder i søvn med brystet, men at han når dertil, hvor han spiser hos dig, slipper, smiler til dig og triller om på siden og sover. Det kan være en måde at lære ham at falde i søvn på, hvor han ligger ned og ikke skal bevæges.
Hvis han får flaske, kan du med fordel tilbyde ham denne i tremmesengen, så han ikke skal flyttes fra din favn efter at have fået flasken og naturligt nok vil protestere mod dette skift. Det er svært at komme fra en vuggende favn til en stillestående seng... Sørg for at elvere hans hovedgærde, så han ikke ligger helt fladt og giv ham så flasken i sengen. Sørg for at han igen ikke falder i søvn med flasken i munden, men slipper, smiler til dig, triller om på siden og sover :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Episiotomi - Epis
Episiotomi eller Epis er, når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det, for at barnet bedre kan komme ud.
Der findes to typer af Episiotomi:
1. Man kan klippe lodret ned fra skedeåbningen til endetarmen. Dette klip heler ofte let op, men det anvendes ikke så meget mere, da der er risiko for, at klippet udvider sig og bliver længere, når barnets hoved passerer forbi - og derved...
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.
NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.
De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!
Tak fra drengens forældre