Svar: 7 måneder og tidlig rytme
Kære Rikke
Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres dagsrytme :)
Det lyder som om, at jeres dreng har en tidlig søvnfase - det betyder egentlig bare, at han står tidligt op, sover tidligt hele dagen igennem og går tidligt i seng - og det må han gerne have.
Hos voksne taler vi om A- og B-mennesker og hos børn om Lærker og Ugler. Lærkerne falder ofte let i søvn om aftenen, de er trætte sidst på dagen, har svært ved at koncentrere sig – det er dejligt at komme i seng. For lærkerne er morgenen den bedste tid på dagen – de vågner, de er udhvilede, de føler sig friske – de elsker at komme op og starte dagen, og de vågner ofte kl 05 ...
Uglerne derimod, de kan ikke lide at stå op, de elsker aftener, - aftenen er den bedste tid på dagen, der er der de er mest årvågne, aktive, effektive – der tænker de bedst, der leger de bedst.
Om man er det ene eller det andet, betyder egentlig ikke noget, man kan fint trives med begge ting - det bliver først rigtigt en udfordring, hvis man er B-mennesker og får en lille Lærke - for så vil det naturligvis være rigtig svært at skulle tidligt op...
Det er for tidligt at sige, hvorvidt jeres dreng er det ene eller det andet, men lige nu har han en tidlig søvnfase og han trives rigtig godt med det. Det passer ham fint at starte dagen tidligt, han nyder at komme op og han er rigtig træt om aftenen og sover så kl 19 - og som udgangspunkt skal I ikke ændre noget, som fungerer... Så hvis du kan holde ud, at han starter dagen tidligt, så fortsæt som du gør lige nu - giv ham flasken tidlig morgen, se om han på den måde kan blive liggende lidt længere i sengen og nyd så i stedet, at I har aftenerne for jer selv, fordi han går tidligt til ro...
Hvis du gerne vil forsøge at rykke lidt på hans tider, så han måske kan gå lidt senere i seng og dermed måske også starte dagen en lille smule senere, så kan det være en god idé at lægge et bad ind mellem formiddagslur og middagslur. På den måde aktiveres han rigtig godt både motorisk og mentalt og kan puttes lidt senere til sin middagslur. Når han stå senere op fra den, vil han ofte også gå lidt senere i seng.
Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, ser derfor således ud:
Tidlig morgen ...
... 05/06: Flaske i sengen, så dagen ikke starter alt for tidligt og måske kan han sove lidt længere...
Morgen 7.30: Havregrød med frugtmos og frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop..
Puttes til første lur kl ca. 8 som nu
Formiddag 10: Tilbydes frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop. Du kan også begynde at tilbyde ham små bitter bidder af en blød bolle med smør, hvis du skønner, at han kan kapere dette.
Kommer i bad, frotteres rigtig godt med håndklædet, smøres med lidt creme eller lignende efter behov.
Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden ligesom nu. vand af kop. Giv gerne en variation mellem hjemmelavet og færdiglavet babymos til frokost, så han får en stor variation af forskellige grøntsager, kød og fisk :)
Flaske og puttes til middagslur ca kl 13, måske endda lidt senere nogle dage

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Eftermiddag 16: Tilbydes flerkornsgrød med frugtmos som topping og frisk blød frugt i hånden, vand af kop.
Aften 18: Udgangspunktet mere og mere familiemad, kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Der skal være moset mad og mad med mere og mere bid. Suppleres med kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen eller lignende i hånden, vand af kop.
Flaske og puttes til natten 19.30-20
Sen aften 23-24: Flaske, som gives mere eller mindre i søvne.
Det kan være en fordel at give ham flaske sen aften, fordi den også kan være med til at sikre, at han ikke vågner kl 05, fordi han reelt er meget sulten.. En flaske kan ofte gives mere eller mindre i søvne, uden at du således behøver vække ham, men blot prøver at komme den i munden på ham og ser om han så drikker, tager imod. Du bør elevere hans hovedgærde, så han ikke ligger helt fladt. Du kan give den før du selv går i seng.
Hvis han tager imod den, så er det fint. Hvis han afviser, så må du undvære den og så kan det godt være, at du skal forsøge med en ekstra flaske i løbet af dagen som nu (eftermiddag er at foretrække) ... Og du bør bruge mme hans grød og mos til han er 12 måneder - i alt det mad, som kun er til ham.
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat:)
Og rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Babymassage
Babymassage er en systematisk blød og blid form for massage, som oprindeligt stammer fra Indien. Nogle børn nyder at få babymassage, hvor andre børn ikke bryder sig særlig meget om det.
De fleste forældre vil, uden at tænke over det, naturligt have lyst til at kærtegne og berøre deres lille barn. Følg din egen lyst til hvad du og barnet godt kan lide. Børn har bedst af at blive rørt på en måde, hvor det er barnets reaktioner og signaler der er styrende.
Børn har...
Klumpfod
Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.
Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.
Drenge fødes hyppigere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Det kan ikke siges for mange gange. Din bog om barnets søvn er helt fantastisk og hver gang jeg læser i den giver den mig ro i stedet for at stresse over at mit barn ikke nødvendigvis sover 16-20 timer i døgnet i en alder af 3 mdr, som man læser mange andre steder.
Hilsen mor til pige på 3 måneder