Svar: Middagsluren skal den helt droppes?
Hej med jer
Tak for jeres brev :)
Overgange er altid svære. Det er svært at gå fra to til en middagslur, og det er svært, når middagsluren helt skal springes over. Og det vil ofte være sådan, at hun i en periode, vil have brug for sin lur nogle dage og andre dage fint kan springe den over.
Hos jer har hun stadig brug for middagsluren i hverdagene, men klarer sig fint uden i weekenden, og det er i princippet rigtig fint. Hvis I kører denne rytme gennem længere tid, kan det godt ændre sig lidt af sig selv. Når hun ikke har sovet middagslur i weekenden, så vil hun naturligt komme tidligere i seng søndag aften og vil derfor være mindre træt om mandagen, så her burde middagsluren naturligt af sig selv blive kortere, så hun dermed også kan puttes lidt tidligere mandag aften, og på den måde kan rytmen stille og roligt ændre sig mere eller mindre af sig selv.
MEN, det afhænger dog af, hvor tidligt hun skal op. For hvis hun sover længere om morgenen i weekenden, så bliver det naturligt også lettere for hende at springe middagsluren over der. Hvis hun i hverdagen vækkes, fordi I skal på arbejde og ud af døren, så vil behovet for middagslur naturligt være der længere. Derfor er I også nødt til at se på, hvor meget søvn hun samlet får, og hvad tid hun kommer op.
De fleste børn på 2.5-3 år, har brug for 12.5-13 timers søvn i døgnet. Ofte fordelt sådan, at ...
... barnet sover 11 timer om natten og 1.5-2 timer om dagen. Og de fleste børn er over 3 år, før de kan undvære middagsluren helt...
I kan godt prøve at tale med vuggestuen om, hvorvidt de vil vække jeres datter efter 1.5 times middagslur, for på den måde at hjælpe hende ind i en rytme, hvor hun så måske kan gå lidt tidligere i seng om aftenen. Men ellers er det ofte en bedre idé, at I arbejder på at få putte hende tidligere om aftenen ved gradvist at rykke hendes puttetidspunkt frem, så hendes nattesøvn på den måde naturligt forlænges. Og i takt med at nattesøvnen bliver længere, vil hun naturligt ofte selv afkorte sin dagssøvn.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Derfor er jeg lidt tilbage til at den rytme, som I har i weekenden, hvor hun kommer i seng i god tid om aftenen, burde give en lidt kortere middagssøvn mandag, så hun kan komme tidligere i seng mandag aften og derfor igen sove en lidt kortere lur tirsdag osv. Og hvis dette så ikke er tilstrækkeligt, så synes jeg, det lyder okay, at I taler med vuggestuen om ca 1.5 times middagslur - men ikke fjerne den helt :)
Er mor hjemme på barsel? Så kunne det også være, at I skulle lade storesøster sove lidt længere om morgenen, aflevere hende senere i vuggestuen, og dermed kan hun bedre undvære middagsluren eller klare sig med en kortere lur og komme tidligere i seng...
Jeg håber, I kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Sexliv
Der er meget forskelligt hvornår både kvinden og manden har lyst til at genoptage sexlivet efter en fødsel. For nogle par går der mange måneder før de begge er parate.
Mange tror at det kun er kvinden der skal være parat, fordi det jo er hende der har født, men mænd der har oplevet deres kone føde og har set barnet komme ud af vagina, kan også have svært ved at genoptage sexlivet.
Efter fødslen er kvindes hormonbalance anderledes, end før hun blev gravid, og en...
Sele til barnevogn
Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.
Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.
Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.