Annonce

Annonce

Svar: 4 mdr - mad?


23. februar 2017

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Simone

Tak for dit brev - jeg vil meget gerne dele lidt tanker med jer :)

Det lyder som om, at Lilli så småt er ved at vise sig parat til lidt skemad. I hvert fald lyder det som om, at hun holder hovedet fint, drejer hovedet bevidst efter maden og også følger maden med øjnene - hvis hun sidder hos dig og du spiser. Og det er et godt tegn.

Åbner hun munden bevidst, når du tilbyder hende d-dråber? Så ved hun også, hvad skeen er... Et andet tegn kan være, at hun er begyndt at savle mere. Det er tegn på, at der sker nogle enzymændringer, som gør at hun bedre vil kunne nedbryde føden.

Jeg synes bestemt ikke, at du skal skære ned i Movicol. Det er netop vigtigt at holde maven igang, når hun starter med skemad, og hun har brug for Movicol til dette lige nu. I takt med at hun så begynder at spise mere skemad, så kan du prøve at vurdere, hvor meget du skal skære ned i Movicol, og hvor meget du så kan hjælpe hendes mave naturligt igang netop ved f.eks. at tilbyde lidt sveskemos eller lignende - så hen af vejen kan du justere op og ned i Movicolen alt efter, hvordan hun reagerer på det hele - men lige nu synes jeg, du skal give hende den dosis, som du fornemmer fungerer bedst for hende og ikke trappe hende ud.

Derudover så vil det være rigtig godt, at du kun giver hende smagsprøver i starten. Det vil sige måske 2-3 til max 5 skefulde og gerne sammen med lidt vand af en kop. Jeg vil foreslå dig, at du starter op til frokost, og stille og roligt kan du så øge hendes indtag. Når hun kan spise 1/2 dl. og det virker til at fungere, hendes mave kan følge med osv. så kan du begynde at give hende lidt mos om aftenen og dermed tilbyde skemad to gange dagligt. Det kan være bedre at tilbyde hende 1/2 dl. to gange dagligt, og hun så drikker sin mælk - end at give hende 1 dl., og hun så ikke drikker mælk nok eller måske afviser bryst eller flaske - netop for at holde maven igang.

I ...


Annonce

... begyndelsen vil det netop være vigtigt at skemaden kommer ud over hendes vanlige indtag af mælk. Skemaden må ikke erstatte mælken, og derudover skal hun så have vand af kop, som også bliver en naturlig del af hendes væskeindtag :)

Du kan starte med smagsprøver af majs, boghvede, ris, hirse, quinoa. Grød lavet af meltyperne giver en mere cremet konsistens. Vær opmærksom på ikke at give risgrød dagligt på grund af arsenindholdet, og start ikke med quinoa på grund af proteinindholdet. Lad ris og quinoa indgå som en variation med de øvrige grødtyper.

I begyndelsen kan du med fordel lave grøden med din udmalkede mælk eller med en af de typer erstatning, som du normalt giver hende - så hun får noget, som hendes mave er vant til og derfor bedre kan kapere. Start derfor ikke op med endnu en ny type erstatning...

Og når hun begynder at kunne spise 1/2-3/4 dl. grød, så kan du begynde at komme f.eks. lidt sveskemos eller lignende på som topping - som du også har gjort til din dreng, da han var yngre :)

En dagsplan kan se således ud:

Tidlig morgen: Ammes og sover videre, vågner evt. og har behov for en lille ekstra amning, når dagen begynder

Formiddag: Ammes/flaske og puttes til formiddagslur


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Frokost: Tilbydes smagsprøver på lidt grød, vand af kop.

Ammes/flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag: Ammes/flaske og puttes til dagens 3. lur

Aften: Ammes/flaske og puttes til natten

Sen aften: Ammes/flaske og sover videre

Midt nat: Ammes og sover videre

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - og derudover vil jeg anbefale dig meget min bog "Helens bog om børn og mad". I den guides du igennem de første smagsprøver til mad i stykker og familiemad. Der er dagsplaner til hver måned, der er opskrifter, et fødevareregister osv. så du kan slå op, hvis der er noget du er i tvivl om, hvorvidt hun må få, hvornår og hvordan :)

Rigtig meget held og lykke - og fortsat god lørdag!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vestibulærsans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Vestibulærsansen registrerer hovedets bevægelser i forhold til tyngekraften, og den hjælper os med at finde ud af, hvad der er op og ned, når vi bevæger os. Dette sker via receptorer, som er beliggende i det indre øre....

Læs mere i Babylex

Ruskevold

Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.

Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.

Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.

Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.

Kærlig hilsen Stine


Annonce