Annonce

Annonce

Svar: 4 mdr - mad?


23. februar 2017

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Simone

Tak for dit brev - jeg vil meget gerne dele lidt tanker med jer :)

Det lyder som om, at Lilli så småt er ved at vise sig parat til lidt skemad. I hvert fald lyder det som om, at hun holder hovedet fint, drejer hovedet bevidst efter maden og også følger maden med øjnene - hvis hun sidder hos dig og du spiser. Og det er et godt tegn.

Åbner hun munden bevidst, når du tilbyder hende d-dråber? Så ved hun også, hvad skeen er... Et andet tegn kan være, at hun er begyndt at savle mere. Det er tegn på, at der sker nogle enzymændringer, som gør at hun bedre vil kunne nedbryde føden.

Jeg synes bestemt ikke, at du skal skære ned i Movicol. Det er netop vigtigt at holde maven igang, når hun starter med skemad, og hun har brug for Movicol til dette lige nu. I takt med at hun så begynder at spise mere skemad, så kan du prøve at vurdere, hvor meget du skal skære ned i Movicol, og hvor meget du så kan hjælpe hendes mave naturligt igang netop ved f.eks. at tilbyde lidt sveskemos eller lignende - så hen af vejen kan du justere op og ned i Movicolen alt efter, hvordan hun reagerer på det hele - men lige nu synes jeg, du skal give hende den dosis, som du fornemmer fungerer bedst for hende og ikke trappe hende ud.

Derudover så vil det være rigtig godt, at du kun giver hende smagsprøver i starten. Det vil sige måske 2-3 til max 5 skefulde og gerne sammen med lidt vand af en kop. Jeg vil foreslå dig, at du starter op til frokost, og stille og roligt kan du så øge hendes indtag. Når hun kan spise 1/2 dl. og det virker til at fungere, hendes mave kan følge med osv. så kan du begynde at give hende lidt mos om aftenen og dermed tilbyde skemad to gange dagligt. Det kan være bedre at tilbyde hende 1/2 dl. to gange dagligt, og hun så drikker sin mælk - end at give hende 1 dl., og hun så ikke drikker mælk nok eller måske afviser bryst eller flaske - netop for at holde maven igang.

I ...


Annonce

... begyndelsen vil det netop være vigtigt at skemaden kommer ud over hendes vanlige indtag af mælk. Skemaden må ikke erstatte mælken, og derudover skal hun så have vand af kop, som også bliver en naturlig del af hendes væskeindtag :)

Du kan starte med smagsprøver af majs, boghvede, ris, hirse, quinoa. Grød lavet af meltyperne giver en mere cremet konsistens. Vær opmærksom på ikke at give risgrød dagligt på grund af arsenindholdet, og start ikke med quinoa på grund af proteinindholdet. Lad ris og quinoa indgå som en variation med de øvrige grødtyper.

I begyndelsen kan du med fordel lave grøden med din udmalkede mælk eller med en af de typer erstatning, som du normalt giver hende - så hun får noget, som hendes mave er vant til og derfor bedre kan kapere. Start derfor ikke op med endnu en ny type erstatning...

Og når hun begynder at kunne spise 1/2-3/4 dl. grød, så kan du begynde at komme f.eks. lidt sveskemos eller lignende på som topping - som du også har gjort til din dreng, da han var yngre :)

En dagsplan kan se således ud:

Tidlig morgen: Ammes og sover videre, vågner evt. og har behov for en lille ekstra amning, når dagen begynder

Formiddag: Ammes/flaske og puttes til formiddagslur


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Frokost: Tilbydes smagsprøver på lidt grød, vand af kop.

Ammes/flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag: Ammes/flaske og puttes til dagens 3. lur

Aften: Ammes/flaske og puttes til natten

Sen aften: Ammes/flaske og sover videre

Midt nat: Ammes og sover videre

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - og derudover vil jeg anbefale dig meget min bog "Helens bog om børn og mad". I den guides du igennem de første smagsprøver til mad i stykker og familiemad. Der er dagsplaner til hver måned, der er opskrifter, et fødevareregister osv. så du kan slå op, hvis der er noget du er i tvivl om, hvorvidt hun må få, hvornår og hvordan :)

Rigtig meget held og lykke - og fortsat god lørdag!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barnløshed

De fleste par har en naturlig forventning om blive forældre på et tidspunkt. Men for nogle sker det dog ikke bare af sig selv.

Hvis man som par forsøger at blive gravide gennem et år, uden at de lykkes, så betragtes det som ufrivilligt barnløshed. Statistikken siger, at ca 80 % vil bliv gravide i løbet af et år.

Årsagerne til at man ikke bliver gravid kan være rigtig mange og det tager tid at finde frem til den rigtige behandling for det enkelte par. Derudover er...

Læs mere i Babylex

Smile

Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!

Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.

Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.

Jo mere du kan smile, pludre og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.

Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger


Annonce