Annonce

Annonce

Svar: Sygdom og ændrede rutiner


23. februar 2017

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Hej med dig

Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring rutiner :)

Som udgangspunkt er faste rutiner rigtig dejligt for små børn. De faste rutiner betyder genkendelighed og genkendelighed er tryghed - barnet ved, hvad der skal ske. Hvis I har faste rutiner omkring søvn, måltider osv. så ved barnet, at nu er det spisetid, nu er det sovetid osv. og det hjælper barnet på vej.

Men alle rutiner og alle gode vaner kan ændres under sygdom, og til en vis grad skal der naturligvis være plads til disse ændringer. Det betyder, at han måske vil ændre på sine puttetider og spisetider, fordi han måske sover på tidspunkter, som han normalt ikke sover på - sygdom, feber osv. kan gøre hans behov for søvn større. Men det kan måske stadig godt lade sig gøre at holde nogelunde rutiner omkring f.eks. måltider - så når han bliver sat til bords, så sidder han stadig i sin høje stol, får stadig hagesmækken på osv. som han plejer - og netop rutinerne vil måske hjælpe ham til at spise lidt, selvom han ikke er helt frisk.

Måden du skifter ham på, vasker ham, smører ham med lidt creme, giver ham nattøj på, børster hans tænder osv. vil også kunne være nogenlunde, som det plejer at være, så rutinerne stadig hjælper ham med ...


Annonce

... at finde ud af, at det er sovetid, og hjælper ham med at koble fra og falde i søvn. Så på den måde vil rutinerne være de samme.

Men det kan godt være, at han har brug for ekstra nærhed og tryghed, når han skal sove. At han har brug for at sidde lidt mere på skødet, brug for at du holder ham i hånden og brug for at mærke dig - netop fordi han er syg, og det skal der naturligvis være plads til :)

Du skal derfor forsøge at finde balancen mellem at bibeholde de gode rutiner I har, og som netop kan hjælpe ham igennem sygdomsperioden, og samtidig også være lidt fleksibel netop fordi han er syg og dermed ikke helt frisk og ikke har samme overskud, som normalt....


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og når han så begynder at blive mere frisk igen, så vil det være rigtig godt, at du igen begynder at se lidt på de faste sove- og spisetider, så du hjælper ham ind i den dagsrytme, som du ved at han normalt trives med og som passer til den hverdag, som han forventes at skulle have :)

Så - i sygdomsperioder skal han naturligvis have lov til at ændre lidt søvnvaner og spisevaner, og når han så er ved at blive rask, så må I forsøge at komme tilbage til den gamle rytme igen :)

Håber I klare jer igennem de næste måneder uden for meget sygdom :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.

Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?

Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...

Læs hele brevet og Helens svar


13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.

Skoldkopper, bedsteforældre og smitte

Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...

Læs hele brevet og Helens svar


24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.

Tredagesfeber

Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...

Læs hele brevet og Helens svar


24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.

Vil kun sove lur i vikle

Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...

Læs hele brevet og Helens svar


26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.

Psykisk reaktion på vaccine?

Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klumpfod

Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.

Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.

Drenge fødes hyppigere...

Læs mere i Babylex

Dåb

Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.

I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.

Før dåben skal I vælge mindst 2 og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!

Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!


Annonce