Svar: Aftenflaske - 4 mdr.
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Når børn får flaske, er det ikke altid muligt at skabe en rytme, hvor flasken naturligt indgår som en del af putteritualet - det er lidt lettere, når man ammer, fordi barnet så kan få en "trøstetår", før det skal sove og dermed blive fyldt lidt ekstra op før søvnen.
Lige nu vil det derfor være rigtig godt, at I forsøger at følge hans rytme og behov, og det lyder rigtig fint, at han spiser ca. hver 3. time og nogle gange går der måske lidt mere imellem hver flaske. Prøv om I kan vurdere behovet for flaske lidt efter, hvor lang en lur han tager - så hvis han har sovet en lang lur på et par timer, så vil han måske være sulten og have brug for flasken med det samme han vågner - men har han kun sovet 45 minutter, så behøver han måske ikke flasken med det samme, men kan godt vente en times tid eller lignende, før han så behøver den og på den måde kommer flasken måske til at ligge midt i den periode er er fra han vågner og til han skal sove igen... og andre gange kommer det så måske til at passe, at han får sin flaske kort før han skal puttes. Og den fleksibilitet er I nødt til at give ham.
Derudover tænker jeg, at tiden arbejder for jer her. I takt med at han bliver ældre, begynder at ændre lidt på sin søvnrytme, har længere vågne perioder, begynder med skemad og spiser skemad flere gange dagligt, så vil rytmen og tidspunktet for flaske naturligt ændre sig. Og det vil være rigtig godt, at I på sigt arbejder mod en rytme, hvor han tilbydes skemad og vand af kop, når han vågner af en lur - og så tilbydes flasken før han skal sove. På den måde skaber I plads i maven til begge dele samtidig med at han så naturligt får mælk før han skal sove og dermed forhåbentlig begynder at kunne sove en længere lur, før han vågner og er sulten igen :)
Den rytme I har lige nu lyder helt fin og det er helt okay, at han har brug for en ekstra lur fordi han starter dagen tidligt :) Det lyder også aldersvarende rigtigt, at han nogle gange ikke kan være vågen i mere end 1.5 time, før han er træt og har brug for at sove igen - og så skal I naturligvis putte ham og give ham den søvn, som han viser behov for :)
Og ja - at han begynder at vågne mere om natten kan godt være tegn på, at han har brug for mere mad. I første omgang vil det ofte være godt at give ham mere mælk, det kan være han har behov for en ekstra flaske i døgnet eller har behov for lidt mere mælk i hver flaske, og hvis du så fornemmer, at det ikke er nok - så kan du godt begynde med lidt skemad. ...
... Der er dog også andre tegn, som er vigtige at lægge mærke til :)
Det er f.eks. vigtigt, at han kan holde hovedet og drejer hovedet bevidst efter skeen, ligesom det er vigtigt, at han åbner munden bevidst, når du f.eks. tilbyder ham d-dråberne... Det er godt, hvis hans mave fungerer fint og han ikke har problemer med forstoppelse eller lignende, ligesom mange børn også begynder at savne, som tegn på, at der sker nogle enzymændringer i spyttet, der gør dem bedre i stand til at bearbejde og nedbryde den fastere føde. Du vil sandsynligvis også se, at han begynder at interessere sig meget for den mad, du selv kommer i munden, hvis du sidder med ham på skødet, når du spiser :)
Jeg anbefaler, at man starter op om dagen f.eks. formiddag eller frokost og at du starter med små mængder - bare smagsprøver i starten, for at han vænnes gradvist til den lidt fastere føde. Stille og roligt øges mængden og når han begynder at kunne spise måske ¾ dl og maven fungerer godt og han virker til at trives med det, så kan du øge ham til to måltider dagligt og således starte op med lidt skemad om aftenen. Du kan give grød til frokost og mos til aften, så han på den måde får lidt variation. Og på den måde får dagen naturligt mere og mere rytme og en skitseret dagsplan kan f.eks. se således ud:
Tidlig morgen: Flaske og sover videre
Formiddag: Flaske
Puttes til formiddagslur
Frokost: Tilbydes lidt smagsprøver på lidt grød, vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur (her kommer flasken naturligt til at indgå som en del af putteritualet, netop fordi han får skemaden, når han vågner af formiddagsluren)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Eftermiddag: Flaske
Sover dagens 3. lur
Aften: Tilbydes lidt smagsprøver på lidt mos, vand af kop. Dette måltid introduceres først, når han er godt igang med skemaden til frokost. Hvis du starter nu, så måske i 5 måneders alderen :)
Flaske
Puttes til natten
Sen aften: Flaske og sover videre
Midt nat: Flaske og sover videre
Så fortsæt den gode gænge og tiden arbejder for jer - I vil naturligt få mere regelmæssighed ind i dagen i takt med at han begynder at få skemad og spiser skemad flere gange dagligt... Der er i min plan her 3 lure dagligt og som sagt er det helt okay hvis jeres dreng har brug for 4 kortere lure i stedet :)
Jeg vil også anbefale dig min bog "Helens bog om Børn & Mad", som guider jer igennem de første smagsprøver til jeres dreng spiser samme mad, som I andre - fra 4-18 måneder:)
Håber du kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Episiotomi - Epis
Episiotomi eller Epis er, når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det, for at barnet bedre kan komme ud.
Der findes to typer af Episiotomi:
1. Man kan klippe lodret ned fra skedeåbningen til endetarmen. Dette klip heler ofte let op, men det anvendes ikke så meget mere, da der er risiko for, at klippet udvider sig og bliver længere, når barnets hoved passerer forbi - og derved...
Parforhold
Når I bliver forældre vil sammeholdet og de varme følelser mellem jer sandsynligvis blive styrket. I vil se hinanden på en anden måde, og det kan være meget berigende at se sin partner i den nye rolle som mor eller far. For mange føles det som en ny kærlighed, netop at se sin elskede sammen med det lille barn, det lille menneske man har skabt sammen.
Men det nye familieliv, hvor man pludselig ikke mere er et par, men er forældre kan også være svært og kan være skuffende. Måske er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.
Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder