Annonce

Annonce

Svar: Frustreret over ændringer


16. februar 2017

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og tillykke med den lille dreng - og velkommen til :) Dejligt at høre, at du har min bog om børn og søvn - og jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig.

Det kan naturligvis ikke udelukkes, at jeres dreng begynder at vågne op, når han skifter fra et søvnstadie til et andet - men det er dog lidt tidligt, han er jo ikke så gammel og derfor tænker jeg, at det måske mere handler om, at der udviklingsmæssigt sker rigtig meget med ham lige nu...

Han er motorisk mere igang nu. Begynder at putte fingrene i munden, slår ud med armene, forsøger at få fat i en rangle og lignende. Han sparker med sine ben, og bruger sin krop mere end tidligere - smiler bevidst til dig og begynder at sige mange flere bevidste lyde. Han kan også se farver og begynder at genkende ting og steder - puslepuden, sofaen, barnevognen osv. Og derfor kan det være rigtig godt, at du netop nu begynder at indføre nogle små rutiner, når han skal sove. Det vil være nogle af de ting, som du allerede gør helt naturligt i hverdagen:

Skifte ham, give ham en tør numse og en ren ble
Svøbe ham i et svøb eller måske putte ham i en sovepose (voksipose, duniduo, slee-bee, drømmepose osv.)
Amme ham, så han får mælk som en fast del af sit putteritual.
Putte ham fra dig, der hvor han skal sove - stille og roligt fra din favn, ned i sengen eller barnevognen, stå ved ham, holde hænderne beroligende på ham, så han kan mærke, at du stadig er der.
Evt. give ham en sut, som erstatter brystet, evt. tænde for en musikuro, hvid lyd eller andet, som virker beroligende og hjælper ham med at overgive sig fuldt til søvnen.. hvad du nu fornemmer, at der er behov for.

Jo mere genkendelighed, jo mere ens du kan gøre det, hver gang han skal sove, jo bedre vil det være. Genkendelighed er tryghed og han vil naturligt begynde at forstå, at når du går disse ting, så er det sovetid :)

Du må gerne gøre det til en fast rutine, at han dagligt kommer ud at sove i barnevognen. Nogle gange vil det være flere gange dagligt, andre gange kun en gang dagligt og enkelte dage, vil det være for dårligt vejr til, at han kan være ude - men prøv om det kan lykkes, så han fortsat vænnes til at sove i sin barnevogn. Det vil være rigtig dejligt for jer og for tiden frem, at han er tryg ved at sove i sin vogn.

Og du må gerne trille ham en tur, hvis du fornemmer, at det kan hjælpe ham til at sove et lidt længere søvnstræk. Han er så lille stadigvæk, at det vigtigste må være, at han får sin søvn og sover trygt og godt - og angsten for at han får ...


Annonce

... dårlige vaner, skal du forsøge at skubbe fra dig :)

Og nogle gange må du også stadig gerne lade ham sove på dig, fordi det bare er super dejligt for ham (og for dig), at han kan sove der - du skal dog selv være vågen, men det kan være rigtig hyggeligt og den tid, hvor han kan ligge på brystkassen er så kort, så den skal nydes, mens den er der :)

Du må også nogle gange vælge at lægge dig og amme ham i dobbelsengen og lade ham falde i søvn ved siden af dig. Nogle gange vil han måske have brug for en ekstra tår efter 20-30 minutter, vil vågne op, virke søgende og så giver du ham brystet igen, hvorefter han så falder i søvn og kan sove lidt længere tid. Det er helt fint, og det giver også dig selv mulighed for at få lidt hvile i løbet af dagen :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis du forsøger med barnevognen og han vågner efter kort tid og ikke kan komme videre i søvnen igen, så må du tage ham op og se om du så ved at amme ham en ekstra gang inde kan få ham videre i søvnen. Det kan også være, at han er parat til så at være vågen i lidt længere tid og så kan du amme ham og putte ham, når han atter viser sig parat til at sove. På den måde er du nødt til stadig at være lidt fleksibel.

Børn i 2 måneders alderen kan sove meget forskelligt - både individuelt fra barn til barn, men det enkelte barn kan også have varierende rytme fra dag til dag. Alt mellem 2 længere lure til 4 kortere lure er faktisk normalt i denne alder. Når han bliver 3-4 måneder, vil det være rigtig godt, at arbejde på en 3-lurs-rytme, men lige nu er du nødt til at være lidt fleksibel i forhold til, hvad han viser behov for :)

Du skal også være opmærksom på, at han fysisk måske er ved at være så stor, at han har behov for at få sat din mælkeproduktion lidt op. Det viser han ofte ved at sove mere kortvarigt og gerne ville die hyppigere. Det er her vigtigt, at du lægger ham til og lader ham die hyppigt. I denne alder, kan han godt have behov for både at få bryst, når han vågner af en lur - og så få bryst igen, før han puttes til næste lur. Det at du ammer ham af to omgang mellem hver lur kan være med til at øge din mælkeproduktion, det samme kan ske om natten, hvor han måske pludselig vil die hyppigere - om natten producerer du mere af det mælkestimulerende hormon. Prøv derfor at lade ham die lidt hyppigere, samtidig med at du stadig skal forsøge at fylde ham ekstra op, så han ikke "slatspiser" for meget men stadig tager godt fra :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie de næste mange måneder frem :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babymassage

Babymassage er en systematisk blød og blid form for massage, som oprindeligt stammer fra Indien. Nogle børn nyder at få babymassage, hvor andre børn ikke bryder sig særlig meget om det.

De fleste forældre vil, uden at tænke over det, naturligt have lyst til at kærtegne og berøre deres lille barn. Følg din egen lyst til hvad du og barnet godt kan lide. Børn har bedst af at blive rørt på en måde, hvor det er barnets reaktioner og signaler der er styrende.

Børn har...

Læs mere i Babylex

Søvn

Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.

Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)

Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.

Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.

Du hører nok fra mig igen

Knus fra mig


Annonce