Annonce

Annonce

Svar: Ligger der mon noget bag min datters følsomhed og temperament


15. februar 2017

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Pernille

Tak for dit brev og din meget fine beskrivelse af jeres lille datter og alle dine tanker - jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Du skriver "Alt det her er sikkert meget normalt. Det er bare det hele sammenlagt, der giver mig en bekymring", og jeg tænker, at som udgangspunkt, så er det bedre at undersøge en gang for meget end for lidt. Jeg synes, du skal prøve at tale med jeres læge om det du oplever og også overveje, om du skal forsøger at få fat i en ergoterapeut med speciale i børn med sanseintegrationsproblemer - der er ingen grund til, at du går og bekymrer dig :)

Jeg ved fra dit tidligere brev, at jeres datter har haft tendens til at gå på tæer, og du fortæller, at hun netop er begyndt at gå rundt. Det kan naturligvis godt hænge sammen med hendes hypermobilitet, men du fortæller også, at hun altid har protesteret overfor tøjskift og påklædning, få skiftet ble, blive vasket eller tørret om munden osv. Ligesom du fortæller, at hun kan reagere voldsomt på høje lyde, mange mennesker samlet osv.

Vi er alle sammen afhængige af vores sanser - det er vores sanser som hjælper os med at forholde os til verden og for små børn er det meget vigtigt at sanseapparatet fungerer optimalt - og nogle børn har et overfølsomt eller sensitivt sanseapparat...

Hvis jeres datter har en sensitiv følesans, så vil det ofte vise sig ved, at hun ikke bryder sig om at få tøj af og på. Det vil være ubehageligt at blive vasket med en klud eller tørret med en klud i ansigtet og på sine hænder. Det kan være svært med brusebad, når strålerne rammer kroppen og det kan være svært med karbad, fordi vandet enten føles alt for varmt eller alt for koldt. Det kan også være svært at skulle have redt hår eller få børstet tænder.

Disse børn kan også have svært ved at røre ved mad, og spiser ikke ret gerne med fingrene, ligesom det er voldsomt ubehageligt for dem med fingermaling eller måske at sidde med en dejklump og skulle forme boller... Nogle børn har problemer med at spise, fordi madens konsistens, temperaturer osv. kan være ubehagelig for dem.

Og så vil disse børn også nogle gange reagerer på fysisk kontakt. De bruger sig måske ikke om kærtegn eller putter sig ikke ind til forældrene. Det kan også være svært for dem at fornemme, hvad der er rar berøring og hvad der ikke er - altså hvor hårdt man kan skubbe til andre eller hvordan kærtegn skal føles for at være rare.... dette bliver ofte tydeligere i takt med at de bliver ældre.

Barnet kan også have en sensitiv smagssans - nogle børn har rigtig svært ved smag - de kan have svært ved at smage forskel på mad og kan synes, at det hele smager ens. Andre børn synes noget smager meget surt, meget salt, meget fedt osv. Og reagerer, hvis der er for mange krydderier eller for mange smage blandet sammen.

Så er der høresansen - hvis barnet har en følsom høresans, så kan barnet blive panikslagen, hvis du tænder for en føntørrer eller en røremaskine i køkkenet. Det kan være svært for disse børn at være sammen med mange mennesker - f.eks. familiefødselsdage eller lignende, hvor mange råber, griner, løber rundt osv. Og større børn vil ofte af sig selv begynde at holde sig for ørerne, og viser på den måde, at de har svært ved at håndtere alle lydende... Større børn kan også klage over, at man råber af dagen, hvor vi som voksne måske ikke synes, at vi hæver stemmen særlig meget...

Disse børn kan godt ...


Annonce

... selv være ret larmende - nogle mener, at det er fordi de på den måde forsøger at overdøve alle de lyde, som de føler omgiver dem, at det er deres måde at lukke omverdenens lyde ude...

Så er der også børn, som reagerer overfor lugte - det kan være bestemte madvarer eller det kan være parfume eller dårlig lugt på et offentligt toilet eller måske toilettet i vuggestuen.. Nogle af disse børn lugter f.eks. til forskellige fødevarer før de smager på maden. Større børn kan også kommentere på forskellige dufte - også dufte, som du måske slet ikke selv har nået at registrere... det kan være duften af roser, duften af benzin, sprinklervæske, duften af friture fra en grillbar, duften af maden som du er igang med at lave, duften af nyslået græs osv.

Nogle børn har også en sensitiv synssans, hvilket betyder, at de reagerer voldsomt, hvis de får alt for mange synsindtryk på en gang. Det kan være meget skarpt lys eller lys der blinker i hvide blik eller blinker i forskellige farver. Nogle børn reagere også på klare skarpe farver i tøj - rød, grøn, blå, gul, pink - og kan bedst lide de blødere pastelfarver, fordi de klare farver virker voldsomme...

Nogle af dissse børn kan også vægre sig mod at have øjenkontakt med andre, fordi det at andre kikker på en kan virke voldsomt på dem...


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Ud over at vi har følesansen, smagssansen, høresansen, lugtesansens og synssansen, så bruger vi også vores krop, vores muskler, når vi bevæger os rundt i verden og skal forholde os til verden. Og vi bruger også vores balancesans, så vi ikke falder og går ind i ting... Nogle børn har svært ved at fornemme deres krop, de mangler kropsbevidsthed og har svært ved at fornemme kroppens grænser, det kan være svært at vurdere, hvor hårdt man skal holde på skeen, når den skal føres til munden eller afmåle afstanden fra foden og til bolden, som du gerne vil sparke til... Andre børn bliver let svimle, de bryder sig ikke om at gynge, rutsje på rutsjebanen eller snurre rundt - andre reagerer modsat, de søger netop de "svimle bevægelser", for at mærke disse ekstra...

Man kan hjælpe børn med sanseintegrationsproblemer - og de fleste børn synes faktisk, det er rigtig sjovt. Behandlingen eller træningen består ofte i, at barnet skal igennem forskellige forhindringer (en forhindringsbane) og stilles forskellige udfordringer, som naturligvis er hårde, fordi noget af det vil være svært for barnet, men samtidig også sjove, fordi det er en ny måde at lære på, lege på.

Nogle børn bliver anbefalet et børsteprogram, hvor man børster deres krop med en bestemt børste og på en bestemt måde. Andre børn har glæde af speciel ledstimulering, hvor man stimulerer de forskellige led i kroppen. Som forældre kan I blive vejledt i hvordan, så I selv kan gøre det derhjemme. Det er netop vigtigt, at I gør mange af tingene hjemme og som en naturlig del af hverdagen:)

Jeg tænker altså, at du måske har ret i, at jeres datter kunne have brug for noget sansemotorisk træning - og der sker nok ikke noget ved at læse lidt mere omkring dette og lade hende prøve det. Det er, som du skriver, vigtigt ikke at sygeliggøre hende, men samtidig også prøve at hjælpe hende, hvis hun har brug for det. Tal også gerne med jeres læge omkring det, og om jeres læge ser de samme udfordringer. Det er naturligvis lettest at vurdere, når man ser jeres datter, og ser hvordan hun reagerer :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barnevogn

Når I skal købe en barnevogn er det vigtigt at I gør jer klart, hvad vognen hovedsageligt skal bruges til.

Skal den mest stå på altanen, eller skal den bruges til at gå lange ture med. Skal den kunne bæres op og ned ad trapper? Og skal den kunne være i bilens bagagerum?

Det er også vigtigt at tænke på årstiden. Både sommer, men især om vinteren, er det vigtigt at både kassen og kalechen er vandtæt. Om vinteren er det vigtigt, at både sider og bund er godt...

Læs mere i Babylex

Sushi til gravide og ammende

Gravide og ammende må meget gerne spise sushi, og det kan være en udmærket måde at få varieret sit indtag af fisk på. Der er dog lidt forholdsregler du skal tage.

Fødevarestyrelsen pålægger både forhandlere, sushi-restauranter og øvrige leverandører at dybfryse fisken før den sælges. Fisken skal være frosset ned til til -20 grader i 24 timer for at komme eventuelle parasitter i fiskekødet til livs.

Vælger du at lave sushi selv, skal fisken på samme måde fryses ned...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Du har hjulpet mig med at få min datter til at sove i egen seng og sidenhen på eget værelse og det er bare gået SÅ fint! Jeg fulgte dine råd til punkt og prikke og det virkede fra første aften. Jeg er imponeret.

Tak fra Winnie, mor til pige på 8 måneder


Annonce