Annonce

Annonce

Svar: Udvikling mm.


14. februar 2017

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres lillesøster :)

Jeg synes faktisk, at det lyder rigtig fint, det du fortæller. Det kan godt være, at jeres datter ikke spiser meget - men hun er tydeligvis begyndt at spise mere, og det er rigtig godt. Det lyder faktisk som om, at hun begynder at interessere sig lidt for at smage, putte i munden og også spise selv - måske er det to skridt frem og et tilbage, men det er stadig frem :)

Jeg synes, det lyder helt okay, at du nogle gange springer mellemmåltiderne over, fordi du forsøger at følge hendes signaler og behov - det lyder helt fint, at du nogle gange ændrer lidt på formiddagsrytmen, alt efter om hun har fået flaske om natten eller ej, ligesom der også kan være lidt forskel på behovet for eftermiddagsmad alt efter, hvor lang og hvor sen en middagslur hun tager. Du må gerne være fleksibel, det er helt okay:)

Det vigtigste er, at hun tilbydes morgenmad, frokost og aftensmad, og at tidspunkterne for disse måltider ligger nogenlunde ens, fordi det naturligt er med til at påvirke hendes indre ur og også give hende en bedre fornemmelse for sult/mæthed, så hun faktisk er sulten og parat til at spise, når det er spisetid - og derfor spiser lidt mere :)

Det er rigtig fint med 3 flasker i døgnet med den alder hun har nu. Jeg anbefaler normalt at de ligger før middagslur, aften og sen aften og det er jo også derfor, at du overvejer at trappe ud af formiddagsflasken. Hvis du lige nu skønner, at hun stadig har glæde af at få ca 100 ml mme om formiddagen, er det naturligvis helt okay :) Det er også vigtigt, at hun får sine to lure og sover godt, og hvis en lille flaske kan hjælpe til dette, så kan det være en god prioritering :)

Med hensyn til hendes udvikling, så er det helt normalt, at hun endnu ikke kravler. Mange børn begynder faktisk først at kravle i 9-12 måneders alderen, så der er tid endnu:) Det er rigtig godt, hvis du fortsat lægger hende på maven dagligt, fordi det er i maveliggende stilling, at hun skal finde ud af at krybe, komme op på alle fire, stå og vugge og derfra begynde at kravle... og selvom hun nogle gange kan blive sur over at ligge på maven, så behøver du ikke altid vende hende med det samme - nogle gange kan det faktisk være godt at lade hende ligge og "kæmpe lidt". Netop temperamentet og frustrationen kan være det der gør, at hun lige får flyttet på sig eller får mobiliseret den energi der skal til for at hun finder ud af at komme omkring :)

Det er ...


Annonce

... også helt naturligt, at hun i begyndelsen får skubbet sig baglæns og ikke fremad. Det giver også stor frustration, når hun forsøger at komme hen til f.eks. legetøj og ender med at komme længere væk... Du kan her hjælpe hende ved at presse skiftevis på venstre og højre fodsål, når hun ligger på maven, så du på den måde vise hende, at hun ved at støde fra med fødderne kan komme fremad :)

Derudover er det rigtig godt, hvis du kan trille hende, vugge hende, danse med hende, vende hende på hovedet, svinge hende rundt, gynge hende osv. Jo mere du kan bevæge hende i mere eller mindre alle retninger, jo bedre vil det være for hendes balance og dermed hendes motoriske udvikling. Hvis hun er stærk i ryggen kan hun måske begynde at sidde i en babygynge - den slags som er et sæde, hvor hun sidder fast og kan gynges frem og tilbage. Måske har storesøster et gyngestativ i haven, hvor lillesøster kan få en babygynge nu....:)

Nogle bruger også en tummelumsk med flad bund, som hun kan snurres rundt i. Andre synes at en sansegynge er perfekt.. den skal naturligvis hænge meget lavt, hvis lillesøster skal være på den, så hun ikke risikerer at falde ned....


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du har helt ret i, at der lige nu sker udviklingsmæssigt rigtig meget med børnene i mødregruppen. Din datter er i separationsfasen og dermed så småt igang med at øve mere selvstændighed... Men det er også en alder, hvor man ofte mere tydeligt kan se, hvor forskellige børn egentlig er, og hvor forskelligt de lærer.

Nogle af børnene i mødregruppen vil måske være meget motoriske - de kravler, rejser sig ved tingene, er i bevægelse hele tiden, kikker på et stykke legetøj, smider det væk, tager fat i et nyt og kaster også dette fra sig... Andre børn sidder mere stille, studerer detaljer, kan ligge med et stykke legetøj i hånden længe, vende og dreje det osv... Og atter andre er meget verbale, de pludrer rigtig meget, begynder at sige ord i små stavelser "ma-ma-ma", "da-da-da" osv. hvor andre af børnene er mere stille...

Det er helt okay at der er denne forskellighed, og det er vigtigt ikke at sammenligne, hvis man så bliver urolig fordi ens barn ikke kan det samme som de andre :) Måske kan din datter noget, de andre ikke kan - måske er hun mere rolig, interesserer sig for detaljer og er mere observerende, måske pludrer hun mere end hun motorisk bevæger sig rundt lige nu - og det er helt fint :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke med hende fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udvikling - børn

Børns motoriske udvikling er forskellig, men du kan bruge følgende rettesnor:

1 mdr.: Barnet prøver at løfte hovedet fra underlaget, når det ligger på maven

2-3 mdr.: Støtter på underarmene og løfter hoved og bryst fra underlaget.

4 mdr.: Kan selv holde hovedet i siddende stilling. Begynder at trille rundt fra mave til ryg. Rækker ud efter ting.

5 mdr.: Hvis barnet får hjælp til at sidde op, vil det sidde med rank ryg og hovedet i fin...

Læs mere i Babylex

Sygt barn

Det er altid svært at vurdere hvad et lille barn fejler, og er du i tvivl er det altid en god idé at kontakte lægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.

De mest almindelige sygdomme hos børn er: Forkølelse, øjenbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og skoldkopper.

Symptomerne er ofte: Manglende appetit, ondt i maven, opkastning og diarré samt feber.

Hvis det bliver nødvendigt at indlægge barent på sygehus er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!

Mor til Jens på 13 måneder


Annonce