Annonce

Annonce

Svar: Søvn og sult?


13. februar 2017

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det er en forudsætning for at kunne undvære mælk om natten, at jeres dreng tilbydes mad og væske nok hele dagen igennem.

Jeres dreng er født før tid - ca 6 uger - og det vil være rigtig godt, hvis du i forhold til mælk og mad går ud fra en "mellemalder" - det vil sige, at du forskubber ham godt 3 uger - så en dagsplan bør passe til et ca. 5 måneders barn, selvom han er 6 måneder. Derfor lyder det rigtig fint med skemad 2-3 gange dagligt og ved siden af skemaden skal han have vand af kop.

Derudover er det vigtigt, at du ikke giver ham så store mængder skemad om dagen, da det fjerner eller nedsætter hans mælkeindtag. Skemaden skal komme ud over hans vanlige indtag af mælk. Det betyder, at det vil være bedre, at du giver ham f.eks. ¾-1 dl. grød eller mos, vand af kop og han så får flaske, før han skal sove - og drikker sin flaske - end at du giver ham 1-1.5 dl. grød og mos og han så ikke drikker mælk nok eller afviser flasken helt.. du skal således om dagen forsøge at finde balancen mellem at give ham skemad, men ikke give ham så meget, at det nedsætter mælkeindtaget, for så vil han naturligt søge mælken ekstra om natten.

Det vil også være rigtig godt, hvis du kan begynde at arbejde på en rytme, hvor han tilbydes skemad, når han vågner af en lur og så tilbydes flaske lige før han puttes til en lur. På den måde skaber du bedst mulig plads i maven til begge dele. Og der kan således godt gå f.eks. 1.5 time imellem, at han tilbydes skemad og han tilbydes sin flaske.

Mit forslag til en dagsplan, der kunne passe til jeres dreng, kunne se således ud:

Tidlig morgen 06: Flaske og sover lidt videre

Morgen 8: Tilbydes lidt grød med frugtmos som topping, og gerne forsøge med lidt frisk blød frugt i hånden at gumle på selv. Vand af kop.

Flaske og ...


Annonce

... puttes til formiddagslur, måske ca 9-9.30

Frokost 11-11.30: Tilbydes lidt grøntsagsmos eller grød (anden type end han har fået om morgenen f.eks. øllebrød, for at vænne ham til rugbrødssmagen), vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur, måske ca kl 13 - det afhænger af, hvornår han er stået op fra sin formiddagslur

Eftermiddag 16-17: Flaske

Sover dagens 3. lur som ofte er en kort powernap

Aften 18: Tilbydes lidt grøntsagsmos og igen meget gerne lidt mad i hånden f.eks. lidt ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende som han selv prøver at sidde og sutte på. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Flaske og puttes til natten ca kl 20 - dog afhænger puttetidspunktet af, hvor sent han har sovet dagens 3. lur

Sen aften 23-24: Flaske

Midt nat 03: Evt. flaske. Nogle børn vil dog have en rytme, hvor han får flaske om aftenen, før han puttes f.eks. kl 20 og herefter sover han så sit længste søvnstræk og melder sig og får så flaske igen f.eks. kl 01 og sover derefter videre til næste morgen tidlig, hvor han tilbydes flaske igen. Det betyder, at han måske kan nøjes med en flaske mindre i døgnet - men det afhænger helt af, hvordan han spiser og drikker sine flasker i løbet af dagen.

Da han får flaske, så ved du jo præcist, hvor meget mælk han får, og da han er en stor dreng på ca 8 kg, så vil hans døgnbehov være ca 960 ml med den alder han har. Fordelt på 6-7 flasker i døgnet, giver det mellem 140-160 ml i hver flaske. Det kan dog godt være sådan, at han om dagen indtager lidt mindre og om aftenen og sen aften drikker en større mængde, men det kan jo så netop også være med til at fylde ham lidt ekstra op til natten:)

Jeg håber, at dette hjælper dig lidt videre og giver lidt idé om, hvad du kan forvente og hvordan en dagsplan kan skrues sammen med den alder han har nu :)

Fortsat held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sushi til børn

Børn må gerne få sushi - men der er nogle ting du skal overveje:

- Fisken der bruges skal have været frosset ned til - 20 grader i mindst 24 timer. Der kan forekomme parasitter i fisk og disse dræbes ved frysning.

- Sushien skal fremstilles under hygiejniske forhold. Den bør spises samme dag som den er lavet og køber du den færdigpakket skal du være opmærksom på korrekt opbevaringstemperatur og holdbarhedsdato.

- Børn under 3 år må højst spise 25...

Læs mere i Babylex

Barnløshed

De fleste par har en naturlig forventning om blive forældre på et tidspunkt. Men for nogle sker det dog ikke bare af sig selv.

Hvis man som par forsøger at blive gravide gennem et år, uden at de lykkes, så betragtes det som ufrivilligt barnløshed. Statistikken siger, at ca 80 % vil bliv gravide i løbet af et år.

Årsagerne til at man ikke bliver gravid kan være rigtig mange og det tager tid at finde frem til den rigtige behandling for det enkelte par. Derudover er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så sætter jeg mig endelig ned og skriver et brev til dig :o)

Jeg har fulgt med i din fantastiske brevkasse fra før min datter, på snart 11 mdr, blev født og har tit kunne bruge et råd på vejen af dig, men det er som sagt først nu, at jeg får sat mig ned og skriver selv. Købte endda også din bog, selvom den (desværre) først udkom da min datter vist var ved at være en 4-5 måneder ;o) Ja, jeg betegner mig faktisk som lidt af en fan, he-he ;o)

Mange hilsner (og ja, jeg har altså også lyst til at give et knus) fra "Mor"


Annonce