Svar: Sove på eget værelse - bedste tidspunkt?
Hej med dig
Tak for dit brev:)
Det er rigtig fint, at jeres datter falder i søvn i sin tremmeseng og som udgangspunkt sover i den om natten. Det gør det alt andet lige lettere at flytte hende på eget værelse, fordi hun jo vil kunne have samme ritual, samme genkendelighed og tryghed - I flytter blot sengen, men alt er ellers, som det plejer at være :)
I forhold til at ændre søvnrutiner, som f.eks. at flytte på eget værelse, så kan det være godt at medtænke de perioder, hvor børn udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt. I disse perioder, vil børn ofte sove dårligere og være mere tryghedssøgende og derfor kan det være sværere at ændre på rutinerne netop her.
Og der ligger f.eks. urolige perioder omkring disse aldre:
8-10 måneder - separationsfasen, ofte sammenhængende med at barnet begynder at kravle og øver sig i at bevæge sig mere og mere ud i verden på egen hånd.
13-15 måneder - separation-gentilnærmelses-fasen, ofte sammenhængende med at barnet begynder at gå rundt og oplever verden på en ny måde.
18-20 måneder - farefornemmelse. Barnet begynder at opleve verden større, mere bevidst, og at verden kan være farlig - og det kan gøre det ...
... ekstra svært at sove.
Det betyder, at det derfor kan være en fordel at forsøge at flytte jeres datter til eget værelse uden for disse perioder, altså f.eks. i 11-12 måneders alderen eller i 16-17 måneders alderen... Naturligvis under hensyntagen til, at hun så ikke i denne alder skal starte institution, bliver syg eller lignende, som også kan ødelægge eller påvirke nætterne og det at skulle sove...

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Med hensyn til at sove sammen med storesøster og at storesøster sover let og ofte let vågner, så tænker jeg, at det ofte kun er en kort periode. De fleste ældre børn vil vågne, registrere at den lille græder osv. men hvis I er der med det samme og f.eks. siger "det er bare lille søster, jeg er her, sov du bare videre", så lærer hun, at I tager jer af det og at hun trygt kan sove igen. Og stille og roligt vil hun vænne sig til lillesøsters lyde og derfor ikke vågne helt af så af dem... :) Der er derfor ikke noget i vejen for, at I på sigt prøver at lade pigerne sove i samme værelse og mange børn vil faktisk synes, at det er rigtig hyggeligt :)
Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat - og rigtig god weekend til jer alle fire!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Hormonbehandling
Hormonbehandling i forbindelse med fertilitet bliver brugt til at stimulere æggestokkene til at udvikle og modne flere ægblærer (follikler). Ved en almindelig cyklus udvikles normalt én ægblære, og ved hormonstimulation tilstræber man, at der modnes mindst 4 æg. I nogle tilfælde kan der udtages mellem 8-12 æg.
Der findes forskellige typer af hormonbehandling, og hvilken type der vælges afhænger af den enkelte kvinde, årsagerne til barnløshed, og evt. tidligere...
D-vitamin
Alle børn bør fra de er 2 uger til de er 2 år gives D-vitamin 10 mikrogram (400IE) dagligt. Det gives som dråber.
Børn med mørk hud og/eller børn som går klædt, så kroppen oftest er tildækket om sommeren (lange ærmer, lange bukser/kjoler eller tørklæder) skal fortsætte med D-vitamintilskud (400IE) hele barndommen.
Når børn er ca. 1½ år gamle, vil de kunne tygge en multivitaminpille, ofte knækket i kvarte. Indeholder vitaminpillen 10 mikrogram D-vitamin, bliver...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.